Multifloratomaten 100/1000

trollet

Massvis (men små) tomater…

En av de mest hypade tomatsorterna de senaste åren har varit 100/1000, eller Hundreds And Thousands som den egentligen heter (googla på namnet skrivet med bokstäver om du söker frö). Fastän den har hängt med i ungefär tio år hos svenska hobbyodlare så fortsätter den att fascinera och hypen fortsätter för den är känd för att ge helt bisarra mängder med tomater. Goda tomater. Jajamen. Vad man kanske inte tänker på är att många av de där feelgood-fotona i sociala medier på sagda tomat är närbilder. 😉

Roligt för barnen…?

Tomaterna är nämligen små. Väldigt små. Och tar tamejtusan en evighet att plocka. Själv har jag inte tålamod för sånt men tänkte lite småslugt att det kunde vara ett smart sätt att sysselsätta lilla sonens fingrar: han plockar tomater, medan jag vattnar tomater. Supersmart ju! Att lämna honom helt själv att plocka vågade jag inte med tanke på kvävningsrisken… Så i teorin var det ju en bra plan förstås, men i praktiken så har sonen lika lite tålamod som jag så han plockade lydigt en handfull och sen konstaterade han krasst att ”de här tomaterna tar ju aldrig slut” och ville hellre åka rutschbana. Så då gjorde vi det istället.

Fördelar och nackdelar

Hundreds And Thousands är en multiflorasort med hängande, busklikt utseende som passar bra för odling i höga krukor eller stora amplar. Grenarna blir ungefär en meter långa. Snåla inte med utrymmet för den behöver gott om plats på bredden. Om du odlar i pallkrage så är dubbel pallkrage och plantplacering i ett hörn med mycket stöd att föredra, för då kan den ändå hänga lite över kanten. Att sätta en sådan här hängande tomatplanta i mitten av en pallkrage är inte att rekommendera just för att  den tar så stor plats. Det är en extremt produktiv sort som ger bisarra mängder av röda, runda små tomater med söt smak. Brukar inte marknadsföras som en supersöt sort men kan bli väldigt söt under rätt förhållanden. Bra att göra torkade tomater av, bra att göra marmelad på och den har lite tjockare skal så den spricker inte så lätt. Fördelarna är många men visst finns det nackdelar också… Fröet brukar t ex sälja slut rekordfort hos återförsäljare. Och själv har jag verkligen inte tålamodet att stå och plocka en miljon små tomater…

Jag plockade pliktskyldigt några nävar till lunchsalladen då och då, men ganska snart gav jag upp skördandet av den här sorten… Jag ids bara inte ta rätt på allt. Rent visuellt är det en jättesnygg, trevlig sort som ger goda och många små tomater; en idealisk ”pyntsort” som är dundersnygg i ampel eller höga krukor… Och att knipsa av en kvist översållad med mogna tomater och lägga på ett serveringsfat blir hur läckert som helst. Perfekt för dig som gillar små vinbärstomater i sallad. Och har gott om tid. 😉 Själv föredrar jag större tomatfrukter.

En del brukar tipsa om att ha tre plantor av 100/1000 i en kruka/ampel… Det tycker jag är på tok för mycket. Den här krukan har bara en planta, och det räcker gott.
Hundreds And Thousands odlad i hög snittblomshink. En ÄNNU högre kruka hade inte varit fel… Grenarna har ju ett väldigt hängande växtsätt.

Finna frö

Jag har tyvärr inte lyckats hitta någon svensk fröfirma som säljer frö till Hundreds And Thousands, och med tanke på brexit så är det kanske inte så sannolikt att den kommer tas in i kommande sortiment heller (med tanke på all extra dokumentation och arbetstimmar det innebär= högre pris). Men det finns gott om privatpersoner som odlar den, så att få tag på frö är ganska lätt ändå.

