Den optimala lagringstomaten existerar inte

trollet

Men de bästa lagringstomaterna kompletterar varandra

Jag är väldigt förtjust i lagringstomater. Evighetstomater. Vinterns tomater. Kärt barn har många namn… Men den optimala, perfekta lagringstomaten existerar inte; antingen så lagrar de toppen, men smakar sämre (som Reverend Morrows Longkeeper). Eller tvärtom; de smakar finfint men lagrar inget vidare (som Fiaschetto). Eller så är tomaterna bra, men själva plantan hopplös; spretig, gänglig och inte tillräckligt produktiv (Kenneths Piennolo).

De där riktigt dunderproduktiva sorterna däremot är sällan godast i klassen… Eller så lagrar de sämre. Alltid faller det på något. Den perfekta lagringstomaten finns helt enkelt inte. Och just därför gäller det att upptäcka och odla olika sorter som kompletterar varandra. 🙂

Vackert strimmiga Sibirische Appeltomaat.

Kombinera mera

Jag föreslår att du odlar minst 3 st olika namnsorter av lagringstomater: En riktigt lagringsduglig + en annan riktigt god + och en som är duktigt produktiv. Tillsammans kompletterar de varandra. Exempelvis:

 • LAGRINGSDUGLIG – Ponderosa, Bombeta, Can Bogunya, Kenneths Piennolo
 • GOD – Ampolla, Patanara, Regina, Sibirische Appeltomaat, Vesuvio Giallo, Kenneths Piennolo,
 • PRODUKTIV – Borgo Celano, Gitas Piennolo, Tjuchloma

  EXEMPELVIS:
  Ponderosa + Kenneths Piennolo + Tjuchloma.
  Eller Can Bogunya + Vesuvio Giallo + Gitas Piennolo.
  Sen exakt hur pass många plantor du behöver odla av varje sort för att täcka just din familjs tomatbehov under hela vintern är en annan historia… 😉

  Tjuchloma (stavas Chuloma hos en del fröfirmor).

Min favorit-trio

Själv är jag väldigt förtjust i kombinationen Vesuvio Giallo, Sibirische Appeltomaat och Gitas Piennolo. 😀 Vesuvio Giallo är inte känd för att lagra bäst, men den lagrar överrasskande bra här hos mig faktiskt, här har Vesuvio Giallo lagrat väldigt bra (ända till mars), Sibirische Appeltomaat har varit ovanligt god för att vara lagringstomat och Gitas Piennolo har stått för produktiviteten (tre plantor Gitas = en VÄLFYLLD skottkärra).

Men det är inte säkert att du upplever deras egenskaper likadant som jag, kanske beter de sig annorlunda hemma hos dig? Att de funkar bra för mig är ingen garanti för att de funkar likadant hos dig. Så odla gärna flera olika sorter, jämför, och prova dig fram till en kombination som passar just dig, ditt sätt och din plats att odla.

Gitas Piennolo, duktigt produktiv för att vara en lagringssort.

Därför kan en och samma tomat smaka så olika

Smaken är som baken och olika tomatsorter kan smaka olika från år till år… Näringshalten i en och samma tomatsort kan också variera väldigt, beroende på odlingsteknik och gödsel. Och väder och temperatur påverkar ENORMT mycket, eftersom de styr vatten- och näringsupptaget. Jordmån påverkar också. En bra tumregel är att inte snåla med makronäringsämnet kalium eftersom det gödslar smak, att bara vräka på med massa kväve duger inte… Om du vill ha riktigt goda tomater som dessutom lagrar bra är det klokt att ge även mineralgödsel, som vallörtsvatten och tång/algprodukter.

Många av de italienska lagringstomaterna kommer från geografiska platser där mineralhalten är hög i jorden, t ex Vesuvius sluttningar. Försök att imitera det när du odlar dem hemma hos dig så både smakar och lagrar de bättre. Du får helt enkelt prova dig fram!

Har du redan hittat din favoritkombination? Kommentera gärna blogginlägget och tipsa andra!

Lycka till i tomatdjungeln! 😀

Lagringstomater är inga godistomater för salladen direkt, men de är toppen i matlagningen, i en gryta eller som semitorkade i ugn.
Pequeno del Ramallet lagrar toppen i äggkartong. Luftigt ska det vara.
Uppskuren Pequeno del Ramallet. Gul Vesuvio Giallo och röd, lite rynkig (men fortfarande mycket god) Patanara.
Lagringstomater odlas på sommaren, skördas på hösten och lagras och äts under vintern. Vissa håller ända till våren, när lagringstomaterna tar slut börjar de dvärgbusktomaterna mogna.
Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
Fler inlägg om vinterns tomater

Annons

2 Comments

 1. Bombeta är en favorit här, vi har dem till januari någon gång. Tycker ponderosa inte är god. Får försöka leta vidare efter de andra goda sorterna du lyfter. Får kika i årsboken, kanske någon finns där jag hinner be om.

  1. Jag tycker att Ponderosa är en lite lurig sort… Den lagrar alltid bra här hos mig, men smaken kan verkligen variera jättemycket! Vissa år blir den hyfsat god, andra år blir den hur trist som helst att äta. Fastän jag odlat plantorna på samma sätt, i samma slags jord, gödslat på liknande vis med samma gödsel osv så blir smaken ändå JÄTTEolika. Vad det beror på har jag inte listat ut än. Ska fortsätta experimentera. Men de andra tomatsorterna är mer pålitliga och förutsägbara tycker jag. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.