Sortguide: Rosenskära

trollet
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset
Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av Jasmine Waara 29 februari 2024 kl. 752 em
Rosenskära har odlats i Sverige sen 1700-talet ungefär och är mycket populär och en oerhört älskad sommarblomma som finns i många olika färger. Bladen är fluffigt dill-liknande och den ger en lite romantisk känsla i trädgården.

Sås tidigt

De generella såddråden för rosenskära är vanligen mars-april men min erfarenhet är att ju tidigare du sår inom det tidsspannet desto bättre. Jag brukar så den i slutet av februari med fint resultat, för ju senare du sår desto senare blommar den ju… Rosenskära självsår sig ofta i rabatten och funkar jättebra att kallså om du har ont om plats inomhus. Om du köper färdiga plantor av rosenskära i trädgårdsbutikerna så är de vanligen vita, ljusrosa eller mörkrosa men om du kan tänka dig att så själv så finns det betydligt roligare sorter att välja bland. De finns i en himla massa olika färger, även flerfärgade sorter. Och höga, och låga. Det finns också roliga blomformer att välja bland, en del är fluffigt fyllda medan andra är mer skålformade, som muffinsformar.

Rosenskära blommar runt juli-oktober (om du sår som jag, i slutet av februari så brukar den komma igång redan i juni). Iallafall om odlingsförhållandena är optimala (ljus, näring, temperatur mm) och hur ofta är de det…?! 😆Så bättre att så lite för tidigt än lite för sent med de här raringarna. Åtminstone om du har tillräckligt starka växtlampor. Annars är kallsådd verkligen toppen.😄

Bildkälla: Genererad med AI Microsoft Copilot av JasmineWaara 29 februari 2024 kl. 802 em

Sortguide: Rosenskära

OBS! Sortguiden avser i huvudsak Cosmos bipinnatus om inte annat anges. Om man älskar rosenskära så är väl alla sorterna odlingsvärda egentligen men de som jag personligen tycker är lite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som vanligen är lätta att få tag på är markerade med ***. ”Mixsorter” i mixpåsarmed handelsnamn som säljs i en färdig blandning har jag medvetet exkluderat. Med reservation för eventuella felskrivningar. (Eftersom SKUD i skrivande stund fortfarande ligger nere så har jag inte kunnat söka efter synonyma namn, vissa sorter kan därför vara en och samma sort under olika namn).

Afternoon White – Får klassiskt vita blommor med gul mittskiva. Plantan blir ca 75-100 cm hög, blommar juli-oktober.

Apollo Lovesong F1 – Storblommig sort som får blommor som är ca 10 cm i diameter. Får blommor i olika nyanser av rosa, vitt och rosavitt. Beskrivs som hyfsat kompaktväxande av kanadensisk källa. Angiven höjd varierar hos olika källor men enligt mer betrodda källor blir plantan mellan 45-65 cm hög och ca 50 cm bred. Blommar juni-oktober.

Afternoon White. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Apricotta*** – Fascinerande sort som skiftar färg över tid; från varmt aprikos och gammelrosa till äppelblom och senare mildrosa. Blommorna blir rätt stora, ca 8 cm. Palntan blir ca 80-100 cm hög och ca 50-60 cm bred, blommar från juni-oktober eller ännu längre tills frosten tar den. Fin sort till snitt. Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2021. Köp Apricotta hos Cramers Blommor

Apricot Lemonade – Riktig snyggsort med ovanlig färgsättning; får aprikos-karamellfärgade blommor med mellanrosa mitt och vitare blomkant längst ut. Får stora blommor på ca 8-10 cm i diameter. Själva plantan blir ca 50-70 cm hög och 40 cm bred. Blommar från juli tills frosten tar den, bra sort till snitt. Rek plantavstånd ca 30 cm. Framtagen av firman Thompson & Morgan och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2018. Köp Apricot Lemonade hos Cramers Blommor

Antiquity – Riktig snyggsort med dovt vinröd färg, nästan purpur som senare bleknar till ljusare toner. Blir ca 75 100 cm hög och ca 45 cm bred. Riktigt fin att samplantera ihop med mörkare prydnadsgräs. Köp Antiquity hos Wexthuset

