Hur stora krukor behöver tomater?

trollet
Dvärgbusktomaten Lille Lise funkar fint som krukodlad.
Ja hur stor kruka behöver en tomatplanta egentligen? Därom tvista de lärde. 😉 För det beror på. Framförallt beror det på hur stor tomatplantan blir; vad är det du odlar för namnsort? Dvärgbusk? Eller större?

5 liter till 20 liter (gärna mer)

Det där med vilken storlek/hur många liters kruka som tomatplantor ska ha finns inget exakt svar på… Generellt brukar man säga att en liten, kompaktväxande dvärgbuskplanta ofta klarar sig på 5 liters kruka medan mer högväxande plantor gärna ska ha ca 20 literskruka. Men olika namnsorter av tomat ger ju olika stora plantor… Och ju större sluthöjd och bredd på plantan, desto större kruka behövs. Du kan tänka på krukan/jordvolymen som ett batteri: större kruka med större jordvolym kan hålla mer vatten och näring = det blir mindre jobbigt för dig som odlare att sköta om plantan. 🙂

En tomatplanta som står i för liten kruka för länge blir inte lika stor och produktiv som den hade blivit i en större kruka. Att snåla med krukstorlek (och jordkvalitet) lönar sig alltså inte… Och en liten kruka ”laddar ur” snabbare, och då behöver du som odlare vara där och gödsla och vattna oftare (men gödsla behöver du göra regelbundet, oavsett krukstorlek). En stor slutkruka gör alltså att plantan blir lättare att sköta för dig som odlare. 😃

Jag odlar tomater i kruka vid min varma ladugårdsvägg, söderläge i lä. Storleken på krukorna varierar: mindre krukor till dvärgbusk i framkant och större krukor till större plantor i bakkant, närmast väggen.
”För en liten dvärgbusktomat kan en kruka på 5 liter vara tillräckligt stor för att producera tomater men för en normal busktomat, eller annan typ, rekommenderas 20 literskrukor.” Åke Truedsson boken Odla tomater s 30 (boken finns även i annan utgåva med röda tomater på omslaget)

Försådds-krukor och slutkruka

OBS! Det där med 5 literskruka till dvärgbusk och 20 literskruka till större namnsorter avser slutkruka: att dra upp egna plantor från frö går snabbast om du krukar om några ggr, och då betraktar krukorna lite som barn och skor, dvs att du får växla upp krukstorleken allteftersom. Jag brukar börja med att så två frön i en liten hyacintkruka, för att sen kruka om den till urdiskad havremjölksförpackning med avskuren topp och två avklippta hörn. För att sist landa i en större slutkruka.

Visst går det att så i slutkrukan direkt men jag upplever att plantan växer snabbare om man istället krukar om från liten kruka till större allteftersom.

Jag brukar så 2 tomatfrön i återbrukade hyacintkrukor. Om du ska så många plantor av samma sort går det fint att använda vindruvsaskar, päronaskar eller svampaskar från mataffären.
När plantorna fått ca 2-3 bladpar är det dags för omplantering i större kruka. Jag som gillar att budgetodla brukar använda mig av havremjölksförpackningar. (de kan också användas som budgetskylt när plantan slutligen står i sin slutkruka) Längst till höger: ”tvåstegskruka” för den late.

Skillnad på kruka och kruka

Sen är det också skillnad på kruka och kruka… Mina ”krukor” som ofta syns på mina bilder är ju inte krukor egentligen, de är snittblomshinkar (största modellen som det ofta kommer liljor/gladiolus i till blombutikerna) som jag borrat hål I SIDAN på, några cm upp från botten i sidan. Det gör att de funkar lite som en budgetversion av en självvattnande kruka. Det funkar bra i mitt varma, soliga läge i lä vid ladugårdsväggen eftersom jag oftast inte hinner med att vattna mer än en enda gång under dagen. Då har de ett litet magasin att ta av. Övervattning är sällan ett problem för mig, snarare att de får för lite vatten, och då är dessa hål i sidan ett bra sätt (bättre än hål i botten för mig, för då hinner de inte dricka om de torkat upp för mkt sen senaste vattningen).

Det bästa är förstås om du kan ha ÄNNU större krukor till dina tomater. Men som glad budgetodlare så tager jag vad jag haver och anpassar mig så gott jag kan. Man kan såklart odla tomater på en himla massa olika sätt, mitt sätt är inte det enda sättet… Men att budgetodla funkar finfint för mig. Och är dessutom nästan helt gratis. 😄😄😄

Dvärgbusktomaten Orange Dream i liten kruka (ca 6 liter). Även en mindre kruka på 5 liter funkar fint.
Jag budgetodlar tomater i snittblomshinkar (största storleken, den som det brukar levereras liljor, gladiolus eller snittamaryllis i). Jag borrar inte hål i botten, utan i sidan; några cm upp från botten på sidan så blir det lite som en budgetversion av en självvattnande kruka. Ännu större krukor vore toppen men kostar massa pengar… Som budgetodlare använder jag hellre billigare lösningar.

Kasta gammal jord?

Folk som odlar i kruka eller i pallkrage frågar mig ofta om vad de egentligen ska göra med förra årets jord från krukorna och pallkragarna. Ska den slängas? Nej. Verkligen inte. Jag rekommenderar att du tänker på jorden som ett batteri; när din mobiltelefons batteri laddar ur så slänger du ju inte den och köper en ny, utan du laddar om den. Samma sak med din jord: ladda om den! Blanda upp den med kompost, bokashi, kogödsel eller annat gödsel. Gödselvattna med guldvatten (utspätt kiss). Jord ska aldrig kasseras (om den inte är smittad med klumprotsjuka, virus, pyralider eller gift förstås). Att blanda egen jord är roligt och brukar ofta bli bra, men prova dig fram i lugn och ro. Att göra sin egen jord är lite som att baka bröd: det finns inte ett enda recept utan många bra. Prova dig fram!

Jag brukar försöka hålla på växelbruket och använder därför inte jorden från förra årets tomatkrukor just till årets tomater, utan använder den hellre till grönsakslandet eller sommarblommor… Jord till årets tomatplantor tar jag från jordfabriken i pallkragsodlingen (där jag grävde ner bokashi i höstas). När den inte räcker så köper jag gärna U-jord eller P-jord eftersom det finns på jobbet men det finns förstås många andra märken som också funkar.

Lycka till med din tomatodling! 😃😃😃

Läs också: 17 Sortguider om tomater
Konsten att välja tomat
Poddavsnitt 33: Om jord

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.