Vill du bli gesäll i målla & spenatskrået?

trollet

Vill du bli gesäll i målla- och spenatskrået?

Det är väldigt roligt att fröodla! Så roligt att jag gått och blivit ålderman för målla- och spenatskrået i föreningen Sesam. 🙂

Sesam är en fröodlarförening som bevarar gamla köksväxter. Hjärtat och kärnan i Sesam är just att medlemmarna lär sig att odla frö för att sedan kunna odla och erbjuda frö till andra medlemmar i årsboken. Fröodling är ett hantverk och därför har Sesam lånat beteckningarna från det gamla skråväsendet där varje växtslag motsvaras av ett skrå som består av en ålderman och gesäller.

Rumex, lite vitlök och målla Rubra.

Nygammalt skrå

Mitt skrå är rätt litet jämfört med många andra skrån, det har varit vilande/inaktivt i några år så det känns nästan som om jag startar upp det på nytt från scratch… I skrivande stund finns det mest målla i skråkistan, av klassisk spenat finns det inget (men det kommer att ändras med tiden). Målla är väldigt lättodlat och en utmärkt nybörjarväxt för dig som vill börja med fröodling. 🙂

Såhär blir du gesäll:

1, Bli medlem i föreningen Sesam (om du inte redan är medlem, förstås).

2, Gå en fröodlingskurs med Sesam! De hålls regelbundet på olika platser runtom i landet, jag håller en i Uppsala 19 mars tillsammans med Olle Johansson. Mer info hittar du här.

3, Anmäl intresse! Kontakta mig på info@tradgardstrollet. se, uppge ditt medlemsnummer och berätta att du vill bli gesäll.

4, Provodla! Jag skickar lite frön till dig som du får testa att fröodla en sommar. 🙂 Odla, fyll i dokumentationslappen du fick med fröna och skicka tillbaks den + frö du själv odlat upp i höst.

Övervintrade spenatplantor är alltid snäppet godare än nysådda tycker jag.

Lättodlat, gott och nyttigt

Målla är lättodlat och kräver inte alls lika stor odlingsyta som många andra grödor. 1-2 klassiska pallkragar (dvs 1-2 kvm) räcker gott men du kan självklart odla på friland också. Trädgårdsmålla korsar sig inte med vild ”ogräs”-målla så du behöver inte flänga runt och rensa bort den i hela grannskapet heller. 😉

Jag älskar målla, den ingår i blandningen av vår vardagssallad här hemma. Målla blandat med rumex, kirskål, persilja, ramslök/klippt vitlöksblast (beroende på säsong) och spenat är jättegott. Rekommenderas varmt! Tänk på att du helst ska odla bara en sorts målla som gesäll, om du inte har väldigt stor trädgård förstås. Om du vill läsa mer om målla och hur den odlas så läs gärna Peter Erlandssons fina kapitel om Trädgårdsmålla här i onlineboken Fröodlingsboken.

Så vad väntar du på? Häng med! 😀 😀 😀

Läs också: Vill du lära dig att fröodla?
Poddavsnitt tretton: Om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.