Vackra ampeltomaten Firecracker

trollet
Ampeltomaten Firecracker (säljs både som F1 och icke-hybrid).
Det finns fullt med ”halvbra” tomatsorter som kanske inte är sådär superfantastiska, men som jag ändå odlar lite då och då. Firecracker är en sån.🙂

Firecracker har hängt med ett bra tag, sen början av 2000-talet ungefär (vilket är rätt länge för att vara en F1-hybrid). Ursprungligen såldes den som F1-hybrid men numera har den stabiliserats och säljs även hobbyodlare emellan som ickehybrid. Det är en ampelsort som ger vackert röda tomater med orange stripor. Tomaterna är ovala med en lite trubbig spets, en tomat väger ca 35-40 g. Om du hellre vill ha den som tidig F1-hybrid så finns den fortfarande att få tag på hos svenska återförsäljare, då med en utvecklingstid på ca 65 dagar (och då mognar den mycket snabbare och är lite mer produktiv). Jag föredrar ändå icke-hybridversionen eftersom jag vill kunna odla den många gånger och helst vill slippa att köpa nytt tomatfrö varje år.

Och jag gillar Firecracker! Jag odlar den lite då och då. Mest inomhus på vintern och tidig vår. Det är en kulsnygg ampelsort som är helt ok. Inte mer. Den är inte supergod. Inte superproduktiv. Inte supertidig. Bara kulsnygg och helt ok. Ger större tomatfrukter än dvärgbuskplantorna iallafall. Och det räcker såhär års när jag tröttnat på de röda runda pyttetomaterna och längtar efter nåt lite roligare. 😄😄😄

Firecracker mognar långsamt.
Firecracker mognar rätt trögt men den brukar spurta på slutet.😄😄😄
Icke-hybriden är inte alls lika snabb eller lika produktiv som F1-hybriden, men ändå odlingsvärd för dig som vill slippa köpa nytt frö varje år.

Vilken sort är bäst?

Ofta får jag frågan om ”vilken sort som är bäst”? Vilken dvärgbusktomat är bäst? Vilken ampeltomat är bäst? Vilken persika är bäst? Vilken jordgubbe är bäst? Osv… Den frågan är omöjlig att svara på, för det beror snarare på DIG som frågar, vad du har för behov och preferenser, än på sorten. Vad DU har för syfte med din odling. Var DU odlar och HUR du odlar. 🙂
Ingen sort är bäst på allt samtidigt, därför kombinerar jag sorter som kompletterar varann.

Firecracker är t ex en ganska intetsägande ampeltomat. Snygg, absolut. Men inte superfantastisk på nåt särskilt. Men såhär års när jag mest får skörd av dvärgbusksorter med pluttesmå tomater så blir den fantastisk eftersom den, jämf med de andra, ger tomater av lite bättre storlek. Och så snyggare, förstås. 😁 Det hänger alltså inte bara på sorten. Det hänger på sammanhanget. På mina behov. Hur jag odlar och var. Därför gillar jag den skarpt just nu. Men i sommar när utomhusodlingen är i full gång så har jag garanterat andra favoriter…😄😄😄

Firecracker ger lite större tomater än de klassiska röda, runda pluttiga dvärgbusksorterna. Därför brukar jag odla den inomhus vinter-vår, för att få lite variation.

Hängande växtsätt

För att vara ampelsort så är inte grenarna särskilt långa på Firecracker… Jag odlar den gärna på en stadig piedestal eftersom den har ett lite halvkompakt, brett växtsätt. Särskilt vacker är den inte, eftersom växtsättet är rätt ojämnt, men tomaterna är snygga iallafall. Plantan kan behöva balanseras om den odlas i ampel men den funkar även i högre kruka (gärna med tung botten eller sten i botten, så den inte välter). Eftersom det är en ampelsort så ska den inte tjyvas men jag brukar försöka stötta grenarna iallafall litegrann, särskilt när de tunga tomaterna börjar svälla.

Och du, snåla inte med krukan! Hellre för stor kruka än för liten, både för din skull (så att du hinner vattna) och för plantans skull. Och så att den inte välter förstås. För det är lätt hänt med många tunga tomater…😉

Firecracker är en ampeltomat med ett ganska hängande och lite bredare växtsätt. Funkar på fönsterbrädan (om du har lite djupare fönster) men den blir betydligt större än klassiska dvärgbusktomater. Jag brukar odla den på en piedestal.
Ingen gourmetsort men helt ok. Och den ger trevlig variation på våren när familjen tröttnat lite på de små runda dvärgbusksorterna.
Ihop med krukgurkorna Iznik F1 och Baby F1 så är Firecracker helt ok i en sallad. Det går att njuta av sin egen sallad även jättetidig vår utan växthus, vi odlar dem inomhus i vardagsrumsfönstret.
Tomaterna varierar lite i storlek, från ca 30-40 g (som icke-hybrid, om du köper och odlar den som F1-hybrid så är de flesta tomaterna 35 g).
Firecracker odlar jag återkommande. Inte för att den är bäst (för det är den inte), utan för att den ger lite välbehövlig variation och går att odla inomhus tidigt på säsongen. 🙂
Läs också Tomatplan 2024: Tåligt mot bladmögel
Sortguide: Dvärgbusktomater
Sortguide: Ampeltomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.