Candy Floss Red – Ger mörkrosa, rätt stora blommor med gul mittskiva. En blomma beskrivs bli ca 10 cm i diameter enligt amerikansk återförsäljare. Själva plantan blir ca 60 cm hög och blommar juni-oktober. Köp Candy Floss Red hos Wexthuset

Candy Stripe*** – Namnet betyder polkagris och sorten får mörkrosa-rosavita blommor i lite olika versioner… En del blommor har mörkrosa kanter, andra har även en mörkrosa ring runt mitten. Blir ca 75 cm hög, blommar i juni-oktober. Rek plantavstånd 25-30 cm. Köp Candy Stripe hos Cramers Blommor

Capriola – Storblommande sort som blir ca 60-70 cm hög och får vitmellanrosa blommor med gul disk. En blomma är ca 8 cm i diameter. De vita blombladen har liksom mellanrosa kanter, med något kraftigare rosa färg mot mitten. Busigt, lite annorlunda färgsättning. Beskrivs som en halvhög, tidigblommande sort som blommar från juni-september. Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2015. Köp Capriola hos Wexthuset

Casanova Red – En av de första mörkt rödrosa, lågväxande rosenskärorna som kom. Beskrivs som välförgrenad med ganska stora blommor, en blomma blir ca 7-8 cm i diameter. Själva plantan blir ca 25-30 cm hög och 30-40 cm bred (ja, du läste rätt, den blir alltså mer bred än hög). Passar fint som kantväxt och i kruka. Framtagen av Floragran och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2014. Verkar inte vara helt lätt att få tag på för privatpersoner/slutkonsument, men hos de stora fröjättarna som säljer till andra företag är den vanlig.

Collarette White – Får vackert vita fyllda blommor, fin som snitt. Plantan blir ca 75-100 cm hög och blommar juli-oktober.

Colletta Red-White – Får läckert rödrosa-vita, halvdubbla blommor med ett lite rufsigt, busigt utseende. En blomma blir ca 8 cm stor, själva plantan blir ca 1 m hög och ca 60 cm bred. Blommar från juli-september. Framtagen av fröfirman Van Hemert & Co och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2023.

Cosimo Collarette – Får halvdubbla blommor i vitt och mellanrosa i juli-oktober. En blomma blir ca 5 cm i diameter, själva plantan blir ca 40-50 cm hög och 30 cm bred. Beskrivs funka bra i både rabatt, som kantväxt och i lådor och kruka. Börjar blomma i juni, oklart hur länge den orkar. Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2009. Köp Cosimo Collarette hos Cramers Blommor

Cosimo Red-White – Får mörkt rosaröda blommor med vita inslag. På vissa blommor är det vita nästan dominerande med rödare kanter, men på andra blommor är det purpurröda mer dominerande med vita strålar från mitten. Blir ca 60 cm hög och 40 cm bred, blommar från juni-augusti enligt vissa källor, från juli-oktober enligt andra källor… Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2009. Köp Cosimo Red-White hos Cramers Blommor

Cosmini Carmine – Kompaktväxande sort som blir ca 50 cm hög och får karminrosaröda blommor Gul mittskiva. Blommar juni-oktober. Köp Cosmini Carmine hos Wexthuset

Cosmini Pink – Kompaktväxande sort som blir ca 50 cm hög och får rosa blommor med liten ring av mörkare rosa närmast mitten. Gul mittskiva. Blommar juni-oktober.

Cosmini Red – Kompaktväxande sort som får mörkt rosa/vinröda blommor med gul mittskiva på ca 50 cm höga plantor med stadiga, korta stjälkar. Blommar juni-oktober.  Köp Cosmini Red hos Wexthuset

Cosmini White – Kompaktväxande sort som får vita blommor med gul mittskiva på ca 50 cm höga plantor med stadiga, korta stjälkar. Blommar juni-oktober. Köp Cosmini White hos Wexthuset

Cosmix White – Rent vitblommande rosenskära med gul mittskiva och klassiskt bladverk. Plantan blir ca 60 cm hög och blommar juni-oktober. Köp Cosmix White hos Cramers Blommor

Cupcakes Blush /Cupcake Blush – Utsökt ljusrosa sort i finstämd färgton som blir ca 80 cm hög och blommar i juni-oktober ungefär. Har ett lite skålformat uttryck, med liksom lite trattformade blomblad. Riktigt läcker, vanligt utseende men ändå inte. Köp Cupcake Blush hos Cramers Blommor

Cupcakes White /Cupcake White – Läcker vitblommande sort med gul mittskiva, blombladen har en ovanlig skålform som påminner lite om en muffinsform. En blomma blir ca 10-12 cm stor. Plantan blir ca 70-90 cm hög och ca 50 cm bred. Blommar från juli tills frosten tar den. Framtagen av fröfirman Thompson & Morgan och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2014.

