Sortguide: Nejlikrot

trollet
Det finns många fina nejlikrot i handeln som tyvärr säljs utan sortnamn… Geum mix. Då vet du inte vilken härdighet de har.
-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset-

En himla massa namn…

Nejlikrot kan kallas allt möjligt på svenska; kungsnejlikrot, praktnejlikrot, trädgårdsnejlikrot, humleblomster eller bara kort och gott; nejlikrot. För att göra det lätt för dig som googlar att hitta hit har jag valt att förenkla det hela och kalla sortguiden för just Sortguide: Nejlikrot. Om du är nyfiken på vad det korrekta svenska namnet är på just den namnsorten du är intresserad av så kika in hos SKUD och gör en sökning där vetja. 🙂

Tyvärr är SKUD i skrivande stund inte igång, Blomsterlandet tog över värdskapet och det sas att SKUD skulle vara up and running i april 2024 men så har inte skett. Än. Det har skjutits på framtiden tyvärr… Utan angivet startdatum. En tyst skandal som knappt uppmärksammas.

Geum mix i handeln. Jättefin, men utan sortnamn är det svårt att veta hur mycket kyla den klarar och hur kort/länge den blommar.

En himla massa vitsigt kreativa och humoristiska namn…

Man skulle ju lätt kunna tro att jag varit lite på lyset och skrivit just den här sortguiden på fyllan med tanke på de mer eller mindre knasiga sortnamnen… Men icke. Jag försäkrar att de stavas just så irriterande som det står. Censation. Beech House. Ja du fattar. 😆Nog för att en hel serie förvisso är döpt efter olika drinkar men till slut börjar det nästan bli löjligt… Jag gillar nejlikrot jättemycket men namnen går mig faktiskt på nerverna. 😂😂😂

Nejlikrot Totally Tangerine.

Härlig men lurig (dvs lätt MEN vissa är svårare)

Det luriga med nejlikrot är att härdigheten mellan sorterna varierar enormt, och dessutom är de ofta ganska törstiga med behov av jämn vattning. För att lyckas övervintra lite kinkigare sorter så gäller det att undvika vinterfukt och satsa på väldränerat läge = paradoxalt och lite lurigt att lyckas. Så var beredd att flytta på växterna om du har en sort som inte är så härdig, eller plantera dem väldränerat och vattna som en galning + täckodla. Så kanske de går att övervintra ändå. Eller så gör du det enkelt för dig själv och väljer helt enkelt en härdig sort med märkning A. 😉

Nejlikrot Mrs Bradshaw har vackert klarröda blommor som senare skiftar i orange när de börjar blomma över.
Tänk som en florist och kombinera knappar (runda blomformer) med spiror (avlånga blomformer). Nejlikrot är t ex väldigt fin att kombinera med stäppsalvia.

Sortguide: Nejlikrot

De sorter som jag bedömer som lite extra odlingsvärda är markerade i fetstil. De sorter som sägs blomma länge är markerade med ***. Med reservation för eventuella felskrivningar. (Nästan alla namnsorter i listan är trädgårdsnejlikrot, många är hybrider.)

Beech House Apricot – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Ja, stavningen ser helknasig ut men jo, det är rättstavat ändå. Av någon obegriplig anledning så verkar de som namnger just nejlikrot tycka att det är hysteriskt kul med kreativa stavningar och den här sorten är inget undantag… Får vackert gulaprikos blommor med rosa kant. Intressant nog verkar knopparna ofta vara mer blekgula för att senare övergå i mild aprikosfärg (annars är det ofta tvärtom, att knopp och nyutslagen blomma har starkare färg som senare bleknar). Blir ca 20 cm hög och blommar i juni-juli. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Beech House Apricot hos Cramers Blommor

Bohema Pink – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får fascinerande litegranna fransiga blommor som liksom ger blomman ett lite busigt men mjukt smårufsigt utseende…  Ser ut som om den vore en liten älvas drömballerina-kjol. Färgen är aprikos-rödrosa och den blommar i juni-juli. Blir ca 40 cm hög och rek planteringsavstånd är 35 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Bohema Pink hos Cramers Blommor

Borisii*** – (Geum coccineum) Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Blir ca 30 cm hög och blommar från maj-augusti. Får orangeröda blommor, ofta flera på varje stjälk.

