Sortguide: Japansk lönn

trollet

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset och reklam för Blomsterträdgårn

Att förälska sig i japanska lönnar är lätt, särskilt på hösten då många av dem verkligen sprakar av läckra höstfärger… Men de är surjordsväxter som växer långsamt så det gäller att odla sitt tålamod.

Om du älskar vackra, romantiska bladverk ja då älskar du japanska lönnar. Det finns en enorm mångfald av färger och bladformer att välja bland och många av dem skiftar bladfärg både vår, sommar och höst. En del har tillochmed dynamisk färg på barken som skiftar i färgton när kylan kommer.

Bladformer finns det också många; allt från klassiska lönnformade blad till finflikiga, solfjädersformade och stjärnformade blad. En del är så smala och långtandade att bladverket nästan ser skirt och genomskinligt ut, som spets. Andra sitter i täta knippen och plantan kan ha ett hängande eller upprätt utseende med grenar i olika våningar. Helst vill man ju ha dem allihop! Men alla är inte lika köldtåliga, så det gäller att tänka till när du väljer sort. Och även om många väljer japanska lönnar för sina vackra höstfärgers skull så tänk på att den där läckra ”rödsprakiga” hösten är det en ganska kort period i Sverige, välj därför en sort med ett bladverk som du tycker är fint även på sommaren.

Zon, jord och läge

Generellt så brukar man rekommendera att plantera japansk lönn i surjord, i skyddat läge i halvskugga. Ofta brukar de stortrivas i lä av en skyddande häck eller vägg men plantera inte för nära, tänk på att de blir bredare med tiden. Japanska lönnar är ganska törstiga men vill ändå stå väldränerat för att klara den svenska vintern. Men det finns sorter som tål hetta och torka lite bättre, när de väl etablerat sig.

Tänk på att vattna noga första säsongen, välj ett skyddat läge och satsa gärna på en sort som verkligen är härdig för den zon du bor i. I små växthus blir det ofta alldeles för hett för japanska lönnar, ett skyddat läge på friland är därför att föredra.

Japansk lönn i full sol men ändå i skyddat läge i zon 4. Fotad på @blomstertradgarn_ utanför @vaxthusetvala i början av oktober (innan kalla nätterna kom).

Olika utseende

Plantan kan utvecklas och se olika ut beroende på ålder och växtplats. Ofta är japanska lönnar mer smala och vasformade som unga plantor för att med tiden bli betydligt bredare och flerstammiga buskar men du kan också stamma upp den till ett träd om du vill.

I skuggigare lägen brukar också kronan få ett lite klenare, skirare utseende men i soligt läge blir den mer kompakt och liksom tätare. Tänk på att allt är litet i början: även om japanska lönnar växer väldigt långsamt så finns det ändå sorter som blir rätt stora med tiden. Både på höjden och bredden, så plantera inte för nära en vägg eller häck utan ge den ordentligt med utrymme från början.

Vacker, äldre japansk lönn fotad i Östervåla, zon 4. I skyddat läge trivs japanska lönnar bra men tänk på att ge dem ordentligt med utrymme, de är smalare i början men sen blir de bredare.

Goda grannar

Det är oerhört vackert att kombinera japanska lönnar med olika bladfärg (i olika höjd) med varandra, men du kan också gärna samplantera dem med funkia, rhododendron, azalea, formklippta låga barrväxter eller skira prydnadsgräs. Om du dessutom lägger till vacker prydnadssten eller mossa så är du den japanska stilen på spåren.

I en japanskinspirerad trädgård brukar man vilja ha med växter, stenar, vatten och ornament. Det är också mycket fokus på kontraster, ljus och stillhet, dvs less is more. Även om det finns många finstämda detaljer i en trädgård med japansk stil så är det ändå inte plottrigt utan snarare en lugn harmoni.

Bladformerna varierar väldigt hos de asiatiska lönnarna. Emerald Lace och Shaina brukar klassas som japanska lönnar Acer palmatum. Moonrise är en Acer shirasawanum men brukar ofta ingå i samma sortiment som de japanska lönnarna ändå i trädgårdsbutikerna.

Sortguide: Japansk lönn

De sorter som är vanliga i handeln och att betrakta som mer pålitliga är markerade i fetstil. De sorter som är vanliga i handeln och hyfsat lätta att få tag på är markerade med ***. Sortguiden avser i huvudsak Acer palmatum om inte annat anges. Med reservation för eventuella felskrivningar.

Aka-shigitatsu-sawa /Aka shigitatsu sawa – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare klarar den ca 26 minusgrader. Beskrivs som en mellanstor sort, plantan blir ca 2,5 -3,5 m hög. Den får grönröda blad med kontrasterande, snygga bladnerver. Bladen är liksom mittemellan krämigt ”mildröda” för att vara japansk lönn, färgen är vacker men svår att beskriva.

