Tomaten Annas Multiflora

trollet
Många tror att multifloratomatsorter alltid ger triljarders med SMÅ pyttetomater… Men visst finns det sorter som ger tomater av lite större storlek än så. Annas Multiflora är just en sån sort. Om du inte såddat klart vårens tomatsorter än så rekommenderar jag denna. 🙂

Anna’s Multiflora är en rysk produktiv sort som ger röda, ganska stora tomater (för att vara multiflorasort) på 40-60 g. Beskrivs som medeltidig men hos mig var den ganska sen, ca 75-85 dagar. Tomaterna är röda, runda med en spets och svaga åsar, med liksom lite oregelbunden bumlig, nästan fyrkantig form. Börjar ge skörd i mitten av säsongen (men det dröjer innan samtliga hunnit mogna) och tomaterna beskrivs som både goda och ovanligt hållbara!

Sorten odlades länge i närheten av Chelyabink, Ryssland av Anna Kukharchik, en ingift släkting (grandmother-inlaw) till den kanadensiska tomatdrottningen Tatiana Kouchnareva. Tatiana döpte sorten efter sin släkting och spred fröna vidare.

Tomat Anna’s Multiflora, även de tomater som fick eftermogna inomhus fick förvånansvärt bra smak. Jag köpte frö av Åke Truedssons Tomatklubben.

Produktiv och lättplockad

Jag odlade Anna’s Multiflora 2021 utomhus i en stor kruka i soligt söderläge i zon 4 med fint resultat. Plantan beskrivs av vissa källor som högväxande, av andra som 150 cm hög och hos mig blev den ca 160 cm. En väldigt trevlig multiflorasort måste jag säga, ni som odlat t ex 100/1000 och suckat över jobbig skörd borde istället testa Anna’s Multiflora! Tomaterna är större och lättare att ta rätt på och har rätt bra hållbarhet, de klarar sig fint i vanlig rumstemperatur ca 2-3 veckor efter skörd så det är ingen panik att äta upp allt bums heller. En utmärkt hösttomat, rekommenderas varmt!

Nu när jag sitter och går igenom årets tomatfrö så är jag fasiken sugen på att odla den igen… Tomaterna var ju både goda, vackra och hållbara. 😀 😀 😀

Man ser tillochmed på blommorna att tomaterna på Anna’s Multiflora blir större än vad de brukar bli på andra multiflorasorter (t ex 100/1000 ger ju pyttetomater).
Anna’s Multiflora i knopp och blom.
Omogna Anna’s Multiflora. De sista tomaterna fick eftermogna inomhus, på plantan när jag lyfte in krukan före frost.

Bra smak och bra hållbarhet (iaf 2-3 veckor) på Anna’s Multiflora.
Tomaterna är vackert hjärtformade med spets.

Fler Annor…

En snabb sökning avslöjar att det finns en himla massa fler Anna-tomater därute… Kanske är vissa (iaf de ryska) släkt med Anna’s Multiflora, men de flesta är det nog inte. Kan ändå vara kul att känna till att de finns. 😉

 • Anna Aasa /Anna Aasa Red – Högväxande sort som Åke Truedsson döpt efter personen som gav honom frö. Ger röda, runda tomater på mellan 10-50 g.
 • Anna Aasa Yellow – Högväxande sort som ger gula, runda körsbärstomater med mild smak och god syra. Verkar vara framtagen av Anna Aasa. Tomaterna beskrivs vara godast om de plockas precis innan de mognar. Beskrivs som mellantidig.
 • Anna /Anna Russian /Anna Russian Paste – Högväxande medeltidig, ger stora rosa hjärtformade tomater med grön nacke.
 • Anna (Fuglebjerggaard) – Högväxande, ger röda runda tomater.
 • Anna Banana Russian – Högväxande medeltidig, ger stora gula runda-hjärtformade salladstomater.
 • Anna German /Anna Herman – Högväxande medeltidig, ger gula ribbade pastatomater med spets.
 • Anna Margaret’s Heart – Högväxande sort från USA, ger rosa hjärtformade tomater.
 • Anna Maria’s Heart – Högväxande rysk sort, medeltidig. Ger rosa hjärtformade bifftomater.
 • Anna Siberian – Högväxande sort från Sibirien, ger mellanstora ovala rödbrunlilasvarta tomater med grönare nacke  och söt smak på mellan 45-100 g. Plantan blir ca 1,6 m hög.
 • Anna’s Kentucky – Högväxande, sen sort från USA som ger stora rosa, plattrunda och ribbade bifftomater med bumlig form.
 • Aunt Anna – Högväxande, sen sort från USA som ger stora, röda hjärtformade tomater på ca 300-600 g.
 • Black Anna – Högväxande sort som ger mörka/svarta plommontomater som både funkar till sås eller sallad. Beskrivs som medeltidig.

Så nog finns det en del Anna-tomater att välja bland för den som vill… Fast själv är jag rysligt nöjd med just Annas Multiflora. Så den blir det nog igen. Och kanske Anna German också… Vi får se. Men visst pirrar det lite extra i så-fingrarna såhär års. Helst vill man ju odla alla… 😉

Tomat Anna’s Multiflora, klasen mognar inte enhetligt utan lite i taget.

Källor i urval:

https://tomatdatabasen.dk/Tomat_(9988)_Annas_Multiflora.aspx

https://tatianastomatobase.com/wiki/Anna%27s_Multiflora

https://www.tomatofifou.com/en/produit/annas-multiflora-79/

https://skattilljungasblomster.se/tomatfro/annas-multiflora

https://deaflora.de/Shop/Tomaten/Tomate-Anna-s-Multiflora.html?language=de

World Tomato Society om Anna’s Multiflora

Läs också Sortguide: Multifloratomater
När ska man börja så tomatfrö? (från sådd till skörd)

Annons

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.