Tomaten Health Kick och andra supersorter

trollet
Health Kick i olika mognadsstadier.
Jag odlar inte tomater för att få fram ’lika bra’ tomater som mataffärens. Jag odlar tomater för att få fram BÄTTRE tomater än mataffärens, med bättre smak och gärna högre näringsinnehåll. Och det kan du också göra, om du vill. 🙂

Det är mycket snack nu om tomater… Särskilt efter Råd & Röns test av krossade tomater där man konstaterade att nästan alla burktomater innehöll höga halter av Bisfenol A. Förutom plastämnet Bisfenol A och F så undersökte de också om tomaterna innehöll tenn och kadmium. Det låter väl mumsigt? Nja. Inte särskilt.

Många undrar nu därför vilka köpetomater som är bäst. Själv tänker jag att det vore rimligare att fråga sig vilka köpetomater som är MINST SÄMST. För de bästa är de du odlar själv.😉Men visst är det skillnad på sort och sort…

Odla egna tomater så behöver du inte bry dig om tester om burkar, tetror och gifter. Du kan dessutom få större mångfald, godare smak och högre näringsinnehåll.

Kvantitet före kvalitet?

I radioprogrammet Matens Pris avsnitt Näringen och Grönsakerna från 2016 så lyfter Daniel Öhman och Malin Olofsson fram problematiken med dagens växtförädling av tomater; den kommersiella förädlingen av tomater har fokuserat på kvantitet före kvalitet vilket gjort att moderna tomatsorter innehåller mindre viktiga näringsämnen än äldre sorter. Halten av viktiga fytokemikalier som lykopen är alltså högre i vissa sorter än andra. Dokumentären Seeds of Profit är inne på samma spår. Men de källorna har några år på nacken och växtförädlingen går i en rasande fart…

Visst finns det numera även moderna tomatsorter som innehåller högre halter av nyttigheter; Flavance F1 och Annamay F1 mfl. Nackdelen med de här tomatsorterna är att de enligt nuvarande regelverk egentligen inte får marknadsföras som nyttigare så många vet helt enkelt inte om att de finns. Men visst finns de. Och det finns ganska många fler. 😃

Tomaten Health Kick, förekommer både som F1-hybrid och icke-hybrid i handeln.

Health Kick /Health Kick F1

Jag har testat lite olika tomatsorter som sägs ha extra höga halter av nyttigheter (som lykopen eller betakaroten) och kan bara konstatera att det är en djungel… Visst finns det många sorter, men helt lätta att få tag på är de inte. Health Kick säljs t ex både som F1-hybrid från vissa fröfirmor, och som icke-hybrid från andra fröfirmor. Enligt vissa återförsäljare mäter den högt i lykopen så därför ville jag iallafall testa den. Så det gjorde jag.

Health Kick (jag köpte den som icke-hybrid) är en frisk busksort som blir ca 70 cm hög och ger mellanstora, röda lite utdragna pastaliknande tomater med rätt skarp smak. Tomaterna är ganska fasta och spricker inte så lätt. Ger utmärkt sås. Jag är väldigt förtjust i den och odlar den återkommande nere i pallkragsodlingen men visst finns det många fler sorter som sägs innehålla extra höga halter av nyttigheter… Testa om du vill. Om du ändå ska odla egna tomater, varför inte prova några potentiella supersorter?😃

Tomaten Caro Rich med betakaroten.
Prolyco Busk är (sitt namn till trots) så liten att den funkar som dvärgbusk på fönsterbrädan.

Ännu fler…

Är alla supersorter F1-hybrider? Nej, faktiskt inte. Smaken hos de röda sorterna med trans-lykopen är ofta lite syrligare medan de med tetra cis-lykopen är mildare. Prova dig fram och se vad du gillar, och välj gärna sorter som passar dina vardagsrätter (röda för tillagning, orange att ätas färska).