Dazzler – Blir ca 90-100 cm hög och ca 60 cm bred och får mörkt rödrosa blommor med gul mitt. Beskrivs som välförgrenad, blommar juli-oktober. Köp Dazzler hos Wexthuset

Daydream*** /Daydream White With Blush – Lite extra pastelligt romantisk sort med mycket ljust vitrosa blommor med mörkare körbärsrödrosa ring runt mitten. Blombladen är vagt veckade, gul disk. Blir ca 120 cm hög, kan behöva bindas upp/stöttas. Blommar i juli-oktober. Köp Daydream hos Cramers Blommor

Double Bonbon Snow Puff – Vit fylld sort med gul mittskiva. Plantan blir ca 75-100 cm hög och blommar juli-oktober.

Double Click*** – Rikblommande sort som ger läckert fyllda blommor i många olika nyanser; vissa är mycket mörkt rosa, andra mer mellanrosa, vissa är gulvita osv. Blir ca 120 cm hög och kan behöva stöttas/bindas upp. Rek plantavstånd 30 cm. Köp Double Click hos Cramers Blommor

Double Click Cranberries. Färgen blir ljusare i starkt solljus, dovare (nästan på gränsen till vinrött) i indirekt ljus. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Double Click Cranberries*** – Riktigt dunderläcker sort, en av mina absoluta favoriter! Får stora, heldubbla blombollar i mörkt rosa-vinrosarött (beroende på ljus). Blommorna liknar nästan mer krysantemum eller vallmo eller nåt, ser inte alls ut som rosenskäror brukar göra… Verkligt ögongodis! Plantan blir ca 100 cm hög och ca 60 cm bred, är välförgrenad och stadig. Funkar fint både som bakgrundsväxt och primadonna i rabatt och kruka. Blommar från juli-september. Sorten är framtagen av fröfirman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2010. Köp Double Click Cranberries hos Cramers Blommor

Double Click Bicolore – Får både dubbla och halvdubbla blommor i mörkt rosalila och vitt med gul mittskiva. En blomma är ca 7 cm i diameter. Själva plantan blir ca 90 cm hög och 50 cm bred. Blommar från juli-september. Sorten är framtagen av fröfirman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2016.

Double Click Bicolour Pink – Storblommande sort med ovanligt utseende; får stora heldubbla blombollar i rosa och vitt. Ser verkligen inte ut som en rosenskära men  väldigt läcker ändå. Funkar både som huvudrollsinnehavare och bakgrundsväxt. Plantan beskrivs som välförgrenad och stadig, blir ca 80 cm hög och blommar i juli-oktober. Köp Double Click Bicolour Pink hos Cramers Blommor

Double Click Pink – En väääldigt fylld och fluffig rosa blomma! Fyllda rosenskäror finns det förvisso många olika sorter av men den här har en lite luftigare blomform än många andra (vissa fyllda rosenskäror ser nästan ut som bolliga krysantemum, men den här påminner snarare liiiitegranna vagt om en fjädervallmo i sitt uttryck, även om själva blomman och blombladen är väldigt mycket mindre förstås). En blomma blir ca 6 cm i diameter, själva plantan blir 120 cm hög och 60 cm bred. Blommar från juni-september. Sorten är framtagen av fröfirman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2008.

Double Click Rose Bicolor – Får både dubbla och halvdubbla rosavita blommor med en extra ring små miniblomblad närmast den gula mittskivan. En blomma blir ca 7 cm i diameter. Själva plantan blir ca 80 cm hög och 60 cm bred. Blomamr från juli-september. Framtagen av firman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2011.

Double Click Rose Bonbon /Bonbon – Får både dubbla och halvdubbla blommor i mellanrosa med gul mittskiva. Blir ca 70-100 cm hög. Rek plantavstånd 30 cm. Blommar juni-september.

