Den rosa löken Keravel

trollet

Rosa snygging

Att det finns gul lök, rödlök och silverlök känner nog de flesta till, men rosa lök? Jodå. Och det finns flera sorter! I våras hittade jag rosa sorter som sättlök hos Larsviken: bl a franska Keravel och (engelska?) Rosanna. Rosa lök har jag bara hittat som frö tidigare så därför blev jag extra glad över att hitta den som sättlök, otålig odlare som jag är.

Jag blev sugen på att testa just Keravel eftersom så många lovordat just smaken. Så den fick det bli. En pallkrage full. Vilket såhär i efterhand har visat sig varit alldeles för lite… Jag borde ha odlat minst dubbelt så mycket, för visst var den dundergod! 😀

Sättlök av Keravel.

Mild, söt och god

Det är verkligen inte lätt att beskriva smak, men jämfört med ”vanlig” klassisk gul lök så är Keravel liksom mildare, fräschare och sötare tycker jag. Jättegod i pastasallad eller tomatsallad! Den förtjänar att ätas färsk, att tillaga den känns liiite som att steka sushi, dvs totalt onödigt. 😉

Just det där med lagringsegenskaperna har jag fått olika uppgifter om. Många (bl a Annette på Boäng) menar att den lagrar bra, men andra  menar att den inte alls lagrar lika bra som många andra sorter… Jag hade gärna provat att lagra Keravel och själv prova och se hur den beter sig men lökarna går åt i rasande fart här hemma så det kommer tyvärr inte finnas något kvar att lagra. Jag har odlat för lite! Får prova att odla mer nästa år. MYCKET mer! 🙂

Skalad rosa lök Keravel.
Läs också Poddavsnitt 7: Om lök
Fler inlägg om grönsaker

Annons

2 Comments

  1. Har precis upptäckt din fantastiska podd! Lyssnade på avsnitt 7 om lök och var övertygad om att den rosa löken hette Karamell Tack för det här inlägget!

    1. Du är faktiskt inte den enda som trott det, jag har blivit mailad av folk som frågat om jag verkligen stavat rätt, ”heter den inte Caramel?” Så du är inte den enda, du är i gott sällskap. 😉 Jag är väldigt nyfiken på hur det missförståndet uppstått, vilken trädgårdsprofil det är som uttalat klumpigt eller stavat tokigt… Väldigt nyfiken.

      Om du nånsin undrar över vad som är den korrekta/officiella stavningen på någon växt så kan du alltid söka i SKUD, Svensk kulturväxtdatabas. De har inte listat ALLA namnsorter i universum men de flesta som finns på svenska marknaden iallafall. 🙂

      https://skud.slu.se/nav/taxa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.