För varmt för tomater?

trollet
Ni som följt mitt tomatodlande ett tag vet att jag INTE odlar mina tomater i växthus. Men skälet till det kanske inte alla känner till…

Först och främst har jag inte ens ett växthus, och då blir det förstås svårt att odla i det…😂 Fast jag funderar på att bygga om vår gamla hundgård till ett (stort!) växthus men sen när det är färdigt så tänker jag ändå inte odla tomater där sommartid. Hellre odlar jag köldkänsliga grejer som gurka, aubergine och melon därinne än tomater eftersom tomater helt enkelt inte gillar när det blir för varmt. Och varmt har det verkligen varit de senaste dagarna!

I ett litet hobbyväxthus blir det helt enkelt snabbt FÖR varmt och då försenas tomatmognaden och tillväxten. Utomhus är det svalare och ventileringen sköter sig självt. Så som utomhusodlade plantor här i zon 4 kan mina tomater faktiskt mogna snabbare än hos någon som odlar samma sorter i växthus. 😉

Jag föredrar att odla mina tomater utan växthus…. Utomhus vid en ladugårdsvägg funkar fint här i zon 4. (Bilden är från förra året i augusti.)

Hur varmt är för varmt?

När det blir ca 28-30 plusgrader och uppåt så mår tomatplantorna helt enkelt inte särskilt bra… Pollenkvalitén blir sämre och plantorna blir stressade och brukar sloka (även om det finns vatten i jorden). I jordbruksverkets skrift Ekologisk odling av tomat skriven av Torbjörn Hansson, Elisabeth Ögren och Christina Winter beskrivs det såhär på s 11:

”Orsaken är att klyvöppningarna successivt stänger och plantan kan inte längre reglera temperaturen i
vävnaden. Redan innan dess finns det risk att tillväxten avtar på grund av att plantans andning blir så stor
att nettofotosyntesen avtar. Symtom på övertemperaturer syns på plantan som minskad bladstorlek i toppen, tunn stjälk, tjocka och mörka blad med en saltaktig ytkaraktär, försämrad fruktsättning och minskad fruktsvällning. Vid temperatur över 30–32 °C i frukten kan inte det röda färgämnet lycopen bildas och det orsakar flammiga frukter med gula eller gröna nackar.”

Fruktsättning och fruktsvällning försämras hos tomater när det blir för varmt. Därför odlar jag mina tomater utomhus istället.

Hellre utanför växthuset sommartid

Jag tycker helt enkelt att det är svårt att reglera temperaturen och ha tillräckligt god ventilering i växthus för att hålla dem under 30 plusgrader mitt i sommaren. Särskilt i små växthus… Därför odlar jag hellre mina tomater utomhus. Visst finns automatiska ventilationsluckor och andra knep man kan ta till; en fylld vattentunna t ex, det brukar jämna ut temperaturen, skuggväv, måla växthuset med vit skuggfärg mm men allra enklast är faktiskt att odla tomaterna utanför växthuset istället.

Det fina med växthus är att de förlänger säsongen och man som odlare slipper oroa sig för frost. Så när mitt eget växthus väl är färdigt så hamnar det säkert krukodlade tomater där på våren! Sen flyttar jag ut krukorna och odlar dem som vanligt vid tomatväggen vid ladugården. Och sena sorter som inte hunnit mogna kan nog få flytta tillbaks in i växthuset till hösten, men sommartid är de mer lättskötta utanför växthuset än inuti det. Iallafall här i zon 4. 🙂

Jag har redan hunnit skörda en del dvärgbusksorter… Röda Little Heartbreaker, Orange Hat mfl. Och lagringstomater från förra årets skörd äter vi fortfarande, här Ponderosa högst upp i bild.
Tiny Tim har vi redan hunnit äta av ett tag (men smaken imponerar icke).
Och Turboreaktivity är på gång…
Och Chibikko börjar sakta skifta färg.
Läs också: Tomatodlarens ordlista
Är tomaten en hybrid eller inte?
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.