Anne-Irene – Zon 1-3. Anne-Irene är en selektion av sorten Summer Gold som upptäcktes i Holland av Kwekerij van Son & Koot. Har kompakt, upprättväxande sort med femflikiga blad med lite småflikiga/nästan rufsiga bladkanter. Bladen är klargulgröna med rödare kanter som ofta bleknar under högsommaren för att på hösten sen övergå till mer orange bladfärg. Halvskugga rekommenderas. Beskrivs som långsamväxande, blir ca 1,5-2,5 m hög och 2-4 meter bred men det tar 10 år eller mer innan den blir så pass stor.

Ariadne – Zon okänd men beskrivs klara ca 26 minusgrader enligt amerikansk återförsäljare. Halvhög sort med vacker bladform; bladen är liksom djupflikiga men har ändå ett ganska runt uttryck. Under våren blir de kopparfärgade orangerosa blad med gröna bladnerver, som sen till sommaren övergår till lilaröda blad med röda bladnerver. Till hösten blir bladen orangerosa. Blir ca 3-3,5 m hög.

Asahi Zuru – Zon 1-3. Beskrivs som en mellanstor buske som blir ca 1-2,5 m hög och ca 1,3-3 m bred. Namnet sägs betyda ungefär nåt i stil med ’rising sun’ på japanska. Bladen är grönvita med rosa inslag, till hösten skiftar de till rött.

Atrolineare /Linearilobum Atropurpureum /Ribbonleaf – Zon 1-3, enligt tjeckisk återförsäljare klara den ca 27 minusgrader. Mycket långsamväxande buske som blir ca 1,5-3 m hög och 1-3 m bred (men det tar ca 10 år för den att bara nå 2 meters höjd så du får banne mig inte ha bråttom). Får finflikiga, långsmala blad; flikarna är ca 7-9 cm långa men bara 2-5 mm breda. Unga blad har en dov, mörkt röd färg (nästan svartröd) som sen skiftar till purpurgrönt till sommaren, sen eldrött till hösten.

Atropurpureum är den allra vanligaste sorten i svensk handel, en riktig klassiker. Såhär ser den ut sommartid, till hösten skiftar bladen till sprakande rött.

Atropurpureum*** – Zon 1-3. Säljs vanligen som buske i butik men kan med tiden utvecklas till ett flerstammigt träd om den trivs. Har vackert exotiskt mörkröda treflikiga blad som blir mer eldröd till hösten. Känslig för uttorkning och ska helst placeras i halvskuggigt, lite skyddat läge. Surjord är att föredra vid plantering. Blir ca 4 m hög och 2-5 m bred. I soligt läge får den ofta ett mer kompakt växtsätt, i skuggigt läge blir kronan liksom lite skirare i utseendet. Den absolut vanligaste sorten av japansk lönn i svenska trädgårdsbutiker. Köp Atropurpureum hos Wexthuset

Baby Lace – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 26 minusgrader. Beskrivs som en skör liten dvärgsort i Dissectum-gruppen. Mycket smalbladig, finflikig svagväxande sort som sen får orangeröd höstfärg och har kort avstånd mellan internoderna. Bladen sitter väldigt tätt, så tätt att de nästan ser lite lockiga ut.

Beni-Shichi-Henge – Zon 1-3. Ganska småbladig sort som får långflikiga blad i rosa, vitt och grönt (bladen ser liksom ljusgröna ut med rosa kant med vita inslag) och behåller sin brokiga färg hela sommaren. Till hösten skiftar bladen till blekgult för att sen bli orangeröda. Plantan blir ca 3-4 m hög. Gammal fin sort från Japan som släpptes 1967, namnet sägs betyda röd och föränderlig på japanska.

Beni-Maiko – Zon 1-2 (3). Får vackert rött bladutspring som sen växlar till grönt eller grönt med rosaröda toner på våren, årsskotten brukar också gå i rödare toner. Får sen vackert röda blad till hösten. Blir ca 2-4 m men växer rätt långsamt.

Bi-Hoo – Zon 1-2. Gröngula femflikiga blad med med rodnande kanter som till hösten övergår till gult med laxrosa toner, även tunnare grenar får den laxrosa färgen. Föredrar surjord. Blir ca 2-3 m hög och ca 1,5-2 m bred. Sorten upptäcktes 1993 av lönnentusiasten Mr. Masayoshi i Japan och började säljas i Europa 2004 via Maillot Nurseries.

Bloodgood har en ganska dov röd bladfärg sommartid. Till hösten blir bladen mer intensivt röda i färgen.

