Lagringstomaten Pantelli levererade trots bladmögel

trollet
Lagringstomaten Pantelli.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-
Jag älskar lagringstomater. Inte för att de är godast (för det är de inte) utan för att de förlänger ätsäsongen av egna tomater så bra. Men att leta upp lagringssorter som var motståndskraftiga mot bladmögel gick inget vidare, som tur var hittade jag iallafall tomaten Pantelli.😅

Jag vill ju kunna odla efter 7 kategorier för att få en så lång säsong som möjligt och eftersom ingen sort är bäst på allt samtidigt så gäller det kombinera olika sorter som kompletterar varann. Dessutom brukar jag varje år köra ett tema i tomatodlingen, men eftersom bladmöglet gjorde storstilad entré 2023 och dansade jive genom hela tomatodlingen så har jag inget annat val än att ha just Tåligt mot bladmögel som tema 2024. Temat valde mig, tyvärr.😆 Men hur ska det då gå med kategorierna i min tomatplan?

Att lyckas hitta lagringstomater som är resistenta/motståndskraftiga mot bladmögel är verkligen inte det lättaste… Ofta beskrivs de som tåliga och friska i största allmänhet men det är sällan återförsäljarna specifikt anger mot vad. Därför blev jag så himla glad när jag upptäckte att tomaten Pantelli faktiskt marknadsförs som med orden ”Bra motståndskraft mot bladmögel.” på hemsidorna hos flera svenska fröfirmor. 😃😃😃

Köp Pantelli hos Wexthuset

Pantelli ger lagringstomater av klassiskt ”piennoloutseende”: fasta, röda med spets.

Hinner ge skörd

Jag tycker egentligen inte om ordet ”resistent”, därför att det låter som om något är permanent. Ordet resistent/resistens tycker jag att man som odlare alltid ska ta med en nypa salt eftersom det är en egenskap som kan förändras med tiden. Sorter som beskrivs som resistenta mot något är inte resistenta för alltid, utan det är en egenskap som kan försämras med tiden beroende på exponering och vilka olika sorters stammar av svamp/sjukdom de exponeras för. Att en sort är resistent betyder heller inte att de inte drabbas av sjukdomen, även resistenta sorter kan få sjukdomen och visa symptom men de står emot den bättre. En tomatsort som beskrivs som resistent mot bladmögel kan alltså ändå få dessa bruna fläckar på bladen, men den är mer uthållig och står emot angreppet bättre så att jag som odlare ändå kan få en okej skörd. Det vore egentligen bättre att använda ordet motståndskraftig (än resistens) eftersom det ger en bättre visuell beskrivning, tycker jag. De svenska fröfirmorna som marknadsför Panteilli använder just ordet motståndskraft. Klokt och bra, tycker jag, för visst fick även den lite fula blad till slut.

När jag odlade Pantelli 2023 så höll sig plantan fin långt efter att många andra sorter dukat under. Visst fick den också enstaka fula blad så småningom men jag hann få en fin skörd och det är det viktigaste. Och tomaterna sprack inte trots det eviga regnandet och de har dessutom hållit sig bra, iallafall de få jag fortfarande har kvar nu, ända tills nu i mitten av mars. (De flesta har vi ätit upp redan)

Köp Pantelli hos Wexthuset

Pantelli fick också fula blad till slut men tomaterna hann mogna och jag fick ändå en bra skörd.

I kruka och på friland

När jag odlade Pantelli 2023 så var det i stor snittblomshink med hål i halvbra läge vid hyfsat solig ladugårdsvägg. Alltså inte vid lyxläget, den bästa ”tomatväggen” som ofta brukar synas på bild här på bloggen, utan den andra ladugårdsväggen som har något färre soltimmar. Och det gick riktigt bra. Den sägs funka fint på friland och det kan säkert stämma, jag ska testa att odla den i bottenlösa hinkar iår.

Pantelli är en mellanhög sort som brukar beskrivas som medelkraftig, ca 150 cm hög hos fröfirmorna (hos mig blev den lite högre, ca 180 cm, kanske pga allt gödslande och regnande). Kräver en del uppbindning och bra stöd. Den ger tomater med ett klassiskt ”piennoloutseende”, dvs fasta, röda med tydlig spets. Tomaterna är inte så stora, ca 25-30 g men många. De sitter ungefär 10 st i en klase och spricker inte så lätt. Smaken är helt ok, ingen gourmetsort men helt ok både som färsk och lagrad. Våra tomater hade så pass bra smakvolym att de gick att äta färska ungefär till nyår, sen började de sakta bli tristare och tristare så då bakade vi dem i ugnen med vitlök och kryddor och använde dem mer som ”varm sallad” eller till lasagne och pajer (både i och ovanpå).

Köp Pantelli hos Wexthuset

Lagringstomaten Pantelli är en av få lagringssorter som är motståndskraftig mot bladmögel. (Date Fruit Yellow bredvid till vänster är det inte.)

Utvecklingstiden då?

Jag brukar ju alltid predika att man ska titta på utvecklingstiden INNAN man väljer sort, så att den verkligen hinner mogna. Det luriga med utvecklingstid är att det kan tolkas så olika; vissa fröfirmor räknar från sådd till skörd, andra räknar från grodd till skörd, andra från första omplanteringen till skörd, andra från ympningstillfället till skörd (tomater som odlas kommersiellt ympas ju ofta på en grundstam). Så själva begreppet utvecklingstid är lite luddigt och inte helt lätt att förstå men det ger ändå ett hum om ifall sorten är tidig eller sen.

Pantelli har en utvecklingstid på ca 70 dagar enligt en av de svenska fröfirmorna, dvs en hyfsat tidig-medeltidig sort, eller 130-150 dagar enligt Wexthuset beroende på hur man räknar (ja, de pratar om samma sort). Jag sådde i slutet av mars och fick skörd i slutet av augusti 2023, vilket ju var en väldigt konstig sommar där många tomatsorter mognade senare än vanligt pga först för varma temperaturer (då avstannar tillväxten hos tomatplantan) och sen det eviga regnandet… Alla mina tomatplantor stod ju och stampade och växte dåligt när det var sådär galet hett i juli, och sen kom regnet som aldrig slutade i augusti…  Och mygginvasionen. Det var en konstig säsong på många sätt. Det var som om hösten kom redan i augusti här i zon 4. Men Pantelli levererade ändå.😃 Trots sitt namn så verkar den vara en tysk förädling och namnet pantelli betyder lustigt nog byxor på korsikanska.😂 Och eftersom byxorna är så bra så blir det ännu fler plantor av Pantelli i min odling den här säsongen 2024.😂😂😂

Köp Pantelli hos Wexthuset

Pantelli ger tomater av lite varierande form på samma planta, men trevlig och bra är den.
Röda Pantelli, gula Date Fruit Yellow överst och Green Winter till vänster. Ingen lagringssort är bäst på allt samtidigt så odla gärna flera olika sorter som kompletterar varann.
Läs också Sortguide: Tomater resistenta mot bladmögel
Sortguide: Piennolo & Vintertomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.