Double Click Snow Puff – Vit, fylld och fluffig blomma med gul mittskiva som blir ca 80 cm hög. Blommar i juli till slutet av september ungefär.

Double Click White – Får både dubbla och halvdubbla vita blommor med en gul mittskiva som knappt syns i mitten. En blomma blir ca 7 cm i diameter. Själva plantan blir ca 80 cm hög och 60 cm bred. Blommar från juli-september. Framtagen av firman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2009.

Double Dutch Rose – Blir 90-120 cm hög. Får rosa-ljuslila väldigt fyllda blommor med lite speciella blomblad, de ser nästan ut som små trattar/strutar när du tittar nära. När du tittar på håll ser blomman ut lite som en styv ballerinakjol.

Double Dutch White*** – Blir 90-120 cm hög och får vackert renvita, dubbla blommor med ett fluffigt, ballerinakjol-liknande utseende. Plantan beskrivs som välförgrenad. Köp Double Dutch White hos Wexthuset

Dwarf Purple Picotee – Tidigblommande sort som ger rosavita blommor med gul mittskiva. Beskrivs som tidigblommande, blomman blir ca 5 cm i diameter. Själva plantan blir ca 40 cm hög, blommar från juni-augusti. Om du vill ha en riktigt lågväxande sort så passar den här bra. Framtagen av firman Takii Europe och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2022.

Fandango – Ny sort från 2023 som får halvfyllda mörkrosalila blommor och gul mittskiva, en blomma blir ca 10 cm. Plantan blir ca 60 cm hög och ca 50 cm bred, blommar från juli till augusti eller längre. Framtagen av fröfirman Van Hemert & Co och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2023.

Fizzy Pink*** – Blir ca 120 cm hög och får halvdubbla rosa blommor med ett lite busigt, yrvaket utseende. Köp Fizzy Pink hos Wexthuset

Fizzy Pink Dark Center*** – Blir ca 100 cm hög och får halvdubbla rosa blommor med mörare rosa ton mot mitten. Har liksom ett lite busigt, yrvaket utseende. Blommar från juni-oktober ungefär. Köp Fizzy Pink Dark Center hos Cramers Blommor

Fizzy Rose Picotee*** – Vita blommor med mörkrosa blomkanter och gul mittskiva. Plantan blir ca 75-100 cm hög och blommar juli-oktober.

Fizzy White – Får fyllda vita blommor med gul mittskiva. Blir ca 80 cm hög och blommar från juni-oktober.

Gazebo Red*** – Blir ca 75 cm hög, 30 cm bred och får stora, rödrosa blommor med gul disk. Beskrivs som en tidigblommande, buskig sort. Köp Gazebo Red hos Wexthuset

Gazebo White – Blir ca 75 cm hög och får stora, rent vita blommor med gul disk. Rikblommande. Köp Gazebo White hos Wexthuset

Gloria /Sensation Gloria – Blir ca 60-120 cm hög och får mellanrosa blommor med mörkrosa gloria i mitten runt den gula disken. Doftar också gott, välj den om du vill odla både doft och skönhet.

Hummingbird Lilac – Mellanrosa sort med strutformade blomblad och gul mittskiva. Blir ca 45 cm hög, beskrivs som en bra kantväxt i rabatten. Blommar från juli-oktober.

Kiiro till höger i bilden får vackert gula blommor (till vänster, Gazebo Red. Ovanför: gullskära Cosmos sulphureus Brightness mix).

Kiiro – Läcker sort med ovanlig färg, en ljuvligt mildgul ton med vitare mitt som nästan är på gränsen till vitt. Färgen på blomman beskrivs av återförsäljare som mångul med aprikos baksida. En högväxande och välförgrenad sort. Blir ca 120 cm hög. Köp Kiiro hos Wexthuset

Lemonade – Blir 60-120 cm hög och får vackert milt citron-gula blommor med vitare mitt runt gul disk. Blommar juni-oktober.

Mini Click White – Fascinerande sort som får både halvdubbla och dubbla vita blommor med liten gul mittskiva. Den ser inte alls ut som man är van vid att rosenskäror ser ut, mycket fluffigare liksom (om jag själv hade döpt den skulle den få heta nåt med svan i sitt namn, typ ballerina swan eller nåt för blomman ser litegranna ut som en uppochnedvänd ballerinakjol). En blomma blir ca 6-7 cm i diameter, själva plantan blir 60 cm hög och 50 cm bred. Blommar från juli till september. Sorten är framtagen av fröfirman HM Clause och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2017.

