Checklista för nybörjare i fröodling

trollet

Checklista för nybörjare som fröodlar i bevarandesyfte

Det är väldigt roligt att fröodla men den mentala tröskeln för att liksom komma igång i praktiken för nybörjare kan vara onödigt hög… Här kommer därför en kort och förenklad checklista.

Kom ihåg att den här checklistan är kort, koncis och allmänt skriven; olika plantantal och plantavstånd/isoleringsavstånd gäller för olika växtslag. Vad som gäller för just det växtslag som du vill odla kan du läsa dig till i fröodlingsböcker (eller fråga åldermannen för respektive skrå i fröodlarföreningen Sesam). Man kan också spana efter olika saker vid selektering hos olika växtslag, och faktiskt selektera bort vissa plantor och senare även eventuellt avvikande frö.

Skippa F1

Och självklart använder du inte F1-sorter när du fröodlar. F1 är en förkortning för filial ett, dvs första generationen. F1 hybrider uppstår inte av sig självt genom spontan korspollinering i naturen utan är resultatet av industriell förökning med människans hjälp: blomman kastreras i sent knoppstadium genom att ståndare och kronblad tas bort, sen handpollineras pistillen med pollen från en annan (fader)sort. Vips är en F1 hybrid född. F1-sorter är väldigt vanligt idag, särskilt för tomater, majs, morötter, solrosor och pak choi. De sorterna är ofta framtagna för att ge större skördar, vara motståndskraftiga mot många olika sjukdomar samtidigt, kunna transporteras långt eller för att mogna snabbt/enhetligt.

Om du sparar frö från en F1-hybrid blir alltså resultatet oförutsägbart: det blir helt enkelt inte genetiskt likadana grönsaker från det fröet eftersom plantan det kom ifrån hade två inavlade föräldrar, avkomman brukar då inte bli enhetlig. Det går att stabilisera en F1-hybrid men det tar lång tid, ca 7 säsonger eller mer, och är inget jag rekommenderar för nybörjare.

OBS! Även om tomater är självbefruktare så kan de ändå korspollineras, så tänk på isoleringsavståndet. Körsbärssorter och biffsorter är extra känsliga för korspollinering. Mer om det här.

Länka gärna till det här blogginlägget i sociala medier.
Tack! 😀 😀 😀

Om du vill lära dig ännu mer om fröodling så gå gärna en fröodlingskurs med den ideella fröodlarföreningen Sesam. Vi håller fröodlingskurser runt om i hela landet. Se föreningen Sesams hemsida för mer info.

Läs också: Tomater, plantavstånd och korspollinering
Tre bra böcker om fröodling
Fröodla trädgårdsmålla (från frö till frö)

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.