Trädgårdsprofilernas tomatfavoriter (gourmet-edition)

trollet

Alla har vi våra tomatfavoriter… Vissa sorter byts ut medan andra blir återkommande. Och visst kan tomater smaka lite olika från år till år beroende på väder men somliga favoriter vill man liksom inte vara utan. De blir som gamla vänner och det känns inte riktigt som sommar utan dem.😃😃😃

Nu är det många tomatodlare som sitter och funderar över nästa års fröbeställningar… Vad ska man välja egentligen? Det finns ju tusentals tomatsorter i världen (och nya sorter dyker upp på frömarknaden varje år). Jag har ju redan några återkommande favoriter men det är alltid kul att prova nytt och jag sitter redan och klurar på årets tomat-tema. Men vad har andra odlare för favoriter?

Jag kontaktade några trädgårds- och tomatprofiler och frågade:

1: Har du nån återkommande tomatgourmetsort som du inte kan vara utan?

2: Vilken tomatsort blev godast 2022?

Såhär svarade de. 🙂

Anette Brunsell @atligatradgarden.se

1. Jag odlade drygt 60 sorter förra året, så det kan inte bli nåt kort svar. I varje grupp finns det ofta några likvärdiga som jag roterar vart tredje år. Jag måste ha nån gul och nån grön salladstomat som Golden Bumble Bee och Lime Green Salad, tidiga busksorter är jätteviktiga och favoriter är Glacier, Sub-Artic Plenty och gula Bärnsten, alla buskar.
Ett par bifftomater som är supermumsiga och ger bra är ett måste och ofta blir det Lucid Gem och nån busksort som Black Sea Man. Bland de höga bastomaterna tycker jag Alicante och Ljubimyi är suveräna. Sen broderar jag med microdwarfar som Tiny Tiger, Minibell och Venus, Pendulina som är favorit bland ampelsorterna och nån plommon varav en av favoriterna är Marjushka.

2. En blåröd, hög cocktail som gav mig riktiga cravings fjol var Blue Bayou, OMG!

Golden Bumble Bee längst fram i bild (andra sorter är bl a ljusa Garden Peach, Moonglow, Voyage, lilla orange Bärnsten, Tangerine mfl.

Anette Nilsson @boaeng

1, Red Pearl. Den är söt och god, ger alltid pålitlig skörd av fasta hållbara tomater som inte spricker så lätt. Underbar godistomat. Favorit ihop med Canestrino di Lucca, som ju har en helt annan karaktär och användning (färsk till caprese och sen rostad o kokt till sås).

2, Chocolate Perle. Det är en mycket liten tomat med tydlig spets. Den är inte jämnt färgad som Chocolate cherry, utan har marmoreringar i lite grönt på nacken. Tydlig spets. Tjockväggig med ganska få fröer och en mycket intensiv tomatsmak. Under sommaren väl mogen var den godaste sorten hos oss. På hösten tar solaninsmaken över lite för mycket, dvs den mognade långsamt. Plantan är hög o smal. Ger liten skörd så vi kommer att ha kvar den för smakens skull enbart. 1-2 plantor. Ska ge den bästa platsen nästa år.

Goda tomaten Red Pearl.

Bondjäntan Johnna Gilljam @bondjantan

1 & 2 Mei Wei: En vacker och god högväxande tomat med små körsbärstomater som har mycket balanserad smak av tomat. Jag gillar den för den håller bra utan att spricka och växer i långa klasar som ett pärlhalsband. Den här äter jag som den är, direkt från plantan som godis eller i sallad. Den är också god att ugnsrosta och använda i ljummen tomatsallad.

Lucid Gem: En tjusig och elegant bifftomat som är flerfärgad, gul och röd med lilablå axlar. En kulturarvssort som jag tycker är värd att bevara och alla borde odla den. Den är söt och fräsch, saftig och köttig, du får mycket tomat. Förutom att den är mycket god så är den också en long-life-typ och håller flera månader i rumstemperatur. Lucid Gem passar bra som en god tomatcarpaccio eller sallad där tomaten får stå i centrum. Eller varför inte i en riktigt fruktig tomatsalsa. En klar favorit!

Tomat Sgt Pepper.

Sgt Pepper: En tomat som sticker ut är hjärtformade tomaten Sgt pepper i färgskalan röd-lila-svart. Det är en högväxande tomat som ger mängder med vackra och goda tomater med något tunt skal. Bra balans mellan syra och sötma. Tomatplantan behöver stöd för att kunna klara av de tunga tomaterna den producerar. Jag älskar formen, färgen och smaken på Sgt Pepper och äter gärna den som den är med lite flingsalt och peppar som pålägg på mackan.

Farbror Grön Johannes Wätterbäck och Theres Lundén @farbrorgron.se

1, Principe Borghese är min ständige följeslagare.

2, Sart Roloise blev smarrig i år.

Tomat Principe Borghese.

Hannu Sarenström @hannusbilder

1, & 2, Framförallt odlar jag tomater som blir god sås som jag kan koka ner så det räcker över vintern. Brandywine är svårslagen men i år odlade jag också Brandywine Black som var godare. Men Evil Olive var en fantastisk körsbärstomat. Det finns givetvis många fler men mitt intresse är sås till hela vintern och inget är bättre än Brandy, alla sorter kokas separat.

