Dokumentären Seeds of Profit

trollet

Sevärd tomatdokumentär

Jag ska inte tråka ut dig med en lång sammanfattning av Seeds of Profit här, jag tycker att du ska se den själv istället. Men summan av tomatkardemumman enligt den här dokumentären är att det finns en koppling mellan moderna F1 hybrider och lägre näringsinnehåll, dvs förädlarna har satsat på hållbara tomater på bekostnad av smak och näring. Dessa frön produceras dessutom ofta i låglöneländer som Indien där barnarbete är vanligt enligt ICN. Vill du stödja sånt? Och vilken sorts tomat stoppar du helst i munnen, en hybrid eller kulturarvssort?

F1-hybrider och kulturarvssorter

Jag personligen är inte totalt emot F1hybrider, men att de mer och mer ersätter gamla kulturarvssorter som då riskerar att försvinna för alltid är ett problem. Många av de sorter jag odlar är gamla sorter, men inte alla. Jag odlar en hel del nymodigheter också, och i undantagsfall odlar jag även F1hybrider. De är inte enbart av ondo, ibland är F1-hybrider framtagna för att lösa specifika problem och kan absolut vara bra att ha för en odlare som återkommande t ex drabbats av klumprotsjuka, specifika skadedjur, svampangrepp etc. Och i stora kommersiella monokulturer krävs hybridsorter med flera resistenser mot många sjukdomar om inte hela tomatskörden på många ton ska riskeras…

…men jag är inte en storskalig kommersiell tomatodlare. Jag har helt andra odlingsförutsättningar, annan odlingsteknik och andra behov och intressen än storindustrin därför är det också logiskt att jag tjänar på att odla andra sorter än just stöt-tåliga F1hybrider. Ifall mina tomater klarar långa transporter är totalt ointressant för mig, för mina tomater har inte många meter från odlingen till skärbrädan i köket. 😉 Jag är mer intresserad av smak och näring. 😀

Enligt dokumentären Seeds of Profit.

Tydliga svar på viktiga frågor

Den här dokumentären besvarar på ett enkelt och pedagogiskt sätt många av de frågor som är så viktiga för svenska hobbyodlare i allmänhet, och för svenska tomatälskare i synnerhet:

  • Varför odla egna tomater/grönsaker när de ändå finns att köpa i mataffären?
  • Varför är kulturarvssorter av tomat lite bättre än F1-hybrider för hobbyodlare?
  • Varför är egen fröodling så viktigt?

Därför. 🙂
Se den du också så får du veta.

Seeds of Profit kan du (än så länge) se gratis här på YouTube.

Biologisk mångfald är en förutsättning för att vi ska kunna äta oss mätta i framtiden. Olivier De Schutter berättar om varför det är ett problem att fler och fler sorter försvinner.

Källor i urval:

Seeds of Profit – fransk dokumentär av Linda Bendali & Quentin Egloff (2019)

Soiled Seeds – rapport på engelska av ICN (2015)

Kokopelli på engelska internationell fröodlar- och frösamlarorganisation

Kokopelli i Frankrike

Läs också Poddavsnitt 14: Om tetra cis-lykopentomater
Fler odlingsdokumentärer
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.