Fröodla trädgårdsmålla (från frö till frö)

trollet

Att fröodla innebär att du sår, odlar upp plantor, låter dessa gå i blom och skördar och sparar frö till framtida odling. Dvs att du odlar från frö till frö, så att hela cirkeln är sluten.

Att fröodla

Att fröodla och skörda sitt eget frö, från frö till frö, är inte särskilt svårt. Särskilt ettåriga växter (som trädgårdsmålla, tomater, ärter mfl) brukar vara lätta att fröodla eftersom de sätter frö redan år ett. Ettåriga växter är därför bra att börja med för dig som är nybörjare (särskilt självbefruktande ettåringar). Tvååriga växter (som t ex morot och betor) tycker många är lite knepigare att fröodla eftersom de behöver vinterförvaras på frostfri plats för att sen planteras ut igen till våren, de sätter ju frö år två.

Att bara låta en växt gå i blom för att sedan skörda, spara och använda fröet nästa år är inte så svårt. Men om du vill lära dig att fröodla i bevarandesyfte som vi gör i fröodlarföreningen Sesam så finns det lite mer saker att tänka på.

Trädgårdsmålla rubra får vackert färgglada blad.
Småplantor av trädgårdsmålla Rubra i framkant. Står för tätt för optimal fröodling (plantorna flyttades senare och placerades glesare).

Att fröodla i bevarandesyfte

I föreningen Sesam så fröodlar vi bevarandesyfte, vilket innebär att vi vill att namnsorten ska fortsätta vara så som den är. Vi fröodlar för att bevara sorten som den är, att den ska fortsätta ha de egenskaper som den har.

Det innebär att man har koll på korsningsrisk och plantavstånd/isoleringsavstånd (så att den inte korsar sig med en annan sort och då BLIR en annan sort), plantantal (att vi sparar frö av tillräckligt många plantor för att slippa inavelsdepression och kunna selektera) och selektering (att vi INTE sparar frö från avvikare, sjuklingar mm).

Trädgårdsmålla: familj, släkte, art och sort. Titta alltid på växtens vetenskapliga namn på latin (inte det svenska) om du undrar över risken för korspollinering.

Plantantal

Att bara spara frö från en enda planta är inte bra eftersom man då riskerar inavelsdepression. När du fröodlar trädgårdsmålla bör du helst spara frö från minimum 5 st plantor men helst 10-50 st plantor, så mycket frö blir det! Trädgårdsmålla är inte superkänslig för inavelsdepression men ju fler plantor desto bättre. Jag brukar spara från ca 45-50 plantor och det funkar bra. Ju fler plantor desto bättre!

För målet är ju att få fram högkvalitativt frö, och för att kunna göra det så behöver vi också selektera, dvs välja bort undermåliga plantor. Och för att KUNNA selektera så behöver vi odla upp ett extra överskott, dvs ett extra överflöd av plantor, så att vi har ”råd” och möjlighet att rensa bort undermåliga plantor när det behövs.

Trädgårdsmållan Mormors Spenat (Atriplex hortensis) fotad hemma hos @bertzberg Tack snälla Linda för att jag fick fota hemma hos dig!
Mormors Spenat till höger i bild, fotad hemma hos Linda. Fröodla gärna på många plantor, då blir det lättare att selektera.

Selektering

Att selektera innebär att vi enbart sparar och skördar frö från sorttypiska plantor, dvs plantor som beter sig som de ska och ser ut som sorten ska se ut. Plantorna jag sparar frö från ska vara friska, starka och sorttypiska. Om jag exempelvis odlar den rödlilabladiga sorten Rubra och det dyker upp enstaka plantor med gröna blad, dvs fel bladfärg, så selekterar jag bort dem. Jag tar bort dem innan de går i frö. Om plantorna ska bli en viss höjd men det dyker upp enstaka klena, eländiga plantor som blir mycket lägre så selekterar jag bort dem etc.

Att selektera innebär alltså att plocka fram sitt hjärta av sten; inget daltande. Visst kan det kännas svårt, men det blir bättre resultat så. Och för att KUNNA selektera bra så behöver du ha tillräckligt många plantor, dvs ett ”överskott”, att kunna sortera bort vid behov. Därför är det så viktigt att odla upp många plantor, ju fler desto bättre.