Censation Apricot Pearl*** – Nej, jag har inte klantat mig med stavningen… Den stavas faktiskt (irriterande nog) med C i början. Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får halvdubbla aprikosfärgade blommor med rosa inslag i mild, romantisk ton. Den mörkare stjälken kontrasterar fint mot blomman och de gröna bladen nertill så även om färgerna är milda så syns den bra. Har hängt med ett bra tag, sen 2005. Blir ca 45 cm hög och blommar från maj till juli. Köp Censation Apricot Pearl hos Cramers Blommor

Censation Lipstick – Nej, jag har inte klantat mig med stavningen… Den stavas faktiskt så. Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får mörkare knoppar som senare spricker ut i ljusare färger, ger halvfyllda blommor i nån slags underligt gyllene laxrosa med gulare mitt i maj-juni. Plantan blir ca 40 cm hög, rek plantavstånd är 35 cm. Ingår i Censation-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Censation Lipstick hos Cramers Blommor

Censation Two Tone Pearl – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. En halvfylld milt gul blomma med vagt rödrosa kant. Blombladen har en fascinerande, nästan hypnotiskt spiralliknande placering…  Blombladens utsida är också vackert ådrade, lite i rödrosa. Blir ca 40 cm hög, rek plantavstånd är 35 cm och den blommar maj-juni. Ingår i Censation-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Censation Two Tone Pearl hos Cramers Blommor

Censation Fluffy Yellow

Censation Fluffy Yellow*** /Censation Yellow Fluffy /Fluffy Yellow /Yellow Fluffy – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får halvfyllda, ljust gula blommor med lite fransiga kronblad i maj-juli. Blir ca 40 cm hög och rek planteringsavstånd är 35 cm. Köp Fluffy Yellow hos Cramers Blommor

Cocktail Alabama Slammer – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Uppgifter om höjd varierar väldigt hos olika återförsäljare; vissa anger 30 cm andra 40-50 cm. Även blommornas utseende varierar men det är en variabel sort (dvs blommornas utseende kan skifta från enkla till halvfyllda/semidubbla, även på en och samma planta) så det kanske inte är så så konstigt att även höjden kan variera… Får långa mörka stjälkar och vackert gulorange blommor i eldiga, skarpa färger i juni och juli. En av de absolut snyggaste flerfärgade sorterna, det är nästan omöjligt att passera den i trädgården utan att stanna till och beundra den på nära håll. Man skulle kunna tro att det här är en ny, lite instabil sort men den har hängt med ett bra tag, iaf sen 2013. Rek planteringsavstånd 30 cm. Ingår i Cocktail-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Cocktail Alabama Slammer hos Cramers Blommor

Cocktail Banana Daiquiri*** – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis (enstaka återförsäljare anger härdighet A). Ingår i Cocktail-serien som är ett registrerat varumärke. Blir ca 40 cm hög och får delvis dubbla, ljust citrongula blommor i maj till juli. Sorten har hängt med sen 2013. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Cocktail Banana Daiquiri hos Cramers Blommor

Cocktail Dark and Stormy – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får dubbla blommor i orange-rödaprikos färgtoner. Blir 45 cm hög och blommar i maj-juni. Rek planteringsavstånd 35 cm. Ingår i Cocktail-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Cocktail Dark and Stormy hos Cramers Blommor

Cocktail Gimlet – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får limegula blommor i pigg färg i maj-juni. Eftersom även blommans mitt är gul så blir den verkligen väldigt gul… Passande namn eftersom en klassisk Gimlet-cocktail innehåller just gin och sötad limejuice vilket ger den en gul färg. Plantan blir ca 50 cm hög, rek planteringsavstånd 35 cm. Ingår i Cocktail-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Cocktail Gimlet hos Cramers Blommor

Cocktail Spanish Fly – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får orangeröda blommor i maj-juni. Plantan blir ca 30-50 cm hög, rek planteringsavstånd 35 cm. Ingår i Cocktail-serien som är ett registrerat varumärke. Köp Cocktail Spanish Fly hos Cramers Blommor

Coral Tempest – Härdighet A eller B, olika återförsäljare anger olika. Får läckert korallorangeröda blommor i maj-juni (en oerhört svår färg att beskriva faktiskt, nästan orangerosa). Plantan blir ca 40 cm hög. Rek planteringsavstånd 35 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Coral Tempest hos Cramers Blommor

Feuerball – se Mrs Jane Bradshaw

Fiery Red*** – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Ny sort som blir 40 cm hög och får ganska stora, halvfyllda klarröda blommor på stadiga stjälkar i april till september. Bra till snitt, dels för sina stora blommors skull men också för att den blommar så imponerande länge. Klipp bort överblommade stänglar så kommer nya knoppar så småningom.