Peppermint Rock*** – Blir ca 120 cm hög. Ger omväxlande helvita blommor och vita blommor med mörkare rosa blombladskant. Köp Peppermint Rock hos Wexthuset

Picotee*** – Blir 120 cm hög och får vita blommor med ganska bred ceriserosa blombladskant. Blommar juli-september. Köp Picotee hos Wexthuset

Pied Piper Red – Fascinerande sort med strutformade blomblad med mörkrosa insida och ljusrosa utsida med gul mittskiva. Beskrivs som bra till snitt, rikblommande och tidig, enligt svensk återförsäljare blommar den redan efter 60 dagar vid optimala odlingsförhållanden. Plantan blir ca 1 m hög och blommar juli-september.

Pink Mosaic – Får fläckiga/spräckliga rosavita blommor med ganska breda blomblad och en extra ring små busiga blomblad närmast den gula mittskivan. En blomma blir ca 3-5 cm stor. Själva plantan blir ca 50 cm hög, blommar från juni-september. Framtagen av Floranova och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2022.

Popsocks Pink – Ny sort med ovanligt utseende! Riktigt vacker och annorlunda, det är nästan så man inte förstår att det är en rosenskära vid första anblicken. Får rosa blommor med kortare, breda blomblad och fluffig, nästan lite rufsig mitt med upphöjd mittkrona. Blir ca 60 cm hög och blommar juli-oktober ungefär. Växtsättet beskrivs som buskigt och välförgrenat, passar fint i kruka.

Popsocks White – Ny sort med ovanligt utseende! Riktigt vacker och annorlunda, det är nästan så man inte förstår att det är en rosenskära vid första anblicken. Får väldigt vita, dubbla blommor med kortare, breda blomblad och fluffig, nästan lite rufsig mitt med upphöjd mittkrona. Blir ca 60 cm hög och blommar juli-oktober ungefär. Växtsättet beskrivs som buskigt och välförgrenat, passar fint i kruka. Köp Popsocks White hos Cramers Blommor

Psyche White – Får klarvita, halvdubbla blommor med gul mittskiva. Plantan blir ca 120 cm hög, blommar från juni-oktober. Fin som snitt. Köp Psyche White hos Wexthuset

Purity*** /Sensation Purity – Klassisk vit rosenskära med rent vita, enkla blommor med gul disk. Blir 80-100 cm hög och blommar från juni-oktober. Rek plantavstånd 25-30 cm. Köp Purity hos Cramers Blommor

Rosetta – Vackert rosablommande sort med både vita och mörkare rosa inslag i blomman. Det är verkligen väldigt fina, mjuka färgövergångar, nästan som om någon målat den med pastellfärger med fin, fin pensel. Beskrivs som rikblommande med rätt stora blommor, en blomma blir ca 10 cm i diameter. Blir ca 90 cm hög, ca 50 cm bred och blommar i juni-oktober eller ännu längre tills frosten tar den. Sorten är framtagen av fröfirman Van Hemert & Co och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2016. Köp Rosetta hos Cramers Blommor

Rosetta Pink Stripe – Storblommig sort som får rosa blommor med vita inslag och gul mittskiva. Blir ca 75 cm hög och blommar från juli-oktober.  Köp Rosetta Pink Stripe hos Wexthuset

Rubenza får rätt stora blommor för att vara rosenskära, i läckert mörkare toner. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Rubenza*** – Storblommande sort som får rubinröda/rosaröda blommor som senare skiftar färg mer åt gammelrosa (färgen bleknar allteftersom den individuella blomman håller på att blomma över). En blomma blir ca 8 cm i diameter. Plantan blir ca 60-110 cm hög och blommar i juni/juli-slutet av september. Vissa beskriver den som bredväxande. Enligt svensk återförsäljare är den rätt tidig och kan blomma redan efter 66 dagar vid optimala odlingsförhållanden. Rek plantavstånd 30 cm. Sorten är framtagen av fröfirman Van Hemert & Co  och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2008. Köp Rubenza hos Cramers Blommor

Rubinato – Blir ca 50 cm hög och får mörkt rosa blommor med gul disk. En blomma blir ca 7-10 cm i diameter. Beskrivs som en kompaktväxande, välförgrenad och rikblommande sort som blommar från juni-september. Enligt svensk återförsäljare är sorten rätt tidig och har en utvecklingstid på ca 65 dagar vid optimala odlingsförhållanden. Funkar fint att odla i kruka. (Sorten påminner visuellt mycket om Rubenza men blir lite lägre och förgrenar sig bättre enligt tillverkaren.) Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2015.