Bloodgood*** – Zon 1-3. Upprättväxande buske eller träd med dovt svartröda sjuflikiga blad och vackra blodröda frukter. Till hösten blir bladen mer klarröda i färgen. Blir ca 3-4 m hög och 2-3 m bred (fast äldre träd kan bli nästan 4 m breda om de trivs). Växer långsamt och det tar rätt lång tid innan busken blir ett träd men med tiden blir de ofta större än man trodde. Köp Bloodgood hos Wexthuset

Burgundy Lace – Zon 1-3. Har bronsgröna stora flikiga blad på sommaren som senare blir mörkare röda och sedan röd höstfärg. Plantan blir ca 2-3 m hög, växtsättet beskrivs som brett.

Butterfly har lite tandade, flikiga gröna blad med vit kant. Det vita på bladen blir mer rosatonat vid kallare väder.

Butterfly – Zon okänd. Vacker trefärgad sort med gröna blad med vitare kant, det vita övergår senare till rosa vid kallt väder. Busken beskrivs som ganska tät men får med tiden ofta ett V-format utseende. Blir ca 2,5-3 m hög och 1-2 m bred. Köp Butterfly hos Cramers Blommor

Cascade Gold – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 23 minusgrader. Beskrivs som svagväxande med ett lite hängande, smalt växtsätt, blir ca 2 meter men växer mycket långsamt. Först har bladen en gulgrön ton men till hösten får bladen en djupare, vackert guldgul nästan orange färgton. Odlas främst för bladens gröngula ton och vackert djupflikiga blad. Verkar vara en korsning mellan sorterna Orange Dream och Ryusen, framtagen i Nederländerna 2015.

Corallinum – Zon 1-2 (3). Mellanstor buske smed vackert rosaröda, femflikiga blad. Växer mycket långsamt och blir vanligen mer bred än hög med tiden, ca 1-2 m hög och 1,5-2,5 m bred. Rent visuellt är sorten rätt lik Sangokaku som har liknande färg på bladen men Corallinum har ett annorlunda växtsätt. På våren kommer de vackert korall-orangerosatonade bladen. Sommartid är bladen rödbruna, blir under heta sommardagar mer gröna med röda inslag för att sen till hösten blir de rödare.

Crimson Queen*** – Zon 1-2. Kraftigväxande sort med ett mer kompakt fint förgrenat utseende och purpurröda finflikiga blad som nästan påminner vagt om fjädrar. Kan få ett fint lite knotigt utseende med åren. Sorten har purpurröda blad hela sommaren för att sen till hösten bli mer orangeröd. Blir ca 1-1,5 m hög enligt vissa källor, enligt andra upp till 3 m hög.

Dissectum*** – Zon 1-3. Kallas också för japansk fliklönn. Har skirt finflikiga blad och ett rätt hängande växtsätt. Plantan blir ca 1-2 m hög och ungefär 1,5-2 m bred men växer långsamt. Sorten som bara kallas för Dissectum har gröna blad som senare får brandgul höstfärg (men Dissectum-gruppen är stor, det finns många Dissectum med efterföljande namn som har andra bladfärger).

Dissectum Garnet har röda blad…
…som blir mer intensivt röda till hösten.

Dissectum Garnet /Garnet -Zon 1-3 (4). Vacker sort med smala, finflikiga mörkröda blad som får ännu rödare höstfärg. Plantan blir ca 1-2 m hög och har ett lite hängande växtsätt. Köp Dissectum Garnet hos Cramers Blommor

Dissectum Nigrum – Zon 1-3. Vacker sort med smala, finflikiga mörka, nästan rödsvarta blad som får väldigt illröd höstfärg. Plantan blir ca 1-2 m hög och har ett lite hängande växtsätt.

Dissectum Tamukeyama /Tamukeyama – Zon 1-3 (4?) Dvärgsort som får finflikiga, lite tandade blad som blir karmosinröda på våren, senare övergår till dovare lilarött och sen till hösten blir scharlakansröda. Blommorna på våren är pyttesmå med vackert lilaröda. Plantan är svagväxande och blir ca 1-2 m hög med ett hängande, liksom kupolformat växtsätt… Bladen har ett mjukt, nästan luftigt fluffigt utseende på håll.

Dissectum*** /Dissectum Viride – Zon 1-3 (4). Ljusgrön sort med finflikiga blad och utbrett, liiite hängande skirt växtsätt som får gula-gulorange blad till hösten. Blir oftast bredare än vad den blir hög, ca 1-2 m hög och 2,5 m bred. Plantering i surjord i skyddat läge är att föredra. Viridis betyder grön, eller grönskande på latin och syftar sannolikt just på bladens färg. Köp Dissectum hos Cramers Blommor

Emerald Lace – Zon 1-3. Finflikig sort (tillhör Dissectum-gruppen) med tunna, nästan fjäderlika gröna blad. Till hösten skiftar bladen i orangerött. Kan bli ca 2 meter men blir ofta lägre, kronan brukar bli bredare än vad den blir hög och den säljs vanligen som prydnadsbuske.