Olika källor kan ange olika uppgifter för det här med plantavstånd och plantantal… I SesamNytts sommarnummer 2019 jämförde Börje Borgström fyra olika fröodlingsböcker.
Och ibland anger olika fröodlingsböcker olika antal och olika avstånd. Det finns helt enkelt inget 100% facit för vad som är exakt rätt avstånd och exakt rätt plantantal, men man får ändå ett hum om vad som gäller. Och det är intressant att jämföra olika källor.

Plantavstånd – korsningsrisk/isoleringsavstånd

I vanliga fall när man pratar om plantavstånd inom odling så brukar man avse avståndet mellan plantorna i en rad på friland, dvs hur tätt de ska sås. Det är vad som avses med plantavstånd om du läser på baksidan av  en köpt fröpåse. Men som fröodlare handlar plantavstånd inte om hur tätt plantorna ska stå, utan om sortavstånd/isloleringsavstånd mellan olika namnsorter så att de inte korspollinerar varandra.

Trädgårdsmålla är en vindpollinerad korsbefruktare, vilket innebär att den lätt blir korspollinerad. Men trädgårdsmålla Atriplex hortensis korsar sig med andra Atriplex hortensis, inte med vilka mållor som helst så du behöver t ex inte vara rädd för att den ska korsa sig med svinmålla eller andra ogräsmållor som växer vilt. Du kan också odla praktmålla, Chenopodium giganteum, i samma trädgård om du vill (Chenopodium giganteum och Atriplex hortensis korsar sig inte med varann). Det där med svenska namn kan bli väldigt förvirrande för en fröodlare; det finns ju väldigt många växter som bara kallas för målla fastän de inte är det (Gode Henriks målla t ex är ju ingen målla egentligen) så titta alltid på växtens vetenskapliga namn för att få bättre koll på risken för korspollinering.

Eftersom trädgårdsmålla så lätt korsar sig med andra trädgårdsmållor så gäller det att ha ordentliga avstånd mellan olika sorter, minst 500 meter. Gärna 1 km avstånd, eller mer! Eller så fröodlar du bara en enda namnsort för att vara på den säkra sidan (och håller koll på vad närmsta grannarna odlar!).

Trädgårdsmålla Rubra är en fin kontrastväxt i grönsakslandet. Trädgårdsmållor självsår sig ofta och kan dyka upp lite här och där i trädgården.

Kort sammanfattning:

 • PLANTAVSTÅND – Trädgårdsmålla är en ettårig korspollinerare så ha långt avstånd till andra namnsorter. Minst 500 m, gärna 1 km eller mer.
 • PLANTANTAL – Absolut minimum 5 plantor, men hellre 10-50 plantor för trädgårdsmålla. Ju fler desto bättre. Eftersom fröet har kort livslängd/snabbt tappar grobarhet så spara gärna mer frö än du behöver. Låt den gärna självså sig till nästa år. Odla gärna upp lite extra många plantor så att du har ett överflöd när det är dags att selektera.
 • SELEKTION – Spara bara frö från sorttypiska, friska plantor. Selektera bort avvikare innan de går i blom.

OBS! Olika plantantal och plantavstånd/isoleringsavstånd gäller för olika växtslag.
Ovan angivna gäller specifikt trädgårdsmålla. Se fröodlingsböcker för andra växtslag.

Att lyckas fröodla i bevarandesyfte handlar främst om att undvika korspollinering och att selektera som är nyckeln för att lyckas med att fröodla i bevarandesyfte. Att verkligen bara odla en enda sort, att odla dessa luftigt och vattna regelbundet så att inte plantorna blir stressade och går i blom för tidigt, selektera bort avvikare, klena och sjuka plantor. Ha inte för bråttom, dvs vänta tills fröet verkligen är fullmoget. Fröerna mognar inte alla pang bums samtidigt, utan det sker gradvis. Att det då hinner lossna mogna fröer som självsår sig är inget att oroa sig för, det ser jag snarare som en slags försäkring inför nästa års odling (eftersom det ofta är de självsådda plantorna som gror först och blir starkast nästa år).

Det finns väldigt många olika fröodlingsböcker… Jag är väldigt förtjust i Sesams bok Frö för framtiden, den använder jag som uppslagsbok. Men det finns många fler (både på svenska och engelska). Mer om dessa tre här.

