Multifloratomaten 100/1000

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset-

Massvis (men små) tomater…

En av de mest hypade tomatsorterna de senaste åren har varit 100/1000, eller Hundreds And Thousands som den egentligen heter (googla på namnet skrivet med bokstäver om du söker frö). Fastän den har hängt med i ungefär tio år hos svenska hobbyodlare så fortsätter den att fascinera och hypen fortsätter för den är känd för att ge helt bisarra mängder med tomater. Goda tomater. Jajamen. Vad man kanske inte tänker på är att många av de där feelgood-fotona i sociala medier på sagda tomat är närbilder. 😉

Roligt för barnen…?

Tomaterna är nämligen små. Väldigt små. Och tar tamejtusan en evighet att plocka. Själv har jag inte tålamod för sånt men tänkte lite småslugt att det kunde vara ett smart sätt att sysselsätta lilla sonens fingrar: han plockar tomater, medan jag vattnar tomater. Supersmart ju! Att lämna honom helt själv att plocka vågade jag inte med tanke på kvävningsrisken… Så i teorin var det ju en bra plan förstås, men i praktiken så har sonen lika lite tålamod som jag så han plockade lydigt en handfull och sen konstaterade han krasst att ”de här tomaterna tar ju aldrig slut” och ville hellre åka rutschkana. Så då gjorde vi det istället.

Tomaten 100/1000 (och ett trädgårdstroll).

Fördelar och nackdelar

Hundreds And Thousands är en extremt produktiv sort med hängande, busklikt utseende som passar bra för odling i höga krukor eller stora amplar. Jag tycker att den kvalificerar sig för att kallas för multiflora men fröfirmorna brukar inte kalla den för det, de brukar nöja sig med att kalla den för busksort eller ampeltomat. Grenarna blir ungefär en meter långa. Snåla inte med utrymmet för den behöver gott om plats på bredden. Om du odlar i pallkrage så är dubbel pallkrage och plantplacering i ett hörn med mycket stöd att föredra, för då kan den ändå hänga lite över kanten. Att sätta en sådan här hängande tomatplanta i mitten av en pallkrage är inte att rekommendera just för att  den tar så stor plats. Det är en extremt produktiv sort som ger bisarra mängder av röda, runda små tomater med söt smak. Brukar inte marknadsföras som en supersöt sort men kan bli väldigt söt under rätt förhållanden. Bra att göra torkade tomater av, bra att göra marmelad på och den har lite tjockare skal så den spricker inte så lätt. Fördelarna är många men visst finns det nackdelar också… Fröet brukar t ex sälja slut rekordfort hos återförsäljare. Och själv har jag verkligen inte tålamodet att stå och plocka en miljon små tomater…

Jag plockade pliktskyldigt några nävar till lunchsalladen då och då, men ganska snart gav jag upp skördandet av den här sorten… Jag ids bara inte ta rätt på allt. Rent visuellt är det en jättesnygg, trevlig sort som ger goda och många små tomater; en idealisk ”pyntsort” som är dundersnygg i ampel eller höga krukor… Och att knipsa av en kvist översållad med mogna tomater och lägga på ett serveringsfat på smörgåsbordet blir hur läckert som helst. Perfekt för dig som gillar små vinbärstomater i sallad. Och har gott om tid. 😉 Själv föredrar jag större tomatfrukter.

En del brukar tipsa om att ha tre plantor av 100/1000 i en kruka/ampel… Det tycker jag är på tok för mycket. Den här krukan har bara en planta, och det räcker gott.
Hundreds And Thousands odlad i hög snittblomshink. En ÄNNU högre kruka hade inte varit fel… Grenarna har ju ett väldigt hängande växtsätt.

Finna frö

Numera finns frö till 100/1000 att köpa hos Wexthuset. De kallar den för busktomat men det är samma sort, passa på innan den säljer slut för det är en enormt populär sort.

Köp 100 /1000 hos Wexthuset

Tomaten Hundreds And Thousands gör skäl för sitt namn.

Fler multiflorasorter

Om du gillar Hundreds And Thousands och vill prova fler multiflorasorter så finns det ett helt gäng att prova på: Geranium Kiss, Ildi, Currant Gold Rush, Millefleur, Negro Azteca, Gelbe Dattelwein, Reverend Michael Keyes, Tempête de Sable mfl… Själv håller jag mig nog till sorten Anna’s Multiflora i fortsättningen, för den ger lite större tomater som går snabbare att skörda. Men visst finns det många, MÅNGA fler…

Ett tag lekte jag med tanken på att ha multifloratomater som tema för tomatodlingen nästa år men efter att ha odlat Hundreds And Thousands så har jag ändrat mig. Visst, den är extremt populär av en anledning och klart odlingsvärd men blotta tanken på att behöva plocka rent en miljon små tomater (från en miljon plantor) gör mig helt matt. Förvisso finns det ju många andra multiflorasorter att prova men jag vete sjutton om jag har tid eller tålamod för det. Så det får bli ett annat tema, men jag odlar gärna Hundreds And Thousands igen. Som prydnad. 😉

Tomaten Gelbe Dattenwein.

