5 inlägg om jordgubbar

trollet

Omöjligt att tröttna

Jag gillar jordgubbar. Jag gillar verkligen jordgubbar! Ni som följt bloggen ett tag nu har nog märkt det, med tanke på hur pass många inlägg som det blivit om detta ädla bär… 😉 Jag skulle nästan vilja kalla jordgubben för Sveriges nationalbär. Det är en av sommarens höjdpunkter för många och ofta det absolut första nyblivna husägare vill plantera i sin trädgård.

Att få ordning på jordgubbslandet var definitivt en av de allra viktigaste sakerna för mig som nyinflyttad i hus på landet, för ingen sommar utan egna jordgubbar ju! Och det finns ju så sagolikt många sorter och stor variation så att tröttna på jordgubbar går inte: Vita jordgubbar, smulgubbar, hallonjordgubbe, jordgubbar med rosa blommor, superduperbisarrt jättestora jordgubbar och varför inte testa att odla jordgubbar på spaljé? Eller i en pallkragsbåt? Kul för både stora och små. 🙂

Här kommer mina fem favoritinlägg om jordgubbar. Hoppas att dina favoritsorter finns med, eller att du kanske upptäcker nya favoriter. 🙂

Bygg en pallkragsbåt med jordgubbar (eller smultron) i!
Såhär kan en pallkragsbåt se ut, med ett avsågat stuprör som skorsten.

Sortguide: Konsten att välja rätt jordgubbe

Jag brukar applicera samma tänk på jordgubbsplantering som äppelplantering, dvs välj (minst) en tidig sort, (minst) en mitt-i-sommaren-sort, och (minst) en sen sort. Komplettera med remonterande jordgubbssort om du vill, men de ger lite bär hela tiden, sällan några större mängder. Ofta finns det väldigt många olika sorter i butik, men inte så mycket information om dem. Eller så finns det information som är skriven på ett så supersäljande sätt att det är svårt att skilja dem åt och välja, för alla sorter verkar ju så väldigt bra. Så vilken är bäst? Vilken ska du välja?
Läs hela inlägget

Sortguide: Vita jordgubbar

Vita jordgubbar är en vit variant av en korsning mellan Fragaria chiloensis × virginiana (jättesmultron och scharlakanssmultron). De kallas också för ananasjordgubbe eller kort och gott ananasgubbe (pineberry på engelska). Gemensamt för de olika sorterna av vit jordgubbe är att de är en vidareförädling som ger mindre bär än vanliga, röda jordgubbar. Och så är de vita förstås! Både på insidan och utsidan. Läs hela inlägget

 

Fem fantastiska jordgubbar

Lite mer information om 5 stycken jordgubbssorter som jag tycker är liiiite extra intressanta: den bisarrt jättestora Sweet Colossus, vackert vita Snow White, den fantastiskt goda hallonjordgubben Mieze Schindler, den remonterande Ruby Ann med rödrosa blommor och så smulgubben, en korsning mellan vilda smultron och jordgubbe. Läs hela inlägget

 

Jordgubbe som klättrar?

Först trodde jag att jag såg i syne… En enda jordgubbsplanta för nästan trehundra spänn?! Jodå. Jag såg rätt. Fast en helt vanlig jordgubbsplanta är det förstås inte. Sorten heter Lucky Berry Strawberry, ger röda bär och har tagits fram och marknadsförs av Christoph Marken Baumschule i Tyskland. Det är en ganska ny sort på marknaden som släpptes 2019. Namnet är ett registrerat varumärke och ingår i serien Lucky Berry som består av olika ätbara växter (bl a hallon Lucky Berry och blåbär Lucky Berry) som sägs funka fint att odla i kruka.  Läs hela inlägget

 

Jordgubbar med rosa blommor

Eftersom blommorna är så fina så kan de här jordgubbssorterna faktiskt få ta plats även utanför det traditionella jordgubbslandet tycker jag. Snyggt i en rejäl välkomnande kruka på trappen. Eller som ampel på verandan vid utemöblerna, inte så dumt att norpa åt sig en gubbe för den som vaktar grillen och inte riktigt kan hålla sig tills maten är klar. 😉 Läs hela inlägget

 

Läs också: Smultronbåt av pallkragar
Fler inlägg om frukt & bär

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.