700 dagar av omställning

trollet

-innehåller reklam för Skillbreak-

Seg tomatsommar

Vi är nog många som varit frustrerade över den långsamma tomatmognaden just iår… De stora temperaturskiftningarna har ställt till det, här hos mig har det ibland skiljt nästan 20 plusgrader mellan dag och natt-temperatur. Det tar tid för plantorna att ställa om och anpassa sig efter sådan omväxlande temperatur vilket har märkts i försenad mognad. Även om jag fått lite skörd mest hela tiden så har även de tidiga sorterna varit ovanligt sena här i zon 4.

Men till slut fick jag äntligen bada i tomater! 😉 Här skördas det för fullt, faktum är att jag haft svårt att hinna ta rätt på allt eftersom det varit så mycket annat som jag fokuserat på istället.

Till slut kom tomatmognaden igång på allvar… White Bush, Belaya Sosulka, Banana Legs, Greensleeves, Maglia Rosa och (korspollinerad?) Alice’s Dream i skålen.
Tomatväggen i början av september.

Föreläsningar, sortbestämningar och kurser

Jag jobbar fortfarande på Trädgårdscentrum i Tierp men mer sporadiskt nu under lågsäsong. Äppelsäsongen har däremot gått på högvarv: jag har börjat göra en del sortbestämningar. Kul, men svårt! Föreläsningarna tickar på och kurserna också. I slutet av oktober är det dags för del 2 av fröodlingskursen för Sesam-medlemmarna och onlinekurs/workshopen Färska Tomater Året Runt på Skillbreak.

I vår kommer jag satsa hårt på Skillbreak men jag hoppas kunna hålla iallafall en tomatkurs på Skillbreak redan nu i höst så att jag blir varm i kläderna och kan lära mig plattformen i lugn och ro före våren… Hoppas verkligen att det blir tillräckligt många anmälda (så tipsa alla odlarvänner du känner! ). 😀

Entimmes kursworkshopen Färska Tomater Året Runt med mig hittar du på Skillbreak.com

Allt som hänt sen sist:

Svårt med balans…

Jag tycker fortfarande att det är svårt det där med balans. Omställning handlar ju inte bara om resiliens, att tänka och att orka långsiktigt… Det handlar också om att välja bort. Att inte bara addera saker att göra, utan också att skala bort. Vilket har varit rätt lätt under pandemin men det känns svårare nu när det är så oerhört mycket som jag vill ”göra ikapp”…

Jag har till exempel fortfarande inte hunnit fira min 40-årsdag. Sen i maj. Men året är ju inte slut än. 😉

Lokaltidningen Norra Uppland 19 augusti 2022
Läs också: 600 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.