Konsten att välja tomat

trollet

Välj med hjärnan, inte med ögonen

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen (för det tål att upprepas): Välj tomatsort med hjärnan, inte med ögonen. Att enbart välja tomatsort efter att ha sett en cool bild på sociala medier är inte att rekommendera. För den allra bästa tomaten kommer alltid att vara den som du faktiskt hittar frö till i tid, som hinner mogna hemma hos DIG, som passar just DITT sätt att odla och som du och din familj faktiskt kommer att äta upp. 🙂

Det finns tusentals tomater att välja bland och gudarna ska veta att det inte alltid är så lätt att välja… Eller att välja bort. Att begränsa sig kan till och med vara det svåraste av allt för många (inklusive mig själv). Så hur ska man tänka då? Hur ska man välja?

Fundera först igenom detta:

1, Hinner den mogna hos dig?

I vilken växtzon befinner du dig, har du lång eller kort säsong? Vilka tomatsorter nån trädgårdsinfluencer gillar är rätt ointressant om ni odlar i olika zoner och har helt olika odlingsförutsättningar. Hinner sorten mogna hemma hos DIG? Hur lång/kort odlingssäsong har DU där du bor? Kolla upp sortens utvecklingstid innan du bestämmer dig.

Jag odlar olika sorters tomater i olika lägen här hemma: värmekrävande högväxande sorter vid soliga, varma tomatväggen i lä (de har inte hunnit växa sig höga än på bilden). Framför dem dvärgbusksorter i kruka.

2, Passar sorten just DITT sätt att odla?

Välj sort/sorter som passar DITT sätt att odla, och DINA odlingsförutsättningar. Har du inget växthus? Skippa klassiska växthus-sorter och satsa på tåligare sorter istället, gärna från Kanada, Ryssland, Tjeckien, Ukraina eller Norge. Har du kort odlingssäsong? Satsa på busksorter med kort utvecklingstid och odla dem gärna i kruka så att du kan lyfta in dem vid frost. Odlar du utomhus i pallkrage? Satsa gärna på tåliga frilandssorter.

En del stirrar sig blinda på tomatfruktens egenskaper (ifall de spricker lätt/har tjockt eller tunt skal, sötma etc) men kom ihåg att även plantans egenskaper är viktiga, som sjukdomsresistens och tålighet mot kyla eller extrem hetta. Alla tomater trivs faktiskt inte i växthus, så välj sort efter behov.

Nere i pallkragsodlingen blåser det fasligt mycket, så här odlar jag tåliga busksorter som klarar kyla med kort utvecklingstid.
Det odlas inte tomater i ALLA pallkragar, bara i kanske 3-4 st (och det är dubbelkragar). Och max 5 buskplantor i en stor pallkrage, gärna färre.

3, Hur äter du och din familj tomater?

Vilka sorters tomater brukar ni köpa i butik egentligen, hur äter ni tomater hemma hos dig? Söta små godistomater, kanske i en sallad? Eller pastatomater till egen tomatsås, salsa eller ketchup? Eller stora bifftomater till burgaren? Eller vill du äta riktiga gourmetsorter, med en rökig smak eller delikata umamitoner?

Välj sorter som ni faktiskt kommer att äta upp, som passar till era favoritvardagsrätter. Gärna en blandning: minst en söt godistomat, minst en produktiv pastasort, och minst en gourmetgoding. Om du vill ha flera olika söta sorter, pastasorter och gourmetsorter så försök att välja sorter med olika färg, vi äter ju med ögonen också. 🙂

Olika tomater passar till olika saker. Tetra cis-lykopensorter (som Orange Strawberry) är toppen färska i en salsa.
Kvantitetssorter är bra till krossade tomater, Subarctic Plenty är en bra allroundtomat som ger mycket oavsett väder.

4, Hur mycket tid och ork kan du lägga på odlingen?

Mycket, lite eller mittemellan? Högväxande sorter kräver flest arbetstimmar, de ska tjyvas och bindas upp om och om igen… Dvärgbusksorter, ampelsorter och busksorter kräver betydligt mindre jobb. Numera finns även DTP dwarftomater (från Dwarf Tomato Project) med ett fint sortiment av bl a buskbiffsorter och goda körsbärssorter men läs på ordentligt innan du väljer DTP-sort för inte alla dwarfar är busk, det finns även högväxande så kallade indeterminate dwarfs eller tree type dwarfs.

Att odla tomater i bottenlösa krukor på friland sparar många arbetstimmar eftersom de kräver betydligt mindre vatten (dvs färre arbetstimmar).

5, Finna frö

Välj en sort du faktiskt får tag på. Bättre en vanlig mainstream-sort som sås i tid, än en supercool udda, ovanlig sort som du fick tag på för sent… Spara då hellre ditt frö till nästa års odling. Tomatfrö har ju en hållbarhet på 10 år eller mer, så det är ingen brådska. 😉

Fundera först, välj sen

Summan av tomatkardemumman är alltså detta: Varken jag eller nån annan kan tala om för just DIG vilken tomatsort som är bäst för just DIG och din familj utan att först känna till svaret på frågorna ovan. Det är alltså ingen idé att stirra sig blind på vilka sorter nån känd trädgårdsinfluencer odlar om ni har helt olika odlingsförutsättningar, olika växtzon och olika smakpreferenser. 😉

Och du, vill du ha tomater under en begränsad tid eller under så lång tid som möjligt…? Själv vill jag helst ha tillgång till egna färska tomater året runt och därför odlar jag strategiskt enligt specifika kategorier.

En bra blandning av tomater för mina behov: rödsvarta Zimmertomate Blau är en hyfsat tidig dvärgbusk, Health Kick ger bra kvantitet av extra nyttiga tomater med mycket translykopen, orange Buratino är en dundergod pastatomat och så gula Vesuvio Giallo för vinterkonsumtion (men den är god även färsk).
Läs också: En tomatodlares olika faser
Tidiga, produktiva tomater (som tål väderväxlingar hyfsat bra)
Alla sortguider

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.