Fråga gärna i forum på sociala medier som FB och Instagram (nej jag säljer inte frö så du behöver inte fråga just mig) men var selektiv med vem du köper/byter tomatfrö med. Det finns många entusiaster som är duktiga på tomatodling, men långt ifrån alla har koll på just fröodling. Köp/byt med någon du har förtroende för och passa på att söka runt redan NU, för det är nu i slutet av sommaren som hobbyodlarna har skördat sitt frö och har ett överskott. Så passa på att skaffa frö till nästa års odling redan nu om du är ute efter sorter som kan vara lite luriga att få tag på.

Tomaten Hundreds And Thousands gör skäl för sitt namn.

Fler multiflorasorter

Om du gillar Hundreds And Thousands och vill prova fler multiflorasorter så finns det ett helt gäng att prova på: Geranium Kiss, Ildi, Currant Gold Rush, Millefleur, Negro Azteca, Gelbe Dattelwein, Reverend Michael Keyes, Tempête de Sable mfl… Själv håller jag mig nog till sorten Anna’s Multiflora i fortsättningen, för den ger lite större tomater som går snabbare att skörda.

Ett tag lekte jag med tanken på att ha multifloratomater som tema för tomatodlingen nästa år men efter att ha odlat Hundreds And Thousands så har jag ändrat mig. Visst, den är extremt populär av en anledning och klart odlingsvärd men blotta tanken på att behöva plocka rent en miljon små tomater (från en miljon plantor) gör mig helt matt. Förvisso finns det ju många andra multiflorasorter att prova men jag vete sjutton om jag har tid eller tålamod för det. Så det får bli ett annat tema, men jag odlar gärna Hundreds And Thousands igen. Som prydnad. 😉

Tomaten Gelbe Dattenwein.

Källor i urval:

https://www.suttons.co.uk/vegetable-seeds/popular-seeds/tomato-seeds-hundreds-and-thousands_MH-1395
Favorittomaten Hundreds and thousands
Hundreds and Thousands
http://gelashemochtradgard.blogspot.com/2010/09/tomatprovning-hundreds-thousands-en.html

Läs också Sortguide: Ampeltomater
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

  1. Helt klart inte min favorit, just småplocket och den är inte smaklig alls hos mig så jag gav bort de fröer jag hade. Testar många sorters växter du rekommenderar och i de flesta fall blir dom så bra som du säger.

    1. Smaken kan verkligen variera beroende på odlingsförutsättningar, även såna odlingsförutsättningar som man själv inte kan styra (som väder tex) så egentligen tycker jag att man ska odla en sort i minst tre säsonger för att verkligen få en känsla för hur den beter sig. Meeeen sen finns det ju sorter som, i det här fallet, jag inte alls vill odla igen ÄVEN om smaken hos mig blev bra… Jag ids helt enkelt inte plocka av alla tomaterna, så då får det vara.

      En annan sak som verkligen kan påverka kvalitén på tomaterna (som inte alla tänker på) är kvalitén på själva FRÖERNA. 100/1000 är en sort som är svår att få tag på kommersiellt i Sverige, därför är den så pass populär hos hobbyodlare att spara frö ifrån. Men det är långt ifrån alla hobbyodlare som har koll på fröodling, så en tomat som fröodlats på suboptimalt sätt blir inte längre sorttypisk och tappar då flera av sina klassiska egenskaper (tex söt smak, eller annat). Om du väldigt gärna hade velat få en triljard söta tomater så kan du prova igen en annan sommar med annat frö. Ofta känner man sig besviken eller otillräcklig som odlare helt i onödan, det är inte alltid odlingstekniken eller vädret det beror på, utan det kan helt enkelt bero på fröet. 😉

      Det är ju verkligen inte alltid min tomatodling går som planerat heller, ska gudarna veta… 😉 En tomat som jag odlat flera gånger förr med gott resultat (ur samma fröpåse) kan enstaka år bli jättedålig, så man får ha tålamod och prova sig fram. Eller så bara struntar man i det och håller sig till sina favoriter. Att odla ska vara roligt, det är ju viktigast av allt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.