Källor i urval:

https://www.wexthuset.com/froer-lokar/froer/fro-till-tomater/fro-till-busktomat-100-1000

https://www.suttons.co.uk/vegetable-seeds/popular-seeds/tomato-seeds-hundreds-and-thousands_MH-1395
Favorittomaten Hundreds and thousands
Hundreds and Thousands
http://gelashemochtradgard.blogspot.com/2010/09/tomatprovning-hundreds-thousands-en.html

Läs också Sortguide: Multifloratomater
Fler inlägg om tomater

Annons

13 Comments

 1. Helt klart inte min favorit, just småplocket och den är inte smaklig alls hos mig så jag gav bort de fröer jag hade. Testar många sorters växter du rekommenderar och i de flesta fall blir dom så bra som du säger.

  1. Smaken kan verkligen variera beroende på odlingsförutsättningar, även såna odlingsförutsättningar som man själv inte kan styra (som väder tex) så egentligen tycker jag att man ska odla en sort i minst tre säsonger för att verkligen få en känsla för hur den beter sig. Meeeen sen finns det ju sorter som, i det här fallet, jag inte alls vill odla igen ÄVEN om smaken hos mig blev bra… Jag ids helt enkelt inte plocka av alla tomaterna, så då får det vara.

   En annan sak som verkligen kan påverka kvalitén på tomaterna (som inte alla tänker på) är kvalitén på själva FRÖERNA. 100/1000 är en sort som är svår att få tag på kommersiellt i Sverige, därför är den så pass populär hos hobbyodlare att spara frö ifrån. Men det är långt ifrån alla hobbyodlare som har koll på fröodling, så en tomat som fröodlats på suboptimalt sätt blir inte längre sorttypisk och tappar då flera av sina klassiska egenskaper (tex söt smak, eller annat). Om du väldigt gärna hade velat få en triljard söta tomater så kan du prova igen en annan sommar med annat frö. Ofta känner man sig besviken eller otillräcklig som odlare helt i onödan, det är inte alltid odlingstekniken eller vädret det beror på, utan det kan helt enkelt bero på fröet. 😉

   Det är ju verkligen inte alltid min tomatodling går som planerat heller, ska gudarna veta… 😉 En tomat som jag odlat flera gånger förr med gott resultat (ur samma fröpåse) kan enstaka år bli jättedålig, så man får ha tålamod och prova sig fram. Eller så bara struntar man i det och håller sig till sina favoriter. Att odla ska vara roligt, det är ju viktigast av allt. 🙂

  1. Om just den inte gör det så vete sjutton vilka sorter som faktiskt gör det… Den är helt bisarrt produktiv. 😉

 2. Hej, tänkte bara fråga om plantan behöver ”toppas” för bästa buskform? Tar man bort tjuvskott?
  Odlar den för första gången.

  1. Hej Lena!

   Hundreds And Thousands är en busksort, så nej den behöver inte tjyvas. Det fina med busktomater är just att de inte behöver tjuvas, men om det är väldigt stora och tunga tomater så brukar en del odlare ibland tjyva plantan liiiitegrann ändå, för att gallra plantan. Men Hundreds And Thousands har ju så små och lätta tomater (även om de är väldigt många) så den behöver varken toppas eller tjyvas. 🙂

   Lycka till!

  1. Hej Sara!

   Det beror lite på hur man menar med släkte, båda är ju tomater… De som säljer Hundreds and Thousands som frö brukar ange det vetenskapliga namnet på latin som Solanum lycopersicum, medan de som säljer frö till vinbärstomat brukar ange Solanum pimpinellifolium (som är mer som typ vildtomat). Men det finns MÅNGA olika namnsorter av vinbärstomat; Golden Currant, Currant Gold Rush mfl så det är inte helt lätt att veta vad som jämförs med vad…

   Men nej, Hundreds And Thousands är inte samma sort som vinbärstomat (eller vinbärstomaterna). Men de är väldigt produktiva. 🙂 Om du gillar sådana sorter som är översållade med tomater så kika gärna på Sortguide: Multiflora så hittar du ännu fler.

   https://www.tradgardstrollet.se/2022/09/11/sortguide-multifloratomater/

   Lycka till med odlandet! 🙂

 3. Min 100/1000 blommar för fullt och det har börjat komma små tomater. Plantan är väldigt frodig, ska jag plocka bort en del blad för att ge tomaterna mer sol? Plantan står i direkt solgass på en altan.

  1. Man kan blada av tomatplantor av många olika anledningar… Men själva frukten behöver inte träffas av direkt solljus. Ofta är det tillochmed de frukter som sitter längst in på grenen (under blad) som mognar först.
   I växthusodlingar där man har stora monokulturer och vanligen odlar högväxande sorter så brukar man vara noga med att blada av plantan nerifrån och upp. Det görs bland annat för att det är bladen längst ner som ”blir fula” först och uppvisar näringsbrist och då bladar man av och tar bort dessa blad för att de inte ska sprida mögelsporer och annat i växthuset till de andra plantorna. När man odlar väldigt mycket av en och samma gröda (monokultur) så blir det extra noga att hålla koll på och minimera risken för sjukdomar… Men på en busksort som 100/1000 brukar man inte behöva blada av. Du kan blada av av estetiska skäl, om du tycker att det är snyggare att tomaterna syns, men bladen behövs ju för växtens fotosyntes och näringsupptag så som hobbyodlare tycker jag inte att det behövs bladas av. Ju mer näring plantan kan ta upp desto bättre. (Jag brukar inte blada av mina utomhusodlade tomater.)

   Hoppas du får en fin odlingssäsong, njut av tomaterna. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.