 • Annamay F1 – Högväxande, röd cocktailtomat på ca 25-50 g, med höga halter av lykopen. Beskrivs som god och syrlig.
 • Caro Rich – Högväxande sort som ger orange tomater på ca 80-150 g med hög halt av betakaroten. har en utvecklingstid på ca 77-80 dagar. Caro Rich är en förbättrad Caro Red och förädlades fram redan 1973 av E.C. Tigchelaar och M.L. Tomes vid Purdue University, Lafayette, Indiana i USA. Den sägs innehålla 5-10 gånger mer betakaroten än ”vanliga” tomater, men mindre lykopen. Mäter 5 i brix.
 • Caro Red – Högväxande sort som ger röda tomater med ganska skarp, syrlig smak. Har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Framtagen 1958 av M.L. Tomes vid Purdue University, Lafayette, Indiana i USA. Gammal sort som är svår att få tag på numera, innehåller betakaroten.
 • Hawaiian Pineapple – Högväxande sort med tetra cis-lykopen som levererar rätt sent på säsongen, har en utvecklingstid på ca 85-90 dagar. Tomaterna är stora, gylleneorange och härligt köttiga. Smaken beskrivs som fruktigt söt med toner av ananas, många odlare (bl a Stefan Sundström) har lovordat dess goda smak. Sannolikt en av de allra allra godaste tetrasorterna. Tomaten är vacker på insidan när du skär itu den. Verkar funka bäst i växthus, sämre på friland. Har odlats kommersiellt länge i Indiana, USA av en Mr. Ines sen 1970-talet.
 • High Carotene – Högväxande sort som ger röda (ibland rödorange), runda normalstora köttiga tomater på ca 60-100 g med hög halt av betakaroten. Beskrivs som smakfull med mycket syrlighet.
 • Flamme (kallas också för Jeune de Flamme) – Högväxande, orange rund tomat på ca 60-70 g med hög halt av betakaroten. Beskrivs som medeltidig sort från Holland. Utvecklingstid ca 70-75 dagar.
 • Lycobello Fx – Högväxande sort som ger röda, ovala tomater på ca 35 g. Beskrivs som en tidig sort med hög halt av karoten.
 • Moonglow – Högväxande sort som innehåller tetra cis-lykopen och ger mellanstora, vackra klarorange tomater med fast fruktkött. Ger få frön, har en utvecklingstid på ca 80 dagar. ”The best texture and flavour of any golden yellow tomato” enligt Heritage Foood Crops Research Trusts hemsida, den har också vunnit Seed Savers Exchange smaktävling 2007 i kategorin kulturarvssort. Innehåller ganska mycket pektin, så funkar sannolikt extra bra att göra tomatmarmelad av. Har odlats flitigt i Canada vilket kan ha bidragit till att det är ganska lätt att få tag på frö till den här sorten även i Sverige. Kanske den mest hypade tetra cis-lykopensorten hittills. Har ganska bra hållbarhet efter att den plockats (men är inte en vintertomat). Jag har sett att det finns Moonglow med olika namn till salu: Moonglow Yellow och Moonglow Orange. Sannolikt är det samma sort. Den sort som Heritage Food Crops Research Trust testat för cis-lykopen heter bara Moonglow. Det här är en av mina personliga favoriter, du kan läsa mer om Moonglow här. 2021 upptäckte man en vidareförädling/selektion av Moonglow som döptes till Moonbeam, den testades i laboratorie på Nya Zealand och den visade sig innehålla höga halter av tetra cis-lykopen och två okända ämnen till. Fortsättning följer, ska bli spännande att se vad de kommer fram till.
 • Prolyco Busk – Dvärgbusksort som får plats på fönsterbrädan och ger röda, runda tomater på ca 10 g. Plantan blir ungefär 30 cm hög, tidig sort med hög halt av translykopen. Sötsyrlig med skarp smak (mer syrlig än söt). Jag odlar den regelbundet för näringsinnehållets skull.
 • Prolyco Fx – Högväxande sort som ger röda, ovala tomater på ca 20 g med hög halt av lykopen. Produktiv sort som ger länge med stark tomatsmak.
 • Taiyo F1 – Högväxande produktiv sort från Nederländerna som ger mellanstora gulorange rund-plattrunda tomater med tetra cis-lykopen. Smaken beskrivs som subtil, söt med umamitoner.
 • Tangella – Högväxande, lättodlad och produktiv sort med tetra cis-lykopen som dessutom är sjukdomsresistent och ger skörd ganska tidigt, har en utvecklingstid på ca 75 dagar. Ger klarorange sötsyrliga tomater som växer i små klasar, stora som golfbollar ungefär. Mäter 5 i brix. En utmärkt nybörjarsort, väldigt odlingsvärd och min absoluta odlingsfavorit av de tetrasorter jag provat hittills. Hyfsat lätt att få tag på frö också!

