Den dundertåliga potatisen Sarpo Mira

trollet
Visst finns det många bra potatissorter därute… Men jag är faktiskt förvånad över att inte fler känner till dubbelt bladmögelresistenta Sarpo Mira.

Jodå, du läste rätt. Sarpo Mira har mycket god resistens mot bladmögel och brunröta. Det är en ganska stor, mjölig höst/vinterpotatis med rosarött skal som började utvecklas i Ungern nån gång före 1992 av familjen Sárvári, för ca 40 år sen och registrerades 2002. Dr Sárvári direktör på Keszthely Research Institute (numera University of Pannonia Georgikon, Faculty of Agriculture, Potato Research Centre) och fick order från Sovjetunionen att ta fram en lättodlad potatis som krävde väldigt lite arbetsinsats men gav bra skörd och som var motståndskraftig mot bladmögel så att man inte behövde bespruta odlingen. Så småningom lämnade Dr Sárvári och hans fru Keszthely Research Institute och fortsatte förädlingen hemma på sin gård istället. Efter hans död fortsatte hans fru, son och resten av familjen arbetet.

Även idag verkar Sarpo Mira vara en av de potatissorter som har allra bäst resistens mot just potatisbladmögel. Visst finns det andra sorter som ibland nämns (Bionica och Toluca bl a) men Sarpo Mira har sin resistens från flera gener, eftersom den är dubbelresistent så används Sarpo Mira fortfarande inom förädlingen för att ta fram andra resistenta, moderna sorter.

sarpo mira
I första avsnittet av Trädgårdstrollets Trädgårdspodd så tipsade Lina Laurin, ålderman för potatisskrået i Sesam om den. Klart jag blev så nyfiken att jag var tvungen att köpa sättpotatis online och prova.

Tålig, men inte tålig mot allt…

Förutom sin dubbla resistens mot potatisbladmögel så har den dessutom medelgod resistens mot skorv (men låg resistens mot nematoder och ingen resistens mot potatiskräfta). Sarpo Mira ger också rätt högväxande plantor… Vilket kan vara bra i vissa fall (om man har mkt ogräs) men opraktiskt också. Nåja. Ingen är väl bäst på allt, men just resistensen mot potatisbladmögel tycker jag är extra intressant eftersom jag odlar så pass mycket tomater. Som tur är har jag klarat mig från potatisbladmögel hittills, men tja… Paraplyprincipen, du vet. Det skadar inte att gardera sig. 😉

I rent förebyggande syfte så har jag också sammanställt Sortguide: Tomater resistenta mot bladmögel. (Pray I may never have to use it myself…)

Sarpo Mira i blom, lite rosa-aktiga blommor.
Jag har odlat Sarpo Mira i dubbel pallkrage med gott resultat. Förvånansvärt god robust potatis, faktiskt.

Ännu fler Sarpo-sorter

Även om Sarpo Mira är den mest kända så har det kommit fler sorter i Sarpo-serien med tiden, olika förbättrade versioner av Sarpo Mira kan man säga som alla är extra bra på något:

Sarpo Axona – Också resistent mot potatisbladmögel men ger mer lågväxande plantor och potatis med superb smak (enligt tillverkaren, jag har inte smakat)

Sarpo Blue Danube – Tidig sort som ger blåvioletta potatisar, ”the best roast potato ever” enligt Sarpos hemsida. Den har generellt bra motståndskraft mot många sjukdomar men kan få potatisbladmögel på bladen, men eftersom den är så pass tidig så brukar inte skörden påverkas av brunröta.

Sarpo Kifli – Mycket produktiv sort som passar extra bra för odling i upphöjda bäddar, pallkrage och kruka. Har bra generell motståndskraft mot många sjukdomar.

Sarpo Shona – En av de nyare sorterna i Sarpo-serien. Tidig och produktiv med god resistens mot många sjukdomar, även potatisbladmögel.

Sarpo Una – Har bra motståndskraft mot många sjukdomar, även potatisbladmögel. Kan odlas i kruka, bra allroundpotatis som både kan skördas tidigare och sent. Smaken beskrivs som delikat.

Nyskördade potäter.
Sarpo Mira

Källor i urval:

Sarpo.co.uk om Sarpo Miras historia

Larsviken om Sarpo Mira

https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/epok/dokument/fou-dokumentation/2015/ulrika-carlsson-nilsson.pdf

Läs också: Poddavsnitt 1 Om potatis
Vilka 5 grödor skulle du odla vid en kris?
Fler inlägg om grönsaker

Annons

One Comment

  1. Bladmögel får vi alltid. Har gissat på att det är lindarna i tomtgräns som fäller sav på hela trädgården men vet ej. Salvian, pumporna, flera perenner osv drabbas.

    Tack för sorttips! Sparas i hjärnkontoret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.