Fiery Tempest*** /Macgeu005 – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Har hängt med sen 2013 och får vackert orangemörkrosaröda (mest röda) halvfyllda blommor på skira stjälkar. Blir ca 45-50 cm hög och blommar imponerande länge, från april till september. Namnet är ett registrerat varumärke. Rek planteringsavstånd 35 cm.

Fire Opal – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt eller Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis (olika återförsäljare anger olika härdighet). Får halvfyllda, starkorange-orangeröda blommor i juni-juli. Plantan blir ca 50 cm hög och rek planteringsavstånd är 35 cm. Oerhört snygg ihop att samplantera med blålila daggsalvia. Köp Fire Opal hos Cramers Blommor

Nejlikrot Flames of Passion har läckert intensiv färg.

Flames of Passion PBR (Geum rivale) – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får vackert rubinröda/korallröda, dubbla blommor med ett lite nickande utseende. Blir ca 40 cm hög och blommar från juni-juli. PBR är en förkortning för Plant Breeders Right som innebär att sorten innehar växtförädlarrätt och är royaltybelagd och därför inte får förökas av vem som helst hur som helst utan det behövs tillstånd av sortägaren, är därför ofta liiite dyrare att köpa in. Rek planteringsavstånd 30 cm.

Fluffy Yellow – se Censation Yellow Fluffy

Gimlet – se Cocktail Gimlet

Goldball – se Lady Stratheden

Koi*** (Geum coccineum, röd nejlikrot) – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får vackert orangeröda blommor i klara färger i juni-augusti. Angiven höjd varierar hos olika återförsäljare mellan 20-40 cm. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Koi hos Cramers Blommor

Lady Stratheden /Goldball – Härdighet C, dvs övervintrar ibland. Får vackert solgula blommor på stadiga stjälkar i juni-juli. Blir ca 40-45 cm hög och brukar finnas att köpa som frö. Har vunnit Royal Horticultural Society Award of Garden Merit 2023 (AGM). Rek planteringsavstånd 40 cm. Köp Lady Stratheden hos Wexthuset

Leonard’s Variety  (Geum rivale) – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Söt, lite törstig sort som finns som vildväxande i Sverige. Får vackert rosa-orange/kopparfärgade blommor med ett ganska hängande växtsätt, med nickande blomma. Blir bara 30 cm hög och blommar i maj till juni. Funkar fint vid dammar, fuktäng och vid sumpplantering. Rek planteringsavstånd 40 cm.

Lemon Drops – Härdighet C, dvs övervintrar ibland. Ljusgula blommor maj till juni. Ganska törstig, jämn vattning behövs men också väldränerat om den ska ha en chans att övervintra bra. Blir 30 cm hög, rek planteringsavstånd 30 cm.

Lipstick – se Censation Lipstick

Mai Tai*** PBR – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt eller Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis (olika återförsäljare anger olika härdighet). Rätt snabbväxande sort som är fin både i snitt och rabatt. Får underbart vackra aprikosfärgade, halvfyllda blommor som dynamiskt skiftar i färg från klarare orange som nyutslagen till mildare orange, aprikos och senare lite blekrosa som överblommad. Blir ca 40 cm hög och blommar från maj till juli. En av mina absoluta färgfavoriter, kombinera gärna med annan nejlikrot som blommar längre in på hösten. Rek planteringsavstånd 35 cm. PBR är en förkortning som står för Plant Breeders Rights vilket innebär att den är belagd med royaltyavgift (dvs kan ibland vara snäppet dyrare än andra sorter i handeln).

Mango*** – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får dubbla blommor med fina färgtoner av aprikos och mango med mörkare stjälkar i maj till juli. Blir ca 50 cm hög och rek planteringsavstånd är 35 cm. Köp Mango hos Cramers Blommor

Mango Lassi – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Läcker sort med halvfyllda-fyllda blommor med gulrosa blommor som har ganska klargul färgton med rosa blomkanter. Blommar från maj-juni och blir ca 35-40 cm hög. Sorten verkar ha uppkommit genom en mutation av den gulorange sorten Georgenberg och upptäcktes av Grace Dinsdale som äger Blooming Nursery i Cornelius, Oregon i USA.