Checklista fröodla trädgårdsmålla i bevarandesyfte:

 1. Välj en enda namnsort av Atriplex hortensis som du kan tänka dig att fröodla i många år framöver. (Alternativt ha ca 500-1000 m avstånd eller mer mellan sorterna)
 2. Välj en solig plats där den kan stå i flera år framöver, eftersom trädgårdsmålla ofta självsår sig. Ytan av 2-4 pallkragar räcker gott, funkar även fint på friland (men ju fler plantor/större yta desto bättre). Helst ska du få plats med ca 10-50-fler plantor om du fröodlar trädgårdsmålla i bevarandesyfte. Absolut minimum 5 st plantor.
 3. Så helst tidigt på våren (stratifierade frön verkar gro bäst), men går att så april-juli. Så 1 cm djupt. Rek plantavstånd 20-50 cm på friland. (Jag brukar bredså och sen gallra eftersom fröerna så snabbt tappar grobarhet.) Om du sår i rader på friland så ha 50 cm radavstånd. Stressade plantor som står för tätt går i blom onödigt snabbt.
 4. Gallra så att plantorna står luftigt. (Jag brukar äta upp/täckodla gallrade plantor.) Jag brukar vid gallring göra gott om plats mellan plantorna, så att jag senare får plats med att samplantera t ex dahlior eller solrosor.
 5. Selektera bort; klena små plantor, avvikare som inte är sorttypiska, enstaka plantor som går i blom långt före de andra, ev sjuka plantor etc.
 6. Försök att erbjuda jämn vattning. Stressade plantor går i blom onödigt snabbt.
 7. Täckodla gärna, tillför lite gödsel vid behov.
 8. Plantorna brukar blomma i juni-september ungefär. Skörda fröet när hela fröplymen blivit torr och brun, då är det moget. Jag brukar knipsa av hela stjälken och lägga i en stor Ica-papperskasse. Skriv namnsort på kassen med tjock tuschpenna.
 9. Eftertorka gärna inomhus. Häng upp plymen eller ställ kassen på luftig plats inomhus.
 10. När fröet är torrt, repa av fröerna från plymen med handen ner i kassen. Om du vill kvalitetssortera fröet så kan du köra det genom ett frösåll.
 11. Vik stora fröpåsar; märk med sortnamn, ditt medlemsnr (om du är medlem i Sesam) och årtal. Fyll med frö.
 12. Förvara fröpåsarna torrt och svalt. Eller i frysen (men då ska fröet verkligen vara torrt för att klara infrysning).
 13. Gör ev groningstest. Fröet brukar gro inom 1-2 veckor. Trädgårdsmållafrö tappar tyvärr grobarhet rätt snabbt som skördat, men klarar sig länge i jord och frys. Så gör gärna stora fröpåsar som du fyller med mycket frö för säkerhets skull.
Bonustips: trilskande, äldre fröer av trädgårdsmålla gror ofta bättre om de stratifieras ( ex höstsådd eller nån vända in i frysen med sådden).
Om du vill lära dig mer om fröodling i bevarandesyfte så gå en fröodlingskurs med föreningen Sesam! Det hålls fröodlingskurser i hela landet, se föreningens hemsida.

Till sist…

Till sist vill jag vara väldigt tydlig med att det här blogginlägget inte är ett sponsrat inlägg, jag har alltså inte mottagit pengar eller produkter för att skriva det här inlägget. Sesam är en ideell förening, dvs jag får inget arvode för att jag är med i styrelsen eller för de sysslor jag utför som ålderman. Jag har heller inte fått betalt av Sesam för att tipsa om föreningen vilket gör detta till just ett tips och inte reklam.

Källor i urval:

Bok: Föreningen Sesams Frö för framtiden – Småskalig odling av köksväxtfrö , Redaktör Lena Ansebo släpptes 2014, kom i ny omarbetad upplaga 2021, är på 223 sidor. Den första upplagan finns på många bibliotek och har ISBN 9789163770043 Den andra upplagan kan du köpa via Föreningen Sesam (ingår när du tecknar medlemskap) men dyker säkert upp på bibliotek så småningom och har ISBN 9789151961057

Bok: Runåbergs Fröer – grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar släpptes 2013 av Natur & Kultur Allmänlitteratur, är på 222 sidor. Finns att få tag på både i handeln och på bibliotek. ISBN 9789127134638

Onlineboken Fröodling.se (särskilt kapitlet om målla av Peter Erlandsson)

https://www.runabergsfroer.se/?p=368

Läs också Sortguide: Trädgårdsmålla
Vill du bli gesäll i Målla- och Spenatskrået?
Hitta din lokalsort

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.