Poddavsnitt 15: Om bondbönor

trollet

— det här avsnittet sponsras av reklam för Fröbanken.se —

Om bondbönor med Annika Carlsson

I det här avsnittet får jag lära mig mer om bondbönor av Annika Carlsson. Annika är ålderman för bondbönor och åkerbönsskrået i fröodlarföreningen Sesam och vi pratar om både odling, tillagning och skadedjur på bondbönor. Generellt så är bondbönor väldigt snälla och lättodlade som är tacksamt för nybörjarodlare att börja med. Bondbönor och åkerbönor tillhör samma art, och gränserna mellan dem är lite flytande men vi nämner båda och Annika förklarar också skillnaden på dem.

De namnsorter av bondbönor och åkerbönor vi nämner i avsnittet:

Anders i Kullängen

Aquadulce

Arne

Bianca

Brottby

Con Amore

Crimson Flowered

Dalaböna

Double Red

Evert

Gerd

Grebo

Horshult

Högtomt

Kalle P

Kurt Jönsson

Lappland

Lövånger

Martock

Metissa

Mikko

Nekrassow

Nylands-Nisse

Osnaköp Södergård

Red Epicure

Roslagsbro

Rönnäs

Solberga

Södergården

Talia

Udden

Witkiem

Vattholma

Västra Torsås

Ösel

Efterlysning!

Annika söker med ljus och lykta efter frö till sorterna Högtomt, rödblommande Martock (den vitblommande har hon redan) och Nekrassow. Om du har ett överskott av dessa och vill dela med dig av frö till henne så kontakta mig på jasmine@tradgardstrollet.se så vidarebefordrar jag ditt mail till Annika. 🙂

Finna frö:

Fröbanken.se har ett bra utbud av bondbönor och säljer också kulturarvssorter av andra baljväxter som annars kan vara svåra att hitta: kokbönan Signe, sockerärten Svartbjörsbyn, kokbönan Mor Kristins Böna, märgärten Örshult, brytbönan Särdal mfl. Jag blev jätteglad när jag hittade dem hos Fröbanken, att det finns en fröfirma som vågar satsa och säljer så många av dessa rariteter.

Föreningen Sesam (medlemskap krävs)

Kul kuriosa

Ibland dyker det upp mer information ”bakom kulisserna”, efter att podden avslutats, som detta med blötläggning av bönor… En del tycker det är bra, de flesta inte. Annika blötlägger inte bondbönor före sådd. ”Det behövs inte.”, sa hon. Men har man däremot väldigt väldigt gammalt, ihoptorkat utsäde kan man prova blötläggning.

Andra referenser till det vi pratar om:

Boken Frö: jakten på framtidens mat – Anna Liljemalm med foto av Erik Abel (2020)

Boken Klint Karins kålrot och Mor Kristins böna: om fröuppropets kulturarv – Lena Nygårds & Matti Wiking Leino (2013)

Bloggen Forsnäs-Hemman – Bondbönor med bruna blommor

Trädgårdstrollets Trädgårdspodd – Avsnitt 5: Om ärter med Agneta Magnusson

Trädgårdstrollet – Sortguide: Bondböna

Trädgårdstrollet – Fröodlar bondbönan Gubbestad

Fjortonde avsnittet: Om tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om frö

Annons

2 Comments

  1. Jag känner flera av dessa bondbönor. Under min tid som ordförande i föreningen så kom första föryngringen av sorterna att ske på något av mina korsningssäkra odlingsställen. Ex Dalaböna, Gubbestad, Horshult och Lövånger. För trettio år sedan kunde ingen ana vilken odlingsskatt vi skulle samla in av bondbönesorter! Jag försäkrar, att flera av dessa sorter kom att räddas genom e ofattbar slump, och att i flera fall så var första starten ur åldrigt frö ingen självklarhet!

    1. Vilken fantastisk arbetsinsats du gjort, så att de får leva vidare och fler får möjligheten att odla och uppleva de gamla sorterna. Att få liv i gamla fröer är verkligen inte så lätt alla gånger så hatten av, TACK för ditt viktiga arbete. Hoppas att jag kan bidra till att intresset ökar för de här sorterna med mina texter. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.