Fireglow /Effegi – Zon 1-3. Blir ca 2-4 m hög (enligt vissa återförsäljare bara 1 m hög) och har ett upprätt, buskigt växtsätt. Bladen är flikiga och rosaröda på våren men övergår till grönare toner under sommaren för att sen explodera i en sprakande illrödlila färg till hösten. Beskrivs av vissa återförsäljare som ett bra, mindre alternativ till Bloodgood för mindre trädgårdar.

Going Green med sitt klargröna, piggt limetonade bladverk.

Going Green /Sonkootgre /EU40460 – Zon 1-3. Hyfsat starkväxande sort med klargröna blad och grenar. Bladen är först limegröna om våren och blir mer och mer gröna under säsongen för att sen till hösten blir vackert orangeröda. Blir ca 2-3 m hög (enligt enstaka återförsäljare kan den bli 4 m hög) och ca 1-1,5 m bred. Bladen har 5-7 flikar och plantan har ett upprätt växtsätt. Sorten är framtagen av Van Son & Koot  Holding BV och släpptes ca 2013. Namnet är ett registrerat varumärke.

Gwen’s Rose Delight – se Shirazz

Herhaim – Zon 1-2 (3), tål ca 27 minusgrader enligt tjeckisk återförsäljare. En tysk förädling med vackert rödglansiga, unga grenar och grönrosa blad som senare övergår till mer grönt under sommaren för att sen explodera i orangelaxrosa och gula toner till hösten. Upprättväxande sort som blir ca 1,5-2 m hög och ungefär lika bred. En riktig snyggsort! Färgkontrasten mellan de röda grenarna och bladen är verkligen spektakulärt.

Inaba-Shidare – 1-2 (en del mer optimistiska svenska återförsäljare anger zon 3 men det bedömer jag som mycket osannolikt med tanke på att utländska återförsäljare brukar ange att den bara klarar ca 17-23 minusgrader). Får finflikiga, bronsröda blad (med sju, ibland upp till nio flikar) som blir mer vinröda i soligt läge. Till hösten skiftar bladen till illrött, men om den står för torrt verkar den få tråkig, mindre intensiv höstfärg. Långsamväxande och bredväxande sort; blir ca 1,6 m hög men kan med tiden bli ca 4 m bred.

Jerre Schwartz – Zon 1-2 (3). Beskrivs som en långsamväxande, lite vasformad dvärgsort, blir ca 1,5-2 m hög med flikiga blad. På våren är bladen rosaröda, blir senare bronsgröna och sen gröna sommartid (men nytillväxten verkar fortsätta vara lite rosa även sommartid). Till hösten får de läckert intensiv, sprakande röd höstfärg. Sorten upptäcktes som en häxkvast, en mutation på en annan sort, av Billy Schwartz på Green Mansions plantskola i Pennsylvania i USA. Sorten är döpt efter hans mor, Jerre.

Katsura – Zon 1-2 (3). Intressant sort som är vacker och dynamisk även på våren! Får vackert gulgröna femflikiga blad med orange kanter som senare skiftar till orangegult till hösten. Blir vanligen ca 1,5-3 m hög (enligt en gammal Granquists-plantkatalog från 2018 kan de bli ända upp till 6-8 m hög om den stortrivs) och ungefär lika bred, men först brukar den växa på höjden och ha ett mer vasformat växtsätt, när den kommer upp till ungefär 2 m börjar den bredda till sig lite mer (enligt vissa svenska återförsäljare kan den bli ännu högre, ca 4 m). (OBS! Det finns en helt annan växt som heter katsura på svenska, Cercidiphyllum japonicum som är känd för att vara törstig och dofta gott av bränt socker/nybakt bröd. Det är INTE den jag syftar på här. Denna sortguide handlar om Acer palmatum, japanska lönnar, där Katsura alltså är sortnamnet för den japanska lönnen Acer palmatum ’Katsura’. Ja, visst håller jag med om att det kan vara förvirrande. Men sånt är livet, det är inte jag som döpt den. Växtvärlden är ofta förvirrande, det finns många olika växter med samma namn tyvärr… Don’t shoot the messenger.😂)

Kinky Krinkle – Zon 1-3. Beskrivs som en större upprättväxande buske eller litet träd som blir ca 2-3 m högt och 1-1,5 m bred. Sorten togs fram och släpptes av Talon Buchholz på Buchholz Nursery i Oregon, USA. Sorten får ganska små blad med rött bladutspring på våren som sen blir mer gröna med röda bladkanter under sommaren, för att sen till hösten bli vackert klarröda. En riktig snyggsort, dessutom har bladen en lätt ”skrynkligt”, vågigt utseende. Riktigt läcker!

