Provsmakning av blåbärstry

trollet

Vilken är godast

Vilken sort är godast egentligen? Det var den klassiska frågan jag ofta fick från många köpesugna spekulanter på blåbärstrybuskar när jag jobbade i trädgårdsbutik. Ja, vilken är godast? Och är sötast alltid godast? Inte helt lätt att svara på… Det där med smak är ju som bekant väldigt individuellt MEN ofta är det syftet med bäret som avgör vilken sort som är ”bäst” för dig. Och vilken är äckligast då? Finns det nån ”dålig” sort man bör undvika?

Bästa blåbärstryt?

Vill du kunna äta färska bär direkt från busken så är de sötare sorterna bäst, de som ofta mäter högt i brix och kallas för dessertbär. Om du däremot hellre vill kunna göra juice, torka bären att ha i müsli eller kanske rentav frystorka dem (för att göra ”pralinpulver”), eller göra sylt och saft då kan det vara bättre att välja en lite strävare/bittrare sort för mycket av smaken sitter faktiskt i skalet. Att göra juice på en supersöt sort ger en platt, kort och ointressant smak på juicen som då behöver blandas med något annat, syrligare, för att bli god. Att göra saft eller sylt på en strävare sort brukar bli väldigt gott eftersom man ju vanligen ändå tillsätter en del socker… Så rätt sort till rätt ändamål blir ”bäst för dig”, kan man säga.

Aurora har en kraftig smak och en fin balans mellan sötma och syra, min smakfavorit för färskkonsumtion denna gång.

Sämsta blåbärstryt

Egentligen finns det väl inga dåliga sorter utan snarare är det användningen av dem som kan vara bättre eller sämre… Om du vill äta söta bär, välj dessertsorter som t ex Jugana, Indigo Gem eller Aurora. Om du vill använda dem i köket, välj då hellre en industrisort med strävare smak som Kalinka eller Wojtek. Sen är det där med mognadstid också bra att ta hänsyn till, dvs NÄR vill du äta dina bär? Supertidigt? Välj då supertidiga sorter som t ex Amfora, Czelabinka eller Lebedushka. Sent? Välj senare sorter som Boreal Beauty eller Boreal Beast men allra smartast tycker jag personligen det är att få till en så lång bärsäsong som möjligt och då är det bra att välja överlappande sorter som tillsammans ger skörd under så lång tid som möjligt.

Gissa vad jag har plockat?!

Det sämsta blåbärstryt är det som inte passar ditt sätt att använda bäret. Och sen är ju det där med mognadstid lite lurigt, vissa år mognar allting snabbare pga ihållande värme, andra år blir allting senare att skörda så man får prova sig fram. Omogna bär är ju sällan goda oavsett sort. 😉

Sorterna jag provsmakat

Provsmakningen avser dessa 6 sorter plockade 2 juli, samtliga sorter är odlade på friland i soligt, blåsigt läge i zon 4 ungefär mitt emellan Uppsala och Gävle. Boreal Beauty kommer från min egen trädgård, bären från de andra sorterna kommer från Kråkbo Gård hos Peter Lindgren och Susanna Wedefelt Lindgren. De odlar ännu fler sorter, men dessa var rätt i mognadsgrad just nu. 🙂

Aurora – Kanadensisk sort som är resultatet av en korsning av den ryska sorten Solovey och den japanska MT46.55. Beskrivs ofta som en av de bästa sorterna för kommersiell odling eftersom den ger söta, stora bär som både är lättplockade och sitter fast hyfsat bra på grenen.  I praktiken innebär det att bären både går att plocka för hand (utan att allihop trillar av och landar på marken) men den går också att skörda maskinellt/med vibrator om man vill för om man ruskar busken så ramlar de mogna bären snällt av. Bären ser ut som korviga blåbär ungefär, ett bär väger ca 2 g.
Sorten Aurora mätte som högst ca 16,5 i brix (enligt polska odlare, som mätt på bär från plantor odlade i Polen och sibirien) vilket innebär att det är en söt sort men inte fasligt söt. Mer ”lagom” söt för min smak. Jag gillade både att äta och att plocka Aurora! Bären var verkligen jättegoda, med fin balans mellan sötma och syra och behaglig eftersmak. Smakade ungefär som en blandning mellan blåbärssylt och svarta vinbär. Och hjälp vad produktiv! Det sägs att en enda buske kan ge ca 5 kg och det är nog snarare en underdrift för det gick ovanligt snabbt att fylla hinken med Aurora. Smakvinnaren för färskkonsumtion i det här testet! 😀 😀 😀

Blåbärstry Aurora, en produktiv och lättplockad sort.

Boreal Beauty – En japansk korsning som ger väldigt stora och söta bär med rundare form. Den blommar något senare än vad blåbärstry brukar göra och bären brukar egentligen mogna först i slutet av juli ungefär, men årets värmebölja har skyndat på processen avsevärt! Bären är söta, men inte supersöta (men om några veckor har de sannolikt hunnit bli ännu sötare). Funkar bra på frukostfilen, galet goda att kombinera med andra, riktigt supersöta bär som jordgubbar eller smulgubbar. Kombinationen av sötsyrligt + supersött verkligen fantastisk!

Boreal Beauty ger runda bär.

