9 aha-insikter för mig som tomatodlare

trollet
Som odlare utvecklas man ständigt: nya problem uppstår och nya lösningar upptäcks. Inget odlarår är det andra likt och det gäller att parera och anpassa sig efter vädrets makter så gott det går… Men genom åren har jag fått en del aha-upplevelser som liksom tagit mig och mitt odlande till nya nivåer. 🙂

1, Utvecklingstid

Hinner den mogna hos dig? Försök alltid ta reda på ungefär hur lång utvecklingstid sorten har som du vill odla. En del sorter har en utvecklingstid på ca 42 dagar, andra på 120 dagar eller mer. En jkla skillnad. Och det där med utvecklingstid hänger ju också ihop med i vilken växtzon du odlar i (dvs hur pass lång/kort odlingssäsong du har) och din odlingsteknik (med/utan växthus? i kruka/friland/pallkrage?)… Men vad spelar det för roll hur fantastiska tomaterna blir på bild om de ändå aldrig hinner mogna hos dig i verkligheten? 😉

2, Alla dessa sorter… Välj med hjärnan!

Jag säger som korsriddaren i Indiana Jones and the last crusade: Choose wisely! Det finns en hel värld av fantastiska tomater att upptäcka; vita, randiga, ludna, svarta, supersöta, veckade, flerfärgade, metallic, multiflora, dvärgbusk, DTP-dwarf, tjeckiska, tyska, italienska, kinesiska, japanska … Men välj inte sort med ögonen, välj med hjärnan. Tänk på utvecklingstid och om sorten passar DIG och DINA odlingsförutsättningar. Passar sorten din zon? Passar sorten ditt sätt att odla? Välj tidiga sorter om du har kort odlingssäsong. Skippa sena växthussorter om du ändå tänker odla på friland. Odla busksorter om du inte ids tjyva högväxande. Välj resistenta/motståndskraftiga sorter om du haft problem med bladmögel.

Sibirjak är en tidig och bra sort för dig med kort odlingssäsong.

3, Det är skillnad på tomater och tomater

Olika sorter har olika egenskaper: En del är tåliga mot sjukdomar, andra inte. En del tål kyligare väder, andra kräver växthus. Vissa går att lagra länge. Vissa tål hetta bättre. En del är bättre att koka sås på, andra ska ätas färska. Välj en sort som passar BÅDE ditt sätt att odla och din smak. Sorter som du gillar, som du och din familj faktiskt kommer äta upp.

De tomater som faktiskt äts upp är de bästa. Orange Strawberry är dundergod som färsk i salsa.

4, Det är skillnad på frö och frö

Fröer från länder vars klimat liknar Sveriges funkar bättre här, än fröer som odlats i varmare länder som t ex Indien… Om du inte har nåt växthus eller om du tänker odla på friland; välj gärna svenskodlat frö om du kan. Eller odla eget.

5, Fröodla mera

Tomater är självpollinerande så de är ovanligt lätta att fröodla även för nybörjare. Skaffa dig lite koll på vad en F1hybrid är, tänk på avstånd (för att slippa korspollinering, särskilt körsbärstomater kan bjuda på oönskade överasskningar) och antal plantor som behövs för att undvika framtida inavelsdepression så är det bara att tuta och köra sen. Om du bara tänker fröodla till dig själv så är det kanske inte så noga men om dina fröer ska vidare till andra människor så är det bra att läsa på lite först. Och självklart skippar vi att ta frön från köpetomater i mataffären så vi slipper riskera att få in trista tomatviruset ToBRFV i vår odling.

Tre bra böcker om du vill lära dig odla eget frö.

6, Odlingsteknik betyder mer än du tror

Kalium är ett makronäringsämne som gödslar smak (det duger inte att bara vräka på en massa kväve), men även vattenmängden spelar roll (för mycket vatten före skörd = smaken blir sorgligt utspädd) och framförallt temperaturen! Tomater som står kallt tappar smak. Men FÖR varmt är inte heller bra och det är jättesvårt att hålla tomatplantor nöjda i pyttekrukor som snabbt torkar ut… Och det kan vara svårare att odla bra tomater i ett litet trångt, på tok för hett växthus med för hög luftfuktighet än på friland. 😉

Visst finns en triljard olika välmenande tips därute (biokol, EM, epsomsalt, bakpulver, guano, mycorrhizapuckar osv) men det som funkar för en odlare kanske inte funkar lika bra för en annan eftersom vi har olika jordar att jobba med där vi bor. En lerjord reagerar annorlunda än en sandjord, och näringen i köpt jord på säck brukar ta tvärslut efter ca 3 veckor. Våra förutsättningar är olika så det finns få standardlösningar som funkar för alla (utom möjligen mer organiskt material + jämn vattning).

Jag odlar i snittblomshinkar från mataffären. De här har avsågad botten och står på friland med ett nedhamrat armeringsjärn i mitten. Bra budgetodling.
Såhär ser det ut när plantorna kommit på plats. Vissa sorter blir bättre odlade utomhus än i växthus.

7, Skördetid betyder mer än du tror

Ingen tomat är god som övermogen… Och att lära sig skörda i exakt rätt tidpunkt är en konst man inte kan läsa sig till. Det är ren erfarenhet som gäller. Prova dig fram, med tiden lär du dig.

Fullmogna tomater är alltid godare än övermogna. En fin balansgång det där.

8, Det går att odla tomater helt gratis

Jodå. Om du budgetodlar. 😉 Finns massor av gratisgrejer du kan använda som kruka istället för att köpa, eller skippa kruka helt och odla på friland… (Men tänk på att INTE använda dig av plastaskar från mataffären som det varit just tomater eller paprika/chili i tidigare, detta för att minimera risken att få in trista tomatviruset ToBRFV i din odling.) Lär dig göra egen jord och eget gödselvatten. ”Startfrön” kan du få via frökedjor eller fröbibliotek. Klädnypor eller maskeringstejp + bra penna blir bra, billiga etiketter.

Klädnypor är smidiga budgetetiketter.

9, Våga testa dig fram

Ingen är expert från början och det är inte lönt att slaviskt imitera en odlingsinfluencer i sociala medier som odlar i en helt annan växtzon än du själv… Utgå från dina egna förutsättningar istället. Vad funkar i just din trädgård? Våga misslyckas och prova dig fram. Inspiration är bra, men egen erfarenhet är ännu bättre. 🙂

Jag har många olika zoner i min trädgård, därför odlar jag också olika slags tomater på olika platser. Tomatväggen vid ladugårdsväggen är det bästa, soligaste och varmaste läget i lä.
I pallkragsodlingen är det också soligt, men blåsigt. Här trivs tidiga, tåliga busksorter med kort utvecklingstid.

Pssst…

Och de här råden gäller förstås inte bara för tomater, det gäller även för andra grönsaker och annat ätbart… 😉

Läs också: Tidiga grönsaker (som inte är F1)
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.