Koto-no-ito – Zon 1-3. Beskrivs som en större buske med ganska kompakt, men fluffigt, växtsätt. Har djupflikiga, ganska smalt flikiga blad med 5-7 långa, lite sågtandande flikar. Bladen beskrivs som korallröda på våren, för att sen blir grönare sommartid och sen senare skiftar till guldgult-orange till hösten. Stambarken beskrivs som väldigt grön av svenska återförsäljare. Namnet verkar betyda nåt i stil med ’golden old harp’ på japanska.

Little Princess – se Mapi-no-machi-hime

Little Red – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 23 minusgrader. Beskrivs som en dvärgsort med flikiga gröna blad som senare övergår i brunrött och sen till hösten sprakande rött. Plantan beskrivs som svagväxande med en sluthöjd på ca 1,5-2 m, blir ca 1 meter bred men det tar tid, ca 10 år eller mer. Sorten har selekterats fram av Crispin Silva.

Mapi-no-machi-hime /Little Princess – Zon 1-2 (3). Ljuvlig snyggsort som får ljust gulgröna 5-flikiga blad med rödare kant. Bladen skiftar senare till gulorangerött till hösten. Blir ca 1,5-2 m hög och har ett ganska kompakt, lite rundat växtsätt. Beskrivs som en dvärgsort, en av de bästa japanska lönnarna för kruka. Köp Mapi-no-machi-hime hos Cramers Blommor

Meigetsu – Zon 1-3 (4). Spännande ny sort som får ovanligt stora, runda men ändå flikiga blad (ännu större om du  odlar den i lite skuggigt läge). Bladen har inte lika djupa flikar som man kanske är van vid att japanska lönnar har, utan de är lite rundare i formen. Löven är först ljust klargröna för att senare övergå till gult och orange till hösten (ibland även rödare toner). Plantan beskrivs som upprättväxande och rätt starkväxande, blir ca 3-4 m hög. Namnet betyder ljus måne eller skördemåne på japanska och syftar på bladens höstfärg. En riktig snyggsort, mycket odlingsvärd. Köp Meigetsu hos Cramers Blommor

Mikawa-Yatsubusa – Zon 1-2 (3), enstaka återförsäljare anger zon 4, vilket jag bedömer som överdrivet optimistiskt. En riktig snyggsort!!! Kompakt, nästan bonsailiknande liten planta med gröna, djupflikiga solfjädersformade blad som sitter rätt tätt, nästan i knippen. Bladen är rödskaftade; gulgröna på våren, gröna sommartid och skiftar till orangerött till hösten. Plantan är kompaktväxande med ett brett växtsätt och får ofta många stammar (men säljs ibland även som uppstammad). Passar bra även för krukodling, sorten verkar tåla hetta ovanligt bra för att vara japansk lönn. Blir ca 1 m hög och växer mycket långsamt (mer optimistiska återförsäljare anger 2 m som sluthöjd men de är få, och jag bedömer det som rätt osannolikt i svenskt klimat). Många återförsäljare kallar den för dvärglönn eller pre-bonsai. Trots att den beskrivs som mycket långsamväxande och svår att föröka så är den ändå enormt populär; en riktig favoritsort bland japanska lönn-entusiaster. 2015 utsågs den i USA till Årets Lönn av North American branch of the Maple Society. Oerhört vacker sort, mycket odlingsvärd om du bor i tillräckligt låg zon.

Moonrise har vackra blad som skiftar till orangerött på hösten.

Moonrise (Acer shirasawanum) – Zon 1-3. Shirasawalönnen Moonrise får gröna blad som sen övergår till gulgrönt med inslag av orange. Till hösten får de varmare, orangeröda färgtoner och röda små vingade frökapslar. Den blir ca 1,5-2 m hög och ungefär lika bred men det tar tid, den beskrivs som långsamväxande så du får inte ha för bråttom. Mycket vacker sort med ganska breda blad.