Boreal Blizzard – Ger väldigt stora, runda, rejält tunga och liksom lite köttiga bär med fin sötsyrlig smak. Ett bra allroundbär tycker jag med ovanligt bra kompakt konsistens, funkar till det mesta! Går att äta färskt, men också att använda i köket.

Boreal Blizzard är ett grymt bra allroundbär.

Produktiv sort som inte hunnit bli riktigt fullmogen nu när vi plockade, anar att den får ännu sötare smak om några veckor. Sorten är känd för att vara galet produktiv och ge stora mängder av just stora bär, så bra för dig som vill ha stor skörd men kanske inte har plats för så många buskar i trädgården.

Honeybee – Saftig, stora och goda bär med en smak som påminner litegranna om vanliga, klassiska blåbär. God! Men jobbig som ett as att plocka, för bären sitter fast ordentligt på grenen… Tydligen kan bären sitta kvar så länge på busken att de torkar, och det förvånar mig inte. Honeybee är en ganska tidig sort som mognar i juni-juli. Jag tyckte att det var svårt att plocka bären utan att de gick sönder men smaken är god så de är värda besväret.

God, men fasiken vad svårplockad.

Jugana – Verkligen en jättesöt sort, lite FÖR söt för min del eftersom så pass söt smak blir ganska kort och flyktig i munnen. Jugana är en av de allra sötaste sorterna som mäter hela 19 i brix. Bären har ett tunt skal och en varmsöt, bred smak som nästan påminner litegranna om vindruvor. Ett riktigt dessertbär, men smaken är kort på tungan. Aurora t ex är inte lika söt och mäter lägre i brix men har ändå en kraftigare smak som varar längre. Min fyraårige son tyckte att Jugana var det absolut godaste bäret av alla de här sorterna, jag tycker att det var gott tillsammans med något lite syrligare, typ hallon, till frukostfilen. Då lyfte smakerna varandra. Men jag kan tänka mig att Jugana är toppengod som dessertbär på ostbrickan eller som godis. Eftersom smaken är kort vill man äta många bär, tur att sorten är produktiv.

Supersöta Jugana ger lite ölglasformade bär.
Vostorg ger avlånga bär.

Vostorg – Ger ganska avlånga bär med svag spets, de är nästan bananformade. Vostorg har goda bär med söt smak och svag syra, mäter hela 17 i brix. Nästan på gränsen till för söt för mig… Men min son gillade dem verkligen. Gick också ganska snabbt att plocka eftersom bären är så stora så fylldes hinken ganska snabbt.

Sammanfattning

Allra sötast (av just de här sorterna) var Jugana, men godast var Aurora tyckte jag eftersom den hade en bättre balans mellan sötma och syra. För sött blir platt och ger en kort och ganska flyktig, ointressant smak. Aurora smakade liksom starkare och mer, tack vare liiite syra. Honeybee hade större grad av klassisk blåbärssmak av just de här sorterna men var asjobbig att plocka eftersom bären satt fast så pass hårt på grenarna. Alla sorterna var goda men på olika sätt, samtliga fungerar att äta direkt från busken, Boreal Blizzard är ett dunderbra allroundbär som funkar både som färskt och i köket.

Och du, haka inte upp dig på vilken enda sort som är ”bäst” för dig, av pollineringsskäl så är det bästa att skaffa 3-5 OLIKA namnsorter, så köp inte 5 st likadana utan hellre 3-5 olika namnsorter. 😉

Både Boreal Blizzard och Honeybee var goda, men svårplockade.

Inte ett blåbär

Eftersom blåbärstry INTE är ett blåbär (det är mer släkt med kaprifol än med blåbär) så är det heller inte rimligt att förvänta sig att den smakar som ett sådant… Men det finns vissa sorter som har en smak som mer påminner om blåbär än andra; Honeybee t ex. Annars är det där med smak ju alltid svårt att beskriva, men jag tycker att blåbärstry i allmänhet smakar ungefär som en blandning mellan blåbär och svarta vinbär. Vissa sorter är sötare, andra är strävare med viss bitterhet i skalet.

Jämförande bild. Att Boreal Blizzard och Honeybee satt fast hårt på grenen syns om du tittar noga, de har bärfästena kvar. Storleken på bären kan variera beroende på vattningen, men bärens form syns bra här.

Tänk på…

Att om du smakar bär från plantor som står i minimala krukor i trädgårdsbutiken så smakar de VÄLDIGT annorlunda jämfört med bär som du smakar från en buske planterad i marken på friland. Plantorna i butik kan ha stått där länge, vilket innebär att de har inte gödslats ordentligt och det långtidsverkande gödsel de fått med sig i jorden vid plantering är sannolikt slut med tanke på hur pass mycket de vattnats. Små krukor torkar ut snabbt, och de flesta trädgårdsbutiker måste vattna sina plantor minst 2 ggr om dagen så den näring som finns i krukan ”går åt”/spolas ur ganska snabbt. Dessutom står plantorna ofta på tok för tätt i butik.

Så döm inte ut smaken på blåbärstry efter en provsmakning från buskarna i trädgårdsbutiken, de har en väldigt annorlunda (och godare) smak odlade på friland. 😉

Boreal Beauty passar fint på frukostfilen.
Läs också Sortguide: Blåbärstry
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.