Och jo, visst finns det ännu fler sorter…
Det här är bara ett urval.

High Carotene är hyfsat lätt att få tag på. Ganska skarp smak.
Jag budgetodlar tomater i snittblomshinkar från mataffären. Maskeringstejp är en bra och billig skylt.
Tetra cis-lykopensorter ska ätas färska, perfekta att göra jättegod färsk salsa på.

Vad passar dig?

Titta gärna på sortens utvecklingstid när du väljer tomatsort, så att den verkligen hinner mogna hemma hos dig. Och satsa gärna på lite olika sorter; både såna med extra högt brix (sötma), sorter med extra mycket translykopen (för tillagning) och tetra cis-sorter (att äta färska). Men ingen sort är bäst på allt samtidigt så därför gäller det att kombinera olika sorter som kompletterar varann.

Det finns ju en underbar mångfald av tomatsorter egentligen, men du hittar den inte i matbutikernas hyllor. Mångfald går inte att köpa i mataffären. Vill du åt den så får du odla den själv.😃😃😃

Mångfald går inte att köpa i mataffären. Vill du åt den så får du odla den själv.
Ett trädgårdstroll vid en tomatvägg. Ingen sort är bäst på allt samtidigt, därför gäller det att kombinera olika sorter som kompletterar varann.

Källor i urval:

https://www.radron.se/tester/mat-dryck/krossade-tomater/

https://www.mynewsdesk.com/se/odlarna-se/news/extra-nyttiga-tomater-124071

Matens Pris: Näringen och grönsakerna – 2016

Dokumentären Seeds of Profit

https://www.lindbloms.se/gronsaker/tomat/tomater-for-vaxthus/annamay-f1-ekologiskt-fro/

https://merakiseeds.com/health-kick-tomato

https://merakiseeds.com/moonglow-tomato

https://merakiseeds.com/tangella-tomato

https://www.sneckenstrom.se/fron/tomat/gula-orange-tomater/tomat-taiyo-f1.html

https://www.sneckenstrom.se/fron/tomat/normalstora-tomater/high-carotene-eko.html

https://www.runabergsfroer.se/?p=816

http://www.tomatklubben.se/Tomat_2010.pdf

https://link.springer.com/article/10.1007/BF02859771

Fler som skriver om tomater på Tomatens Dag:

Annika Christensen, Annikas Naturliga Ting på Instagram: @annikasnaturligating

AnnJessica Eriksson Forsnäs Hemman – Tomatsåsens Dag

Bondjäntan Johnna Gilljam – Tomatens dag: Att odla tomater är punk och årets sorter

Farbror Grön Johannes Wätterbäck & Theres Lundén – Vi sår tomaterna kallt

Hannu Sarenström – på instagram @hannusbilder

Jordkommissionen Lotta Lundgren & Tove Nilsson – på instagram: @jordkommissionen

Surtanten Jenny Neikell – på instagram: @surtantens

Ätliga Trädgården Anette Brunsell – Tomatens Dag 9 mars – Tomatsås

Läs också Sortguide: Tetra cis-lykopentomater
Poddavsnitt 14: Om tetra cis-lykopentomater
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.