Orange Dream – Zon 1-3. Får vackert gulgröna blad med liksom rodnande bladkanter; de blir lite laxorange-röda i kanten och bladen får senare orange till orange-röd höstfärg (men mer orange än röd). Blir ca 1-2,5 m hög och ungefär lika bred men växer väldigt långsamt, det brukar ta 10 år eller mer innan den når högre än en meter. (Vanligen växer de ca 15 cm om året, så du får inte ha bråttom…) Köp Orange Dream hos Cramers Blommor

Ornatum – Zon 1-2 (3). Mellanstor, liksom ”tätbred” buske som får smala, finflikiga och tandade ganska tunna blad som beskrivs som bronsrödbruna sommartid som sen skiftar till orangerött till hösten. Plantan blir ca 1-2 m hög och ungefär lika bred. Växtsättet verkar kunna bli lite svampformat med tiden, med liksom lite bredare toppdel av kronan (om du inte håller efter den och beskär regelbundet, förstås).

Osakazuki /Ôsakazuki – Zon 1-3 (4). Vacker, mycket gammal sort från 1800-talet som ofta säljs som flerstammigt buskträd. Namnet sägs hänvisa till Osaka, den tredje största staden i Japan och direktöversatt sägs namnet betyda nåt i stil med ”ett stort glas saké”. Mycket trevlig sort som verkligen visar upp vackra färgskiftningar, enligt många den absolut vackraste av alla japanska lönnar pga sin intensiva höstfärg… Har vackert bredflikiga, ljusgröna 5-7flikiga blad som sen övergår till en mer kopparliknande färg och sen till hösten exploderar i en intensivt orangeröd färg. Blir ca 2-5 meter hög enligt svenska återförsäljare (enligt vissa brittiska återförsäljare ännu högre, upp till 8 m men det tar sin tid) och ca 3-5 m bred. Trivs bäst i halvskugga och surjord. Köp Osakazuki hos Cramers Blommor

Ôshio-beni – Zon okänd men enligt amerikansk återförsäljare tål den ca 26 minusgrader. En upprättväxande sort som får 7-flikiga blad med orangeröda blad på våren som sen övergår till bronsgröna blad, och senare övergår till rött och sen till sist orange-illrött till hösten. Plantan verkar kunna bli ganska hög om den trivs, ca 5 m. Gammal sort som verkar ha hängt med sen 1898 då den släpptes av Yokohama Nursery i Japan. Enligt amerikansk återförsäljare betyder namnet ’large red tide’. OBS! Ska ej förväxlas med Oshu beni, som är en annan sort.

Pepe Dave – Zon 1-3. Rödbladig sort framtagen av Piet Vergeldt i Holland med djupt ”långflikiga” blad som nästan får ett lite spindellikt, coolt utseende. Till hösten övergår de röda bladen till en klart rödorange färgton. Har ett upprättväxande utseende och brukar bli  ungefär lika hög som bred, ca 2,5 m.

Pixie – Zon 1-3. Som namnet antyder så är det här en lågväxande sort, plantan blir ca 1-2 m hög (och ungefär lika bred) efter ca 10 år. En tillväxt på ca 10-15 cm per år är ungefär vad du kan förvänta dig. Har djupt flikiga blad med rosaröd färg på våren som senare blir mörkröda under sommaren för att sedan få vackert blodröd färg till hösten.

Pung Kil /Pung Kill – Zon 1-3. Innan du börjar fnissa åt namnet så nä, det är inte ett svenskt namn, sorten verkar komma från Korea. Beskrivs som en högre buske som blir ca 3-4 m hög och ca 1,5 m bred enligt svenska återförsäljare men utländska återförsäljare anger den ofta som bredare, ibland hela 3,5 m bred med tiden. Får vackert långsmala bladflikar. Bladen är dovt röda för att senare bli illröda till hösten. Även barken är vacker och beskrivs bli rödare till hösten.

Red Dragon – Zon okänd. Finflikig dvärgsort med smala skira, röda blad och mörk, nästan svart bark. Bladen verkar behålla sin röda färg även sommartid. Beskrivs som ganska svagväxande, bra sort att odlas som bonsai i kruka. Långsamväxande, efter 10 års blir den ca 1,5-2 meter hög.

Red Nails – Zon 1-3. En riktig snyggsort med ovanligt utseende; den får ljust klargröna 5-7 flikade blad med rödare flikspetsar. Bladen har nästan lika långa flikar vilket ger ett väldigt speciellt, annorlunda utseende. Till hösten skiftar bladen till rött. Sorten är framtagen av H. Hachmann Nursery i Barmstedt, Tyskland. På 10 år kan den bli ca 2 m hög men om den stortrivs och du odlar ditt tålamod kan den med tiden komma upp till nästan 4 meter i höjd, blir ca 1-2 m bred. Beskrivs som en högre buske men det tar tid.

Red Pygmy – Zon 1-2 (3). En kompakt och bredväxande sort med väldigt smala, långa finflikiga skira blad som först är röda på våren, senare övergår i limegrönt under sommaren och senare blir ljusröda till hösten. AGM-belönad (Award of Garden Merit av RHS). Plantan blir ca 1-1,5 m hög, blir med tiden lika bred som hög.

