Vackert vita pastatomaten Belaya Sosulka

trollet
Avlånga Belaya Sosulka i framkant (högst upp runda White Bush).

Snäll och lättodlad

Belaya Sosulka är en högväxande pastasort från Ukraina på ca 180 cm som ger vackra och lite avlånga plommonformade, gulvita köttiga pastatomater på ca 80 g i långa klasar (fast de kan bli ännu större, ca 130 g). Ibland är tomaterna väääldigt avlånga, med smal spets, ibland mer ovala, även på en och samma planta. Produktiv, en enda planta kan ge 3-5 kg och tomaterna spricker inte så lätt.

Den har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt grekisk fröfirma och är en av de bästa vita/vitgula tomatsorterna som jag känner till för hobbyodlare. Men det gäller att skörda den i tid! Cremevit/blekt vitgul ska den vara, när den skiftar till gul-gult tycker jag att den smakar trist övermoget (ofta är det just övermogna tomater som visas på bild när man googlar sortnamnet).

Belaya Sosulka i blom.
Omogna Belaya Sosulka (White Icicle).

Förvirrande många namn…

Namnet betyder vit istapp på ryska och den kallas också för White Icicle på engelska, men många olika stavningar förekommer. Jag fick tag på frö genom Åke Truedssons Tomatklubben (då stavat Belaya Sosulka) men den går att få tag på även från fröfirmor. Men då gäller det att stava på flera olika sätt för att hitta rätt… (om du inte ids googla, spana in källorna i slutet av inlägget) En del menar att sorten har ryskt ursprung, andra att den kommer från Ukraina så stavningarna kan se lite olika ut.

Förutom vit så finns Belaya Sosulka (eller Sosulka Belaya, beroende på från vilket språk översättningen gjorts till) också i fler färger:

  • Sosulka Zheltaya /Yellow Icicle /Жёлтая сосулька
  • Sosulka Oranzhevaya /Orange Icicle /Оранжевая сосулька
  • Sosulka Chernaya /Black Icicle /Чёрная сосулька
  • Sosulka Rozovaya/ Pink Icicle /Розовая сосулька
Det är en rätt produktiv sort, mycket tomater blev det! Formen på tomaterna kan variera med olika mkt spets även på en och samma planta.
Jag odlade i kruka i skyddat läge. Utanför kontoret fick den stå vid en solig vägg i lä, i en budgetodlarkruka (snittblomshink från mataffären med borrade hål några cm upp från sidan).

Lagras till nyår?

På ryska frösidor beskrivs Icicle-sorterna som hyfsat hållbara, iallafall till typ nyår, men jag har inte provat det själv så jag vet inte om det stämmer. (I Ryssland brukar nyårshelgen vara till ca 1-8 jan, så det är sannolikt det som avses i beskrivningarna.)

Tyvärr gick alla tomaterna åt redan i somras men om jag odlar den igen så ska jag försöka prova att lagra några. Man blir ju nyfiken. Väldigt nyfiken! 😉

Den stackars plantan hade definitivt behövt mer stöd men det är inte alltid man hinner med allt man vill… Tomater blev det ändå i mängder.
Belaya Sosulka (i sällskap med Green Sleeves/Green Sausage och Maglia Rosa). Vill du inte göra en helvit pastasås så kan du ju alltid blanda med andra sorter. Eller gör en salsa istället.

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/sosulka-belaya-tomato

http://tatianastomatobase.com/wiki/Sosulka_Belaya

https://croatianseeds-store.com/index.php/croatian-seeds-store/2269/48/tomatoes/white-tomatoes/white-icicle-sosulka-belaya-tomato-detail

https://www.tomatofifou.com/en/produit/sosulka-belaya/

Läs också: Sortguide: Vita tomater
Alla dessa San Marzano
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.