Tomaten Ballen Multiflora

trollet

Multifloratomater är fantastiska! Så härligt bisarrt produktiva med täta blomklasar som verkligen imponerar i köksträdgården. Riktiga showstoppers! Det är inte många som kan gå förbi en sån planta utan att haja till. Och namnet på just denna gör ju också sitt till förstås…

Fast nä, namnet betyder inget snuskigt alls… Ballen är en ort i Danmark. Ordet kan också översättas till typ ’bollen’, så roligare än så är det inte (men jo, först associerar man ju liksom lätt till nåt helt annat på svenska… 😂). Men jag gillar verkligen multifloratomater, särskilt såna som den här som faktiskt inte bara ger pyttetomater (Ballen Multiflora är liksom avsevärt roligare att plocka än t ex pyttiga 100/1000😆).

Högväxande och hysteriskt produktiv

Ballen Multiflora är en högväxande, livskraftig sort som ger glansigt klarröda, lite veckade, fasta tomater på ca 25-30 g, tomatfrukten är alltså litegranna större än vanligt hos många multiflora. Tomaterna verkar kunna sitta kvar länge på plantan och inte en enda tomatfrukt har spruckit av senaste veckornas regnskurar. Den verkar också vara motståndskraftig mot sjukdomar (oklart vilka) men kanske är den inte helt stabil riktigt än (omdömena från odlare som testat den skiftar…) så var selektiv med varifrån du skaffar ditt frö. Om det är från en privatperson så se till att hen har koll på sortavstånd, plantantal och selektion eftersom multiflorasorter verkar ha en tendens att korspollinera sig ganska lätt.

Jag har odlat den utomhus i stor kruka (snittblomshink) vid tomatväggen som är en solig ladugårdsvägg i lä, soligt söderläge. Det har gått fantastiskt bra, plantan som såddes i mars började ge skörd redan i juli här hos mig men det kan ju bero på det varma vädret, den brukar inte beskrivas som en tidig sort hos återförsäljare utan snarare som en mittisommarensort. Även om inte varenda liten blomma i långa blomklasen faktiskt utvecklats till en tomat så är den väldigt produktiv och som tur är så mognar INTE alla tomater på en gång utan det går fint att skörda lite i taget. Perfekt för mig som hobbyodlare!

Tomatväggen i juli, enstaka röda Ballen Multiflora syns till vänster. Den plantan är lätt att känna igen med sina imponerande blomklasar.
Tomaterna skiftar i storlek, men snittvikten ligger på ca 30 g.
Även om inte varenda blomma utvecklas till en tomat så är den ändå imponerande produktiv.

Smaken då?

Smaken beskrivs som frisk, syrlig och god. Själv har jag gödslat rätt duktigt med kalium så för mig blev den sötare än så… Ingen sockersöt godistomat eller gourmetsort men absolut duger de att ha i en sallad. Smaken har varit bredsötmild och smakvolymen bra. Helt enkelt imponerande god för att vara så pass tidigt på säsongen och  jag vill gärna odla den igen. 😄😄😄

Ballen Multiflora får långa klasar som mognar lite i taget.

Finna frö

Frö kan däremot vara lite lurigt att få tag på… Jag fick tag på frö via en privatperson men det verkar som att Ballen Multiflora finns att köpa hos enstaka franska och danska återförsäljare (se länk nedan). Iallafall tidigt på säsongen, såhär års brukar det mesta i fröväg vara slut så sök hellre tidigt på våren.

Historien bakom sorten, hur den hittades och spreds beskrivs såhär på Danska Tomatdatabasens hemsida: ”Celina Zetterstrøm fortæller om sorten: Vi har for nogle år været på Samsø for at holde er frøsamlerkursus for en del interesserede på øen. Vi kom forbi Ballen havn og der købte vi forsyninger til frokost. Deriblandt nogle søde cherry tomater som var røde og meget velsmagende. Celina tog frø af dem og dyrkede flere planter de følgende år. Et år kom der 2 slags en multiflora med røde plisserede tomater (lige som den tomat som hedder Accordeon) og en med almindelige lange røde klasser. De voksede altid på friland ( 2- 2.5 m høje) hos Celina. Såvidt vides er sorten ikke 100 % stabil endnu.”

Tomaterna är fasta, ribbade och liksom lite klumpigt klossiga i formen. Spricker inte vid regn.

Källor i urval:

Cultivetarue om Ballen Multiflora

https://tomatdatabasen.dk/content/Brochure_2021_Tomatdatabasen.pdf

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(8865)_Ballen_Multiflora.aspx

Läs också Sortguide: Multifloratomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.