Ryusen /Ryu sei /Ryusei – Zon oklar men sannolikt zon 1-3. Ljusgröna, nästan stjärnformade blad med 5-7 flikar. Bladen får senare orange höstfärg. Plantan har ett hängande, tätt växtsätt, plantan blir ca 1-2 m hög och ca 1 m bred, beskrivs som ett bra alternativ för en liten trädgård eftersom den verkar kräva mindre yta än många andra sorters japanska lönnar. Sorten verkar också klara full sol lite bättre än vad andra namnsorter gör… Får små gröna blommor på våren som senare ger röda frökapslar. Den dök upp 1990 i en lönnplantskola i Kawaguchi, Japan som en naturlig mutation och döptes av ägaren Kahuzara Kobayashi till Ryusen. Olika källor anger att namnet betyder olika saker…  Enligt vissa betyder Ryusen nåt i stil med ’dragon spirit’ på japanska, enligt andra betyder det ’flowing/ falling water’ eller ’falling star’. Sorten släpptes senare i Europa runt 2008.

Sangokaku /Sango-kaku /Senkaki – Zon 1-2 (3-4 enligt ett fåtal återförsäljare). Kraftigväxande sort med ovanligt vacker bark! Får djupt 5-7flikade, ljusgröna blad med lite rödaktiga, lätt tandade kanter som skiftar till guldgula toner till hösten. Även grenarna skiftar färg på unga plantor; de är grönare under sommartid men sen ändrar grenverket färg och ser rosa-rödare ut till hösten. Plantan blir ca 2-4 m hög och ca 2 m bred enligt de flesta återförsäljare, men det går inte fort utan tar ca 20 år. Enstaka återförsäljare anger 10 m som sluthöjd (oklart hur lång tid det skulle ta om det stämmer…) Sorten släpptes ca 1920 av Daisy Hill Nurseries på Irland. På engelska sidor definieras den ofta som coral bark japanese maple eller red barked japanese maple, ett väldigt bra beskrivande namn tycker jag.

Seiryu – Zon 1-3. Beskrivs som en högväxande buske, blir ca 3-5 m hög och ca 3-4 m bred. Får klargröna blad som liksom ser ut lite som nåt mittemellan palmatum och dissectum (men verkar faktiskt tillhöra Dissectum-gruppen) med nästan jämnlånga flikar. Till hösten skiftar bladen till orangerött. Enligt den tjeckiska återförsäljaren Havlis syftar namnet Seiryu på en av de fyra stjärnkonstellationerna inom kinesisk atronomi och kan översättas till nåt i stil med ’azure dragon’, Qīnglóng – 青龍 på traditionell kinesiska. Såhär beskriver de namnets betydelse på Havlis hemsida: ”It is one of the five dragon gods who represent earth power, where the Azure Dragon symbolizes the east and the spring. It is widely used in the media, in feng shui as well as in popular culture. It is a recognized symbol in the cultures of Japan, Korea, Vietnam and especially China where it was featured on their national flag during the Quing dynasty from 1889 till 1912. Many of its depictions match in complexity and detail in the spread paws with claws, in which the breeder of this maple variety may have seen such a resemblance to its leaves that he named his variety after this symbol.”

Shaina*** – Zon 1-3. På våren är de flikiga bladen bladen ljusröda men övergår sen till mörkt rödlila och sen till hösten skiftar bladen till rött. Plantan blir ca 1,5-2 m hög och har ett kompakt växtsätt. Dess ursprung verkar vara knutet till sorten Bloodgood, enligt Blomsterlandets hemsida så upptäcktes den ”/…/som en häxkvast på sorten Bloodgood och delar därmed dennes mörka bladfärg.” Köp Shaina hos Cramers Blommor

Shindeshojo /Shin Deshojo – Zon okänd, men enligt tjeckisk återförsäljare tål den ca 27 minusgrader. Dynamiskt vacker sort som får 5-7flikiga blad som först är röda på våren, sen övergår till olivgröna med rosa och vita spräckliga inslag på sommaren för att sen skifta till gulorange till hösten och sen blir de röda igen till hösten. Plantan blir 1-3 m hög och ca 2 m bred men växer mycket långsamt. Att bildgoogla den här sorten kan vara extremt förvirrande eftersom återförsäljarna ofta bara har en enda bild på bladen, men de skiftar verkligen färg många gånger under en säsong. Ordet shin verkar betyda ’ny’, eller ’hjärta’ på japanska och den beskrivs som en förbättrad, omtyckt selektion av sorten Deshojo.

