500 dagar av omställning

trollet

Vårstress

Så mycket och så lite har hänt på dessa dagar… En av de saker som jag njuter allra mest av (fortfarande) är möjligheten att gå hundpromenaden i dagsljus (istället för toktidigt/jättesent i mörker). Ljuvligt! Särskilt nu, i vårljuset. Hösten har verkligen varit bedrövligt seg, alla i familjen har varit sjuka om vartannat och det har varit svårt att få så mycket gjort som jag skulle önska. Tappat rösten har jag också gjort i perioder, men nu är den tillbaka. Och tur är väl det, för nu drar ju allt igång på allvar!

Om du som odlande privatperson tycker att det är lite småstressigt med alla sådder, alla plantor som ska krukas om osv så har du det ändå vääääldigt lugnt och skönt jämfört med de som arbetar i branschen. 😉 Vi som jobbar inom trädgårdsbranschen vet att tempot alltid dras upp på våren. Så har det alltid varit. Ändå blir vi lika förvånande varje gång… Och iår är inget undantag för det är högre tempo än vanligt.

Intresset för odling av ätbart ökar

Redan när jag började jobba i trädgårdsbutik 2009 så fick jag höra att ”trenden att odla ätbart bara växer”. Och så lät det varje år, i nästan 12 år. Personligen tycker jag inte att man kan kalla något som pågår så länge för en trend (själva definitionen av trender är ju just att de är föränderliga) men sedan coronapandemin och invasionen av Ukraina 24 februari har tonläget ändrats lite.

Odling är inte BARA nåt härligt, blommigt feelgood-fluff längre. Odlingen har blivit något mindre ytlig. Fler och fler tar sin odling på allvar och odlar på ett annat sätt, fokus har flyttats från nåt snabbsnyggt i kruka på altanen till faktisk matproduktion. Man vill i större utsträckning bli självförsörjande på ätbart och fler satsar på grödor som mättar ur ett beredskapsperspektiv.

Bönor, pumpa och potäter. Plötsligt blev de trendigare än nånsin…

Allt som hänt sen sist…

  • Invasionen av Ukraina. Intresset för ätbart har, om möjligt, blivit ÄNNU större sen dess… (och det märks i min mailkorg, ska du veta)
  • Jag har spelat in podd om just omställning med Lovisa Bergström
  • Jag fortsätter leta sponsorer till kommande poddavsnitt
  • Jag betar av fysiska föredrag (som tidigare av/ombokats pga pandemins tidigare restriktioner)
  • Jag administrerar och postar frö så det står härliga till! Målla- och spenatskrået växer! 🙂
  • Jag har startat nyhetsbrev för Målla- och spenatskrået
  • Har blivit utsedd till en av 2022 Års Kvinnliga Trädgårdsinspiratörer
  • I helgen hålls det fröodlingskurs med Föreningen Sesam i Uppsala
  • Jag har bestämt mig för att börja jobba i trädgårdsbutik igen. Lokal trädgårdsbutik denna gång. På deltid. 🙂

Därför trädgårdsbutik

Nåt som jag fortfarande kämpar med är balans, och att jobba ”lagom”. Vad nu det är. 😅 Kanske blir det lättare att dra en tydlig gräns mellan jobb och ledighet när jag börjar jobba i butik igen. På deltid. Vi får se.

Det är ganska ensamt att vara egenföretagare. Det jag saknar mest med att jobba i trädgårdsbutik är interaktionen med andra människor. Det ser jag fram emot! Plus att jag brukar få så bra idéer till blogginlägg av kloka kundfrågor. Att jobba deltid innebär att jag förhoppningsvis får just en lagom dos. 😉 Och med tanke på priset för drivmedel är en lokal trädgårdsbutik det enda rätta, därför hittar du mig på Trädgårdscentrum i Tierp i vår. Hoppas vi ses! 😀

Snyggt halsfluff va? Så snygg halsfrissa kan man få efter en redig snörullning.
Den här bilden tycker jag fångar symboliken och känslan av årstiden på pricken…
Och så är jag med i senaste SesamNytt.
Och skrået behöver alltid fler gesäller. Haka på om du vill!
En artikel om pelaräpplen fick jag med i senaste Pomologen nr 1-2022 också. Kul!
Läs också: 400 dagar av omställning
Poddavsnitt 20: Om omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.