Rosa lök och rosa potatis

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor-

Riktigt rosa

Jodå, du läste rätt. Det finns klarrosa potatisar, eller rosaröda om du så vill. Och då syftar jag inte på de där gammelklassikerna som Rödbrokig Svensk, Björna eller Gammal Svensk Röd som är gulvita på insidan och främst röda i skalet… Nejdu, nu snackar vi riktigt rosarött potatiskött. 🙂

Tänk vad snyggt att göra potatisrosor av en sån här läckert rödköttig potatissort…! Toksnyggt ju! Eller att blanda rosa potatis med vit och varmgula sorter i en färgglad potatissallad, mums! Kanske tillochmed i gott sällskap av den ljusrosa löken Keravel… 😀

Ljusrosa delikatesslöken Keravel

Keravel är en ljusrosa cepa-lök med en utvecklingstid på ca 125 dagar som beskrivs som en gourmetlök för finsmakare av den svenska återförsäljaren. Sorten lär ha franskt ursprung med mildkrispigt, delikat söt smak som riktigt smälter i munnen och funkar fint att användas både som rå och tillagad.

Det är en lök av Roscoff-typ vilket innebär att den sannolikt kommer från trakterna kring Roscoff i regionen Bretagne i nordvästra Frankrike där den sägs ha odlats mycket länge, kanske ända sen 1600-talet, men olika källor beskriver lökens historia lite olika… 😉 På 1800-talet var den populär som sjömanskost (kanske för att den var så pass god även som rå) och numera är den PDO märkt (AOC på franska) vilket innebär att den fått en skyddad urspungsbeteckning, en certifiering (en slags kvalitetsmärkning/klassifiering) som tagits fram just för att skydda jordbruksprodukters regionalitet och kvalitet. Som med den DOP-märkta italienska San Marzano-tomaten ungefär. (Eller champagnen från franska distriktet Champagne.) Jag har inte provat att lagra löken själv än men enligt Anette på Boäng så lagrar den bra. 🙂

Sättlök Keravel.

Två klarrosa sommarsorter…?

Sättpotatis Heiderot, en genomrosa potatissort.

Iår odlar jag två rosa potatissorter; Heiderot som är klarrosa och Mulberry Beauty som är mer gulrosa. De är båda sommarpotatissorter, men det finns även rosa höstpotatis om du föredrar det; Red Emmalie eller Highland Burgundy Red (som säljs både som höst och vinterpotatis). Så det går att äta rosa potatis året runt för den som verkligen vill. Rosa potatis tillhör tyvärr inte de vanliga trädgårdsbutikernas standardsortiment, men om du söker på nätet och är ute i god tid brukar det finnas.

Heiderot (eller Heidi Red på engelska) – En riktig snyggsort som ger ovala potatisar med ceriserosa kött och skal. Plantorna får vita blommor. Sägs innehålla mycket nyttiga antioxidanter och är en bra allroundpotatis som funkar att koka, steka, ugnsrosta, baka och fritera. Smaken beskrivs som smörig. Har en tillväxttid på 12-14 veckor enligt svensk återförsäljare, men enligt tysk återförsäljare är det 130 -150 dagar som gäller. Fast det verkar som om man kan tjyvstarta och skörda även som primör. Har bra resistens mot nematoder, mellanbra resistens mot skorv och bladmögel men är inte resistent mot potatiskräfta. Heiderot säljs som sommarpotatis av Larsviken, men som höstpotatis av Klostra… Oklart vad som egentligen gäller men det verkar som om sorten tål iaf viss inlagring (enligt vissa källor kan den lagras hela 6 månader)… En ganska ny sort på svenska marknaden från tyska Lüneburger Heide-regionen. Köp Heiderot hos Cramers Blommor

Mulberry Beauty – En produktiv sommarsort som ger ovala potatisar med rosa skal och rosa kött med gulare kärna. Funkar fint att mosa, koka, ugnsrosta, fritera eller baka. Har en tillväxttid på ca 12 veckor. Smaken beskrivs som rustik och god. Är resistent mot potatiskräfta, medelresistent mot skorv och bladmögel men har låg resistens mot nematoder. Kul kuriosa: I Frankrike marknadsförs Mulberry Beauty lite extra inför alla hjärtans dag.

Några läsare har kontaktat mig på Instagram och tipsat om att rosa potatis lär innehålla mindre stärkelse och därför också är bra för dem som äter antiinflammatorisk kost. Jag har ännu inte lyckats verifiera det påståendet, så jag vet inte om det stämmer, men jag ska fortsätta leta information. Kanske blir det mer om det i ett annat inlägg. 🙂

Sättpotatis Mulberry Beauty, ibland med gulare kärna.
Läs också: Sockerärter som syns
Fler inlägg om grönsaker

Annons

2 Comments

    1. Hej Gun!

      Såna där lite roligare sorter brukar ofta finnas att köpa lite överallt tidigt på säsongen, MEN de tar slut snabbt! Så det gäller verkligen att inte vänta för länge utan snarare köpa lite för tidigt. Mulberry Beauty brukar säljas lite överallt; Cramers Blommor, Klostra, Blomsterlandet mm. Men såhär års är den nog slutsåld på många ställen. Bästa tipset är att åka runt i fysiska Blomsterlandet-butiker och leta, om det inte finns kvar online.

      Varmt lycka till i jakten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.