Shirazz /Gwen’s Rose Delight – Zon 1-2 (3). Mellanhög buske med grönvitrosa, flikiga, nästan lite lätt hängvridna eller böjda blad. Plantan blir ca 2-3 m hög och ungefär lika bred. Bladen är brokiga; gröna med vita bladkanter som senare skiftar till rosa bladkanter. På våren beskrivs färgen nästan som körsbärsröd, för att sen under sommaren bli mer gröna med vita bladkanter som sen skiftar till rosa. Till hösten blir bladen klarröda, ibland med gulare inslag. Brukar med tiden utvecklas till ett flerstammigt buskträd.

Shishigashira – Zon 1-3. En kompaktväxande, tät vasformad buske som har flikiga och lite krusade, böjda blad. Bladen är gröna och får senare orangeröd höstfärg. Plantan blir ca 1-3 m hög. Namnet betyder kanske ’lejonhuvud’ på japanska.

Starfish – Zon 1-2 (3). Verkar klara ca 27 minusgrader. Riktig läcker flikbladig japansk lönn med ett liiite annorlunda utseende på bladen som faktiskt liknar vinröda sjöstjärnor. På våren är bladen klarröda, men får sen en dovare röd färg. Till hösten övergår bladen från rött till ännu rödare. Får rätt små, oansenliga vinröda blommor på våren som till hösten utvecklats till rödrodnande fröbaljor. Plantan beskrivs som upprättväxande och blir ca 1,5-3 m hög med tiden, ca 2 m bred. Sorten upptäcktes bland andra lönnsådder hos den holländske magnoliaodlaren Piet Vergeldt i Lottum och registrerades 2012. Sorten introducerades 2014 och marknadsförs av Van Son & Koot. Namnet är ett registrerat varumärke.

Summer Gold – Zon 1-2 (3). Högväxande buske som blir ca 2-3 m hög och ca 2-3,5 m bred. Odlas för sitt vackra gulgröna bladverks skull. Bladen är 5-7 flikiga med lätt tandade bladkanter. Vid bladutspringet beskrivs färgen som mer laxrosa, för att sen bli mer gröngul, gyllene och sen korallorange och sist rödorange till hösten. Sorten verkar, som etablerad, klara full sol och torka bättre än andra gyllengula sorter.

Trompenburg – Zon 1-3. Får läckert rödlilabruna, ganska djupflikiga blad som är lite tandade (en del källor beskriver bladen som nästan handformade). Dessutom har bladen ett lite ovanligt, liksom rundat utseende: de är inte platta utan har en rundad, nästan 3D-liknande form. Som om en osynlig vind blåser på bladen underifrån litegrann. Till hösten blir bladen ännu rödare. Plantan blir ca 2-4 m hög. Beskrivs som en tålig korsning mellan palmatum och shirasawanum. Mycket odlingsvärd sort!

Ukigomo – Zon 1-3, enligt tjeckisk återförsäljare klarar den ca 29 minusgrader. Mycket gammal sort med vackert brokiga grönvita blad, namnet sägs betyda ’floating cloud’ på japanska. De grönvita bladen ändrar färg vid temperaturskiftningar; då skiftar de vita bladpartierna till rosalila och bladskaften blir lite rödare. Till hösten får den gulorange höstfärg. Den blir vanligen en mellanstor flerstammad buske på ca 1,5-2,5 m hög och lika bred. Med tiden brukar de bli snäppet bredare än höga, även om de kan ha ett lite vasformat utseende som unga plantor. Vissa år kan sorten får mer eller mindre helvita blad, det verkar kunna inträffa med 2-3 års mellanrum och beror på klimatet på vissa odlingsplatser.

Wilson’s Pink Dwarf – Zon 1-3, enligt tjeckisk återförsäljare klarar den ca 29 minusgrader. Rosa snyggsort! Beskrivs som en mellanstor buske som blir ca 1-2 m hög och 1-1,5 m bred med spektakulär vårfärg på bladen som då är nån slags blandning mellan laxrosa och eldröda. Sen blir bladen grönare för att sen till hösten få riktigt starka färger i laxrosa, rött och illkarminrött. Färgerna beskrivs bli som bäst om den odlas i soligt läge.

Ännu fler…

Herregud vad galet många sorter av japansk lönn det finns… Det här är bara början på listan. 😂Ni är många som väntat på denna så jag får fortsätta uppdatera den efterhand.😅

Sannolikt finns många synonyma namn som jag har missat, jag har ännu inte fått inloggning till SKUD så det kommer också att uppdateras med tiden.

Källor i urval:

acersonline.co.uk

havlis.cz

https://www.themaplenursery.com/selection

MrMaple.com

Stångby.nu – sortiment acer

Läs också Sortguide: Höstanemon
Fler sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.