Brandywine Black, en riktigt RIKTIGT mumsig sort.
Brandywine Black (i sällskap av ovanligt stora Garden Peach, Tjuchloma, Delicious mfl).

Helena Rutström merakiseeds.com

1, Det är otroligt svårt att välja, jag har ju upp mot 1000 olika sorter tomat! Tre sorter som jag tycker är riktigt fina är Sart Roloise, Rebel Starfighter VT16 och Blood Moon. Sart Roloise är sjukt snygg. Helt unik i sitt utseende med elfenbensvit botten och skarpt mörklila nacke och ränder. Dessutom riktigt söt och god. Rebel Starfighter VT16 är som en större och hjärtformad Xanadu Goddess. Mörk-ljus-grön och lila-metallic-randiga frukter. Mycket saftig och syrlig smak. Blood Moon har saftig, fyllig och välbalanserad tomatsmak och dessutom mycket vackra frukter i grön-lilaröd-metallic-randigt. Också mycket högproducerande hos mig.

Tomat Dwarf Eagle Smiley. Copyright Helena Rutström.

2, Tre sorter som blev mycket bra 2022 var Dwarf Eagle Smiley, Dwarf Mochas Cherry och White Zebra. Dwarf Eagle Smiley ger mycket söta körsbärstomater, som små smakbomber. Typ sötare än Sungold. Gyllengula, cirka 15gram. Runt 100cm hög planta. Tidig, ca 60D. Dwarf Mochas Cherry är den första sorten från DTP med antho-lila färg. Mycket kompakt och fin planta , cirka 50cm hög och tidig, 65D. Men bara för att jag valde just dessa 6 sorter betyder ju inte att det inte finns flera hundra andra sorter som också är toppenbra, som jag lika gärna kunde ha valt. Bara att dessa just nu kom upp först i minnet!

Trädgårdsduon Rosa Lapponica Mariana Mattsson & Reginald Scholz @tradgardsambassadoren@magasinet_husman

1. ’Canestrino di Lucca’ och ’Hildegard af Bingen’ är de båda som hos oss får en riktigt intensiv tomatsmak, även ett halvbra år. (Vi odlar alla tomater i växthus för att alls få några tomater här i Lappland.)

2. Samma som ovan med tillägg för ’Dina’, som den här dåliga sommaren ändå blev riktigt bra.

Hildegard af Bingen ger nästan neonröda tomater.
Pålitliga tomaten Dina.

Åke Truedsson – Tomatklubben

1. Golden Queen, Outdoor Girl. I boken Odla Tomater från 2015 så beskriver Åke sorten Outdoor Girl såhär: ”Det som är speciellt med sorten är smaken och aromen. Så här ska en tomat smaka! Fick jag bara välja en sorts tomat så är den här mitt val. God att äta som den är, på smörgås eller i sallader. Den kan odlas ute och i växthus.” (Truedsson 2015:28)

2. Rapunzel utmärkte sig, många var goda. Söt, tomatsmak, lite krispig.

Röda, smakrika tomaten Outdoor Girl (i sällskap av lilla vinbärstomaten ovan).

Och mina egna favoriter då?

1, Många av mina favoriter finns faktiskt med här i listan ovan… Jag har många återkommande favoriter men väljer olika sorter för olika lägen i trädgården: Brandywine Black är en toppensort odlad under växthusliknande förhållanden men även den klassiska Brandywine är toppen. Ska man däremot odla mer på friland eller i blåsigare läge så är Hildegard af Bingen, Outdoor Girl och Bärnsten toppen.

2, Godast iår här hemma hos mig i zon 4 blev ändå rökiga Nyagous, sötkryddiga körsbärssorten Black Opal och gourmetbiffsorten Hawaiian Pineapple. Av lagringstomaterna så blev det jämnt lopp mellan Bombeta och Vesuvio Giallo. Av de mer klassiska röda godissorterna så var Zuccherino F1 väldigt söt men Black Opal har slagit alla andra, mörka körsbärstomater med hästlängder! Smaken är så god, kryddig och koncentrerad. Tomatfrukten är liten men smaken är stor. Rekommenderas varmt!

Vilken/vilka tomatsorter blev bäst i Din egen odling 2022?
Och har Du några återkommande gourmet-favoriter? Vilka, i så fall?

Kommentera och tipsa mig gärna! 😀 😀 😀

Ett Trädgårdstroll och Hawaiian Pineapple.
Hawaiian Pineapple. En mumsig biffsort med tetra cis-lykopen.
Stora orange Hawaiian Pineapple, lilla orange Bärnsten, och röda Bombeta i vänster hörn (med på bilden är också betydligt mindre goda Red Pear, Striped Cavern och mumsiga chilisorten Hot Chocolate).
Läs också: Talmannens Tomater
Poddavsnitt 30: Om vinterns tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

5 Comments

  1. Hos oss är Kennets piennollo en favorit. I hop med Vesuvio Gallio blir det lagringstomater som hänger i taket. Tog de sista i onsdags 21/12.
    Övriga höjdare är Tyko raice, Mei Wei och Yartarni.
    Den ryska tomaten Eva blir bra hos oss och så förstås F1 Sungold.

  2. Tack för en fantastisk blogg och podcast! Jag har bara odlat tomater i 7-8 år och inte så väldans många olika sorter men den som slår alla i utseende och smalk är Beauty lottringa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.