Mrs Bradshaw i olika blomningsstadie: som nyutslagen har blomman klarare röd färg för att senare blekna till mer orange toner. Alla tre blommor är alltså samma sort och sitter på samma planta.

Mrs Jane Bradshaw /Mrs J Bradshaw / Mrs Bradshaw /Feuerball – Härdighet C, dvs övervintrar ibland. Får klarröda blommor, delvis fyllda/halvfyllda och lite lätt håriga blad om du tittar riktigt nära. Blir ca 40 cm hög och blommar från juni till juli. Rek planteringsavstånd 30 cm.

Pink Fluffy*** – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får läckert rosalila blommor med fransiga blomblad, vilket ger den ett lite piggt, nästan rufsigt utseende. Blir ca 45 cm hög och blommar från maj-juli. Rek planteringsavstånd 35 cm. Köp Pink Fluffy hos Cramers Blommor

Nejlikrot Pretticoats Peach skiftar i olika gulrosa, milda aprikos-persikofärgade toner.
Pretticoats Peach som mer utslagen, nyutslagna blommor har klarare färg och skiftar senare till mildare toner som överblommad.

Pretticoats Peach*** – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt eller Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis (olika återförsäljare anger olika härdighet). Plantan blir ca 40 cm hög och får vackert gulrosa-aprikospersikofärgade halvfyllda blommor med ett lite rufsigt, nästan lite busigt utseende i maj till juli (ibland ända till september enligt vissa återförsäljare). Ofta är blommorna lite mer blekgula i mitten med den rosa färgen som drar mot kanten. Nyutslagna blommor har klarare färg och skiftar senare till mildare toner som överblommad. Rek planteringsavstånd 35 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Pretticoats Peach hos Cramers Blommor

Red Dragon*** (Geum chiloense) – Härdighet B-C, dvs övervintrar vanligtvis/ibland. Ordentligt fyllt klarröd blomma (med orange nyans), ser nästan ut litegrann som en ballerinakjol med många lager. Blir ca 30 cm hög och blommar från juni till september. Finns vanligen att köpa som frö (plantor har jag inte sett nånstans). Köp Red Dragon hos Wexthuset

Samba Sunset – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får ganska så stora, mjukt röda blommor i juni-juli (blommorna är iaf större än hos andra sorter av nejlikrot som jag sett). Plantan blir ca 30-50 cm hög. Rek planteringsavstånd ca 35 cm. Köp Samba Sunset hos Cramers Blommor

Nejlikrot Scarlet Tempest är en vanlig sort som brukar vara hyfsat lätt att få tag på i handeln.

Scarlet Tempest*** /Macgeu001 – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Har en väldigt speciell färgsättning med liksom aprikosröda blommor på långa stänglar. Blir ca 40 cm hög och blommar väldigt länge, ända från april till september (med en kort paus på sommaren) om du hela tiden klipper bort överblommade blommor. Rek planteringsavstånd 40 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Scarlet Tempest 6-pack hos Wexthuset

Sea Breeze*** – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Får varmt orangemörka blommor i maj till juli, plantan blir ca 40 cm hög. Rek planteringsavstånd 35 cm. Ingår i Cocktail-serien, namnet är ett registrerat varumärke, har hängt med sen 2005.

Spanish Fly – se Cocktail Spanish Fly

Tempo Orange – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Blir ca 60 cm hög och får väldigt läckra, halvdubbla blommor vars färg är svår att beskriva… Knoppen är vinröd och den utslagna blomman går från klarfärgad apelsinorange till en mildare gräddpersikofärg. Enligt vissa återförsäljare blommar den från maj till juni, enligt andra återförsäljare blommar den ännu längre. Ingår i serien Tempo som är ett registrerat varumärke. Köp Tempo Orange hos Cramers Blommor

Tempo Rose*** /Tngeutr – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt eller Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis (olika återförsäljare anger olika härdighet). Blir ca 40 cm hög och får rosagula halvfyllda  blommor (liksom klarrosa med med mildgul ådring) med läckra stjälkar i mörkare färg. Blommar i maj till juli, fin som kantväxt. Rek planteringsavstånd 30 cm. Sorten verkar ha dykt upp nån gång runt 2019, ingår i serien Tempo som är ett registrerat varumärke. Köp Tempo Rose hos Cramers Blommor

