800 dagar av omställning

trollet

-innehåller reklam för Skillbreak-

Gott Nytt År!

Nytt år och nya utmaningar… Och trender! Nu runt nyår brukar ”trenderna för 2023” basuneras ut av media… Och då med stort fokus på prylar: färg, form, material osv… En av de största insikterna jag haft hittills i mitt mentala omställningsarbete är hur beroende vi är av andra människor (mer av människor än av prylar). Och en trend inom trädgård som jag glädjande nog sett växa fram är ändrad syn på odling av mat. Från fokus på SJÄLVförsörjning till SAMförsörjning. 😀 Men mer om det en annan gång. (Kanske blir jag så provocerad av alla trendlistor att jag till slut gör en egen… 😉 )

Samarbeta mera

Men att samarbeta med andra är guld. Det har jag redan gjort en del tidigare och det tänker jag absolut fortsätta med. Försöker ju nätverka en del. Bl a i bokcirkel där vi läser Framtidens By av Nikolas Berg (red) och Ingrid Berg (red). Omställningslitteratur när den är som bäst. Spretig men intressant bok och väldigt tankeväckande.

Hur gärna man än vill klara sig själv så blir det i längden omöjligt. Thorsten Laxvik beskriver det så bra: ”Men ingen klarar sig i en omgivning av hungrande. Därför är samarbetsförmåga viktigare än konserver i källaren. Ingen kan vara helt självförsörjande. Självförsörjning är en märklig och lite omänsklig tanke. Men en bygd kan vara samförsörjande.” (s 94) Klok bok tänker jag och läser vidare. In i det nya året.

Omställningslitteratur: Framtidens By som vi läser i bokcirkeln. Lagringstomaten Ponderosa smög sig visst in i bild.
Sov gott Scirocco.

Ajöss 2022, äntligen 2023!

Förra året var periodvis rätt tufft; bevattningsförbudet påverkade min verksamhet enormt, sista husdjuren dog och så lite sjukdomar i familjen och goda vänner som drabbades av cancer. Usch. Hoppas på ett betydligt roligare och friskare 2023. Det finns iallafall en hel del roligt att se fram emot! 🙂

På gång:

  • Jag håller fröodlingskurs med Olle igen med Föreningen Sesam, denna gång i Arbrå, Hälsingland 15 april kl 10-15. + uppföljning i sept/okt. Mer info här.
  • Fler onlinekurser/workshops med mig på Skillbreak; Odla i Pallkrage, Färska Tomater Året Runt och Odla Frukt & Bär 😀 😀 😀
  • De fysiska föredragen blir fler och fler för varje år, listan hittar du här. Vill du boka föredrag så maila jasmine@tradgardstrollet.se
  • Podden ruskar lite yrvaket på sig och kommer snart igång igen.
  • Och iår blir första gången på bra länge som jag drar till trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö. Sannolikt hittar du mig i fler monter än en. 😉 Hoppas vi ses där! 😀
Fröodlingskurs på gång.
Att lära sig vika fröpåse ingår i kursen (men min risiga handstil är som den är… 😉 )
Läs också: 700 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.