Gourmettomaten Black Opal

trollet

Ni är många som efterfrågat en lista på gourmettomater… Den kommer i sinom tid. Det här är iallafall en av mina stora smakfavoriter som glädjande nog inte ens är en F1-hybrid så den går att fröodla för den som vill.

Black Opal är en högväxande sort som ger rätt små rödbruna tomater med bra smakvolym. Den har en utvecklingstid på ca 75 dagar så den hinner ge skörd även här hos mig som utomhusodlad i kruka i zon 4. Fastän det är i slutet av oktober så ger den fortfarande skörd och även om tomaterna blir blekare med grönare nacke på hösten så är de fortfarande imponerande goda med tanke på de kalla nätterna.

Den är mindre i storlek än många andra rödbruna körsbärstomater men smaken är liksom mer koncentrerad, komplicerad och kryddig. Intressant och välbalanserad. Söt, men inte bara söt. På smakprovningen hos Lotta i somras så tyckte vi båda intressant nog att Black Opal var den allra godaste av de mörkare körsbärstomaterna i kategorin godistomater. En underbar tomat helt enkelt, inte bara söt utan smakrik!

Mumsiga Black Opal, på hedersplatsen närmast vattentunnan.
Black Opal ger mycket, men tomater mognar lite i taget (inte klasvis). Och tomaterna är små.

Vidareförädling av Black Cherry

Den är en vidareförädling av Black Cherry och är framtagen av den världskände, brittiske tomatförädlaren Simon Crawford som bl a släppt tomater för Burpee och Asmer Seeds. Han har bl a tagit fram sorterna Crimson Crush F1/Cloudy Days F1, Honeycomb F1, Red Alert F1 och mååånga många fler. Enligt brittisk fröfirma mäter Black Opal 9 i brix (jämf med Black Cherry som mäter 7 i brix) och en tomat väger ca 20 g.

Black Opal finns inte listad som hybrid i European Comission plant variety database, där den är registrerad i Tjeckien och England (i England verkar den har registrerats redan 2012). Intressant nog med beskrivningen ”Variety developed for growing under particular conditions.” men exakt vilka dessa ”conditions” är har jag inte lyckats ta reda på.

Black Opal jämf med andra vanliga, populära rödbruna godistomater. Liten storlek, men störst smak. Absolut godast av dessa tre.
Black Opal är rätt produktiv. Inte hysteriskt produktiv, men produktiv och den ger länge.

Kan spricka

Jag har odlat Black Opal utomhus i kruka vid en skyddad södervägg och jag har inte haft några problem med tomater som spricker förrän i slutet av september, när höstens intensiva regnande började… Andra verkar däremot ha haft en del Black Opal som spruckit, oavsett om de odlat plantorna i växthus eller utomhus.

De spricker inte lika lätt som Sungold F1 t ex, men det verkar kunna förekomma att Black Opal kan spricka så jämn vattning (och temperatur) är att rekommendera. Inte så lätt att åstadkomma kanske, men ändå nåt att sträva efter.

Nån enstaka Black Opal har spruckit ibland efter höstens ösregn, men den håller rätt bra. Inte alls lika känslig som t ex Sungold F1.

Fördelar och nackdelar

Två riktigt starka fördelar med Black Opal är att den är så väldigt god och att den inte är en F1-hybrid, dvs du kan fröodla den vidare om du vill som en stabil sort med förutsägbara egenskaper. Vilket är bra, för köpefröet är ganska dyrt, tycker jag! Kanske beror det på att så många fröfirmor handlat mycket med Storbrittanien, och nu när de inte längre är med i EU så blir fröet därifrån dyrare. Men det finns mååånga svenska återförsäljare som har Black Opal i sitt sortiment så om du vill köpa frö så är den lätt att få tag på.

Andra bra egenskaper är att den ger länge och rätt mycket, enligt en svensk återförsäljare så kan en enda planta ge fler än 200 tomater. Jag har förvisso inte räknat när jag skördat, men jodå visst kan det stämma. Här i zon 4 började den ge skörd i början av juli ungefär. Ska bli kul att se hur länge den orkar ge nu i höst! 🙂

Jag rekommenderar VARMT Black Opal!
Denna vill jag odla om och om igen… 😀 😀 😀

Tomatväggen i augusti 2022.
Tomatskörd i oktober. Black Opal är fortfarande god men blekare i skalet.
Black Opal mognar hela tiden lite i taget, några tomater i taget. Det är inte tal om att knipsa av en hel klase, utan de plockas en och en allteftersom de mognar.

Källor i urval:

https://merakiseeds.com/black-opal-cherry-tomato

https://www.gardenmediaguild.co.uk/guild-members/directory/profile/Simon-Crawford/444

https://www.simplyseed.co.uk/tomato-seeds/tomato-black-opal.html

Läs också Tomater: Är sorten en hybrid eller inte?
Supersöta tomater
Fler inlägg om tomater

Annons

2 Comments

  1. Ser fram emot sortlista för Gourmet tomater. Dina sortlistor är helt fantastiska.
    Stort tack för din generositet.

    1. Tack snälla, vad glad jag blir att du gillar sortguiderna. 🙂
      En gourmet-lista kommer så snart jag fått ihop tillräckligt med foton…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.