Tempo Yellow*** – Härdighet B, dvs övervintrar vanligtvis. Får gula, halvdubbla blommor med mörkare kant och mörkare stjälk. Blommar i april till juni ungefär. Blir ca 50 cm hög. Rek planteringsavstånd ca 35 cm. Ingår i serien Tempo som är ett registrerat varumärke. Köp Tempo Yellow hos Cramers Blommor

Totally Tangerine PBR*** – Härdighet A, dvs övervintrar pålitligt. Steril sort som får nästan lysande, orangeaprikos blommor. Ganska hög sort som blir ca 50 cm hög och blommar länge, från juni till september. Bra till snitt. Supersnygg att kombinera med lila spiror som t ex stäppsalvian Caradonna. Rek planteringsavstånd 30 cm. PBR är en förkortning som står för Plant Breeders Rights vilket innebär att den är belagd med royaltyavgift (dvs kan ibland vara snäppet dyrare än andra sorter i handeln). Köp Totally Tangerine 6-pack hos Wexthuset

Tutti-Frutti*** /MOT 29 – Härdighet oklar (mycket härdig enligt vissa, inte alls särskilt härdig enligt andra… Så härdighet A/C?) Får fascinerande, halvfyllda orangegula blommor med röd kant i maj till juli. Blir ca 30-40 cm hög. Rek planteringsavstånd 35 cm. Namnet är ett registrerat varumärke. Köp Tutti Frutti hos Cramers Blommor

Yellow Fluffy – se Censation Yellow Fluffy

Och så ännu fler…

Har jag missat din favoritsort eller kan du ännu fler namnsorter?
Tipsa mig gärna så uppdaterar jag listan efterhand. 🙂🙂🙂

Källor i urval:

perenner.se om nejlikrot

https://skud.slu.se/nav/taxa/6204292

https://media3.stangby.nu/2023/03/Vaxtkatalog-2023-08-Perenner-och-Lok.pdf

https://www.odlargladjen.se/products?search_api_views_fulltext=geum

https://shop.cramersblommor.com/search/?q=geum

https://www.greatplantpicks.org/plantlists/view/1757

Läs också Sortguide: Luktärter
Ännu fler sortguider

Annons

2 Comments

 1. Tusen tack! Geum är en favorit här i zon 4, stort tack! Guiden förklarar mina erfarenheter.

  Lite input fr mina erfarenheter: mina många urgamla borisii (minst från femtiotalet) är underbart härdiga utan bevattning och täckning. De är verkligen överlevare!

  Av de nyare sorterna har Mrs Bradshaw ändå hängt med några år. Har också många Lemon drops som är synnerligen härdiga utan täckning (men OBS de har nästan tappat sin citrongula färg, och liknar nu en lätt gul humleblomster).

  Besvikelsenvar stor när jag framgångsrikt drog upp ett tjugotal red dragon , varav ingen alls överlevde vintern trots väldränerat och täckning.

  Kommer att konsultera guiden flitigt!!!

  1. Tack snälla, vad kul att du gillar sortguiden! 🙂

   Det där med härdighet är lurigt och kan ju variera lite över tid, nu har de ju t ex uppdaterat/förändrat härdighetsangivelserna för perenner (men återförsäljarna har inte riktigt hunnit med att uppdatera sina hemsidor) så vi får väl se om även jag kan uppdatera härdigheten lite mer utförligt i mina sortguider så småningom. 🙂 (mer om det nya systemet här: https://perenner.se/overvintringsbokstaver-for-perenner/ )

   Det verkar iallafall som att plantor som fröar av sig får avkommor som ofta är lite härdigare än moderplantan de kom ifrån. Varför det är så vete sjutton… Kanske blev moderplantan lite bortklemad hos odlaren? Eller hittade fröna bara den optimala växtplatsen? (de frön som inte gjorde det tog sig väl aldrig helt enkelt) Det är väldigt bra med gamla, pålitliga plantor som man haft länge. Låt dem fröa, brukar bli bra plantor. Men sorterna har en tendens att korsa sig med andra, sannolikt är det därför färgerna bli lite instabila… Men fina är de ju ändå. Nejlikrot är verkligen toppen, hoppas att fler upptäcker den. Och att du hittar fler favoriter. 😀 😀 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.