7 skäl att börja fröodla

trollet

Många drömmer om att bli mer självförsörjande på ätbart, jättekul tycker jag. Odla på! Men glöm inte bort fröerna! Du behöver inte fröodla allt men fröodla iallafall nåt, en eller två favoriter. Och man kan såklart fröodla av alla möjliga skäl men det här är de skäl som driver mig. 🙂

1, Det är ROLIGT att fröodla!

Kanske det allra bästa skälet att göra nåt vadsomhelst överhuvudtaget, egentligen…? 😉

2, Bättre frö

När du lärt dig fröodla ordentligt (gå en kurs!) så får du fram frö av bättre kvalitet än vad du får i köpta fröpåsar; när du sållar fröet så görs ju en kvalitetssortering, de största, mest välmatade och livskraftiga fröerna ligger kvar i övre ramen och de små fröerna av sämre kvalitet samlas i den undre ramen. Självklart sparar och använder du det bästa fröet till nästa år, de ”magra fröerna” kasseras.

Om du dessutom fröodlar samma sort i flera säsonger på samma plats så anpassar sig sorten efter din växtzon och dina odlingsförhållanden, så dina fröer och dina skördar blir lite bättre år för år. De flesta av de kommersiella sorterna du köper från de stora fröfirmorna fröodlas däremot inte i Sverige utan i betydligt varmare länder som t ex Portugal eller Indien och de är inte anpassade för svenskt klimat på samma sätt.

Mållafrö. Att fröodla är väldigt roligt. Att slänga ner en näve frö och sen kunna skörda kassvis är helt magiskt…
Fröbaljor av kålroten Norsjö, en härlig gammal klassiker.

3, Mer frö

More is more brukar det ju heta… Eller? 😉 När du fröodlar får du iallafall en hel del frö. En HIMLA massa frö faktiskt! Att slänga ner en näve mållafrö eller spenatfrö i jorden och sen få två stora pappkassar med frö tillbaka är helt magiskt! Jag känner mig alltid litegrann som Joakim von Anka i slutet av hösten, men istället för att jag dyker runt i mitt pengakassavalv så prasslar jag med hur mycket fröer som helst. Känslan av rikedom är faktiskt svår att beskriva…

För den som knäckt fröodlingskoden och sitter på ett berg av eget frö så känns plötsligt trädgårdskedjornas små fröpåsar med 15 frö för 39:90 nästan lite patetiska. Liksom både ynkligt små, fjuttiga och hutlöst dyra på en och samma gång.

Morotsfrö.
Den som lär sig fröodla morot får ofta ett rejält överflöd av frö… Den här bilden är från en fröodlingskurs i Östersund.

4, Favoriten forever

Det går ju trender i allt, även sorter, och förfirmornas sortiment förändras lite varje år. Nya sorter dyker upp och gamla sorter försvinner. Det som var vanligt och lätt att få tag på förr kan plötsligt bli en raritet… Men den som fröodlar sina favoritsorter behöver inte gå utan om fröfirmorna plötsligt ändrar sitt sortiment. 😉

5, Resiliens

Fröodlarföreningen Sesam håller regelbundet fröodlingskurser runtom i landet. En teoretisk del på våren och sen en praktisk del på hösten.

Mycket kan hända i en orolig värld: blir det stökigt med leveranserna till både matbutikerna och trädgårdsbutikerna så har du ju ändå så du klarar dig. Då är du inte lika beroende av långa leveranskedjor, brist på lastbilschaufförer, skenande priser på konstgödsel, vädret i Indien eller svindyra F1-hybrider. För frö är inte bara feelgood, det är en global produkt med långa leveranskedjor. Om du inte odlar den själv hemma i trädgården förstås.

6, Budgetodla

Att budgetodla innebär att du odlar helt eller nästan gratis. Eller iallafall så billigt som du bara kan utifrån dina egna förutsättningar och det som trädgårdsägare vanligen lägger mest pengar på årligen är frö, jord och gödsel. Sånt som du faktiskt kan tillverka själv. Att fröodla är inte svårt och kostsamt, det går tillochmed att starta helt gratis om du inte vill köpa startfrö: gratisfrö hittar du på fröbibliotek eller gå med i /starta en frökedja (då kostar porto och det frö du själv bidrar med).

Och sen när du fått igång din fröodling så kan du använda dina fröer som en alternativ valuta och byta till dig annat frö du vill ha. Ingen orkar ju fröodla allt själv men det behöver du inte heller. Satsa på att fröodla några specifika sorter och använd ditt överflöd till att byta till dig resten. Ofta anordnar den lokala trädgårdsföreningen eller koloniföreningen fröbytardagar, byt så lokalt som möjligt så slipper du lägga pengar på porto för att skicka fröerna.

Fröbibliotek finns på många vanliga bibliotek, fröerna är gratis för dig med lånekort. Du ”lånar” frö, fröodlar, och lämnar tillbaka ditt överflöd till nästa år.

7, Självförsörjande fullt ut

Är du verkligen självförsörjande om du bara bytt ditt beroende från en matbutik till en trädgårdsbutik…? Det tycker inte jag. En person som är självförsörjande fullt ut vet hur man fröodlar, vet hur man gör egen jord, vet hur man gör eget gödsel och kan skapa sina egna kretslopp. Sen är det förstås sällan man hinner med att tillverka all den gödsel som faktiskt behövs och det är klart att vi alla handlar i både trädgårdsbutiken och matbutiken ändå. Jag också. Ingen orkar och hinner med allt jämt… Men kunskap är viktigt. Att inte orka är en sak, att inte ens veta hur man gör är en annan.

Självförsörjning handlar om så mycket mer än att odla egen gurka så att du slipper köpa den på Ica. Det handlar om kretslopp: vi odlar ju inte bara grönsaker, vi odlar också frö, vi odlar jord och vi odlar gödsel. Men allting börjar med ett frö. 😉

Tre bra böcker för dig som är nyfiken på fröodling.
Läs också Preppergrönsaker: När more is more
Poddavsnitt 22: Om fröodling
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.