Sea Shells*** – Blandade färger av blommor med ihåliga, liksom lite strut/trattformade kronblad (som ofta är ljusare på utsidan med starkare färg på trattens insida). Storblommande i rött, rosa, cremegult mm. Blir ca 80 cm hög och blommar i juli-oktober. Rek plantavstånd 30 cm. Köp Sea Shells hos Cramers Blommor

Sensation Gloria /Gloria – Blir ca 60-120 cm hög och får mellanrosa blommor med mörkrosa gloria i mitten runt den gula disken.

Sensation Picotee – Får rosa och vita blommor med rosa kant på blombladen. Plantan blir ca 75 cm hög och blommar i juli-oktober.

Sensation Pink*** – Blir ca 120 cm hög och 60 cm bred. Får mellanrosa blommor med en liiiiten mörkare rosa ring närmast mittskivan som nyutslagen, den bleknar senare och blir ljusare och ljusare när blomman håller på att blomma över.

Sensation Pinkie – Välförgrenad sort som ger rätt stora mellanrosa blommor, beskrivs som bra till snitt. Plantan blir ca 90-120 cm hög, kan behöva stöttas/bindas upp. Blommar i juni-oktober. Har vunnit Award of Garden Merit av Royal Horticultural Society. Köp Sensation Pinkie hos Wexthuset

Sensation Purity /Purity*** – Klassisk vit rosenskära med rent vita, enkla blommor med gul disk. Blir 80-100 cm hög och blommar från juni-oktober. Rek plantavstånd 25-30 cm. Köp Purity hos Cramers Blommor

Sonata Carmine – Får karminrödrosa blommor med gul mittskiva, blommar efter ca 80 dagar enligt svensk återförsäljare. Beskrivs som snabbväxande med stora blommor; en blomma blir ca 11 cm i diameter. Själva plantan blir ca 70-90 cm hög. Rek plantavstånd 30 cm. Blommar juli-september.

Sonata Pink Blush – Vackert mellanrosa sort med en liiiten ring av mörkare rosa närmast den gula mittskivan. Blir ca 60 cm hög och beskrivs som välförgrenad och rikblommande. Blommar i juni-oktober. Köp Sonata Pink Blush hos Wexthuset

Sonata White*** – Framtagen av PanAmerican Seed och vann guldmedalj i Fleuroselect Awards 1991 för sina stora blommors skull. Får vita, ganska platta blommor som blir ca 7-11 cm stora. Plantan blir ca 70 cm hög och 40 cm bred. Beskrivs som en fin kantväxt men funkar också fint i kruka. Blommar juli-september.

Söta Sweet Dreams i vitt och rosa. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Sweet Dreams*** – Får läckert flerfärgade blommor med vit blomblad med rosa toner närmare mitten och gul mittskiva. Rikblommande sort som passar bra för snitt. Plantan blir ca 80 cm hög och blommar från juli-oktober. Köp Sweet Dreams hos Cramers Blommor

Sweet Kisses – Blir 120 cm hög och får vita, lite veckade blomblad med med rosa kant. Får ”nästan” dubbla, fyllda blommor, eller semi-double flowers som det står på engelska sidor.

Sweet Sixteen – Får vackert vita blommor med mörkrosa kant och gul mittskiva. Blir ca 90 cm hög och blommar från juli-oktober.

Tetra Versailles – Mellanrosa sort som liksom får ”plattare” blommor med lite mer mörkrosa gloria i mitten av blomman runt disken.

Vega Red – Beskrivs ibland som en dvärgsort men höjden varierar från ca 40-60 cm hög. Funkar finfint att odla i kruka. Rödrosa blommor med vagt veckade blomblad och gul disk.

