Besöker Pelargonmuséet i Torsåker

trollet
På pelargonmuséet hittar du hundratals olika sorters pelargoner.
Häromdagen besökte jag det fina pelargonmuséet i Torsåker, Gästrikland. Vädret var omväxlande regnigt och soligt men inne i växthusen är det mysigt oavsett hur vädret är.

Här hittar du sagolikt mycket spännande sticklingar av ovanliga sorter, särskilt på våren. Här finns änglapelargoner, stjärnpelargoner, engelska pelargoner, vilda pelargoner, miniatyrpelargoner, kulturarvspelargoner, doftpelargoner, hängpelargoner och säkert en himla massa fler som jag glömt…😅 Och café (med pelargonkaka!) och växthus med ännu fler växter finns det också. Och bra parkering.

Perfekt utflyktsmål att ta med sig en pelargonälskare till. Ta med dig svärmor, grannen ja varför inte hela trädgårdsföreningen?! 😃😃😃

Här finns så sagolikt många olika sorter att det nästan är svårt att veta vart man ska börja…Alla är ju så vackra!
Här finns hundratals sorter… Pelargonerna är noga grupperade i olika kategorier: doftpelargoner, änglapelargoner, engelska pelargoner etc.
Många sorter med lika ljuvliga namn som blommor, den här heter Smultron och mjölk.😄

Störst utbud på våren

Om du är ute efter att köpa stickling till nån väldigt specifik sort så är det bäst att du är här på våren när utbudet är som störst. Förutom pelargoner så säljs också perenner, egenodlade sommarblommor och grönsaksplantor. Eftersom det mesta finns i växthus eller under tak så spelar det ingen roll vad det är för väder heller, det här är ett bra besöksställe oavsett om det är sol eller regn.

Jag är så glad att jag jag tog mig tiden att åka hit, kommer absolut att komma tillbaka. Tipsa gärna styrelsen i din trädgårdsförening om Pelargonmuseet i Torsåker. Absolut värt ett besök. Eller flera. 😄😄😄

Mer information hittar du på deras egen hemsida: www.pelargonmuseet.se
Finns också på Instagram som @pelargonmuseum_och_tradgard

Jag är lite extra svag för ovanliga lokalsorter av pelargoner… Och alla gammeldags sorter är verkligen inte så milda i färgerna som man kan tro… Den här är nästan lysande vacker.
En stickling av Tornedalen kunde jag inte motstå, den köpte jag med mig hem. Det fanns mååånga andra fina lokalsorter som annars kan vara väldigt svåra att få tag på: Tierpspella/Norrland, Smålandspelargon, Karna mfl.
Och en pelargon med svarta blad; Steffens Blackie, blev det visst också… Jag tycker att det är så kul med sorter som verkligen sticker ut och är lite udda eller extrema.
Som Lovely Wera till exempel… Notera hur sjukt stor blomman är i relation till de små bladen. Och det är inte bara för att blomman är närmast kameran, den ÄR verkligen helt bisarrt stor med tanke på sina små blad.
Pelargonen Crocodile var också rysligt läcker med sina ådriga blad.
Och Westdale Appleblossom hade både vackra blad och blommor.
Och det finns imponerande stora, rejäla pelargoner också… En del är som bonsaier, andra med flätade stammar. Vilket hantverk!😃
Doftpelargoner fanns det flera, själv blev jag mest fascinerad av den som (verkligen!) doftade coca cola.
De lila bladkanterna på L’Elegant var så snygga! Ju mer solljus desto tydligare syns det.
Här finns så oerhört mycket att se. Skönt att kunna slå sig ner i caféet en stund…
…som självklart har pelargonkaka!😃😃😃
Och en väldigt stor Dr Westerlund som stortrivs i ett hörn.
Trots att jag var där i flera timmar så känns det ändå inte som att jag riktigt hann se allt. Tänk bara vad många olika ’mårbackor’ det finns… Tulpan, Vit, Röd…
Och flerfärgade pelargoner, som Single New Life.
Tack för den här gången, Pelargonmuséet! Jag kommer gärna tillbaka igen.

Vad tycker du att jag ska skriva om för fler roliga besöksmål för växtälskare?
Tipsa mig gärna! 😃😃😃

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.