Vega White*** – Stora vackra klassiskt vita blommor med gul mittskiva. Rikblommande sort som blir ca 65 cm hög, blommar från juli-oktober ungefär. Om du gärna vill ha en vanligt vit sort men med lite större blommor så är den här helt rätt. Köp Vega White hos Cramers Blommor

Velouette*** – Riktig snyggsort med mörkare rödrosalila blommor med vita inslag och gul mittskiva (blommans baksida har ljusare toner). Den har ganska klara färger med skarpa kontraster vilket jag verkligen gillar. Plantan blir ca 80 cm hög och blommar i juni-oktober. Köp Velouette hos Cramers Blommor

Versailles Dark Rose – Blir 90-120 cm hög och får mörkrosa, en vintage-liknande mörkrosa blomfärg med ännu lite mörkare mitt och gul disk. Beskrivs som rikblommande, bra till snitt. Ingår i Versailles-serien. Köp Versailles Dark Rose hos Wexthuset

Versailles Flush /Tetra Versailles Flush – Får vita blommor med liiitegranna rosa nyanser, ingår i Versailles-serien. Plantan blir ca 90-120 cm hög och blommar i juni-oktober. Beskrivs passa bra som snittblomma, bl a pga stadiga stjälkar och för att den är storblommig. Köp Versailles Flush hos Wexthuset

White Popsocks – se Popsocks White

Xanthos får blommor i olika toner av gult. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Xanthos*** – Underbar sort som får vackert mildgula blommor med vitare mitt runt gul disk. Det är en lite underlig gul färg som är svår att beskriva, typ banangul (men då som en skalad banan, inte som det illgula mogna skalet). Ordet xanthos betyder gul på grekiska. Plantan blir ca 50-60 cm hög och 40 cm bred. Vann guld i Fleuro-Select Awards 2016 minsann, framtagen av Van Hemert & Co i Nederländerna. Köp Xanthos hos Cramers Blommor

Xsenia håller på att blomma över. I början är den mer terracottafärgad. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Xsenia*** – Fascinerande sort med lite udda, ovanlig men läcker färgsättning; blomfärgen beskrivs som terracotta-orange med klarrosa kanter. Färgens intensitet verkar skifta beroende på hur stark solen är (kan se väldigt olika ut på bild hos olika återförsäljare). Blomman är ca 7 cm i diameter. Beskrivs som kraftigblommande, kompakt och välförgrenad. Angiven höjd varierar fasligt mycket hos olika återförsäljare (tillverkaren angav ingen höjd alls på sin hemsida, frustrerande nog) men de mer pålitliga källorna anger ca 60 cm som planthöjd, 60 cm bred. Blommar från juni tll slutet av september ungefär. Framtagen av firman Van Hemert & Co i Nederländerna och vann Fleuroselects Approved Novelty Award 2018. Köp Xsenia hos Cramers Blommor

Kan du ännu fler namnsorter? 😃😃😃
Tipsa mig gärna genom att kommentera det här blogginlägget så uppdaterar jag listan efterhand.

Sweet Dreams. Fotad i snittblomsodlingen hos Igelsbo Blomster 2023.

Källor i urval:

https://fröbanken.se/sok/rosensk%C3%A4ra

https://www.wexthuset.com/search?q=rosensk%C3%A4ra&sortby=availability&page=1&from=home

https://www.plantsofdistinction.co.uk/cosmos/

https://www.vanhemertseeds.com/seed-catalogue/cosmos-dwarf-varieties

https://www.panamseed.com/EuropeAfrica/Products/?srch=bipinnatus+cosmos&highlight=bipinnatus+cosmos#article

https://www.fleuroselect.com/trials-and-awards/awarded-varieties?start=0

Läs också Sortguide: Luktärter
Fler sortguider

Annons

2 Comments

  1. Måste tillägga att rosenskära kan dofta väldigt gott. Den sorten jag provat med starkast doft är ”Gloria”. Lite åt liljekonvalj-hållet. En lustig grej är att jag hade en favoritparfym från modehuset Chloe som tonåring och höll på att ramla baklänges när min rosenskära visade sig dofta precis som den. Så passa på att sniffa på blommorna i år

    1. Åh, tack snälla du för tipset! Vad härligt att de doftar! 😀 Själv är jag så hopplöst pollenallergisk att jag inte känner så mycket dofter sommartid tyvärr, men jag ska försöka sniffa mig fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.