När ska man så chilipeppar egentligen?

trollet

Det finns en hel del olika svar på den frågan… Det korta svaret är att det beror på vilken art av chili det handlar om. Vissa arter behöver en väldigt lång säsong för att hinna ge skörd och behöver därför sås extra tidigt. Först ut i nov-dec: Capsicum chinense.

Jag minns aldrig vilka arter av chili som ska sås i vilken månad så det är samma visa varje år; jag googlar mig fördärvad. Och blir lika irriterad varje gång över bristen på information och motstridiga tips… Men just det där med motstridiga tips har ju sin förklaring förstås. För när man ska så beror ju delvis på hur lång/kort odlingssäsong man har, dvs var i landet du bor och vilken växtzon du odlar i. Om du har växtbelysning, och om du har växthus eller ej.

Själv bor och odlar jag i växtzon 4 (i vissa lägen i trädgården är det snarare zon 5) utan växthus. Så de generella odlingsråden som typ har Skåne som norm funkar alltså inte särskilt bra för mig. Men nu har jag snokat runt, frågat chilikunniga, jämfört och sammanställt information som gäller för min zon 4 en gång för alla. Så slipper jag googla som en galning nästa år iallafall… 😂😂😂

Två favoriter. Jamaican Bell (Capsicum baccatum) och Peruvian Purple (Capsicum annuum).

5 vanligaste arterna

De fem vanligaste arterna av Capsicum är: Annuum, Baccatum, Chinense, Frutescens och Pubescens. De har lite olika utvecklingstid och vissa arter sås därför tidigare än andra.

Annuum (även kallad Spansk peppar) – En av de vanligaste arterna som odlas storskaligt kommersiellt i Europa. Både utseende och styrka kan variera väldigt, mellan 0-100 000 i scovillegrader. Brukar ofta delas in i två olika stora grupper; het chilipeppar och milda paprikor. Kan sås rätt sent (för att vara chili) och brukar ändå hinna ge bra skörd. Generella såråd anger ibland mars, men om jag sådde då skulle jag inte ha en chans att hinna få skörd… Hellre i januari-februari.

Baccatum (även kallad bärpeppar) – Kallas ofta för Ají, vanlig i Sydamerika men odlas också i Europa, Afrika, Asien och USA. Både utseende och styrka kan variera väldigt men smaken är ofta aromatiskt fruktig. Styrkan varierar från 0-100 000 scovillegrader men de flesta hittar man i spannet 30 000 till 50 000 scoville. Behöver en lång odlingssäsong för att hinna ge bra skörd. Generella såråd: gärna i januari-början av februari om du ska hinna få skörd MEN hos mig i zon 4 utan växthus är det snarare dec-januari som gäller.

Chinense (även kallad Havannapeppar) – Här finns många riktigt dunderstarka sorter, men både utseende och styrka kan variera väldigt. Frukterna växer i klasar på plantan. Styrkan inom arten varierar från 0 till +2000 000 scovillegrader men de flesta hittar man i spannet 100 000 till 300 000 scoville. Vill ha en hel del värme och luftfuktighet, har rätt lång utvecklingstid. Generella såråd: i december MEN hos mig är det snarare november-december som gäller om jag ska hinna få nån skörd.

Frutescens (Tabascopeppar) – Får oftast väldigt små, spetsiga och starka chilifrukter i gult eller rött med styrka på mellan 30 000-50 000 scovillegrader (men det finns undantag). Kräver mycket värme och hög luftfuktighet. Tabsco är en väldigt vanlig sort inom arten Frutescens. Generella såråd: januari och framåt MEN hos mig är det snarare december-januari om jag ska hinna få nån skörd.

Pubescens (rocoto-peppar) – Har svarta frön och och får ofta väldigt vackra plantor med lila-lilavita blommor. Frukterna är oftast röda, orange eller gula. Vanlig i Sydamerika, särskilt i Anderna, Bolivia, Colombia, Ecuador, Mexico och Peru. Hettan varierar från 30 000-50 000 scovillegrader (men det finns enstaka ännu starkare). Känd för att klara lite kyligare odlingsklimat än de andra arterna men behöver lång odlingssäsong för att hinna ge skörd. Generella såråd: så gärna hyfsat tidigt, hos mig blir det i december-januari. Ofta behöver plantorna tas in före frost på hösten för att frukterna ska hinna slutmogna inomhus. Enligt vissa chiliodlare ger de bättre skörd år två om du lyckas övervintra plantorna inomhus till nästa år (men jag har inte provat, än).

Röda Facing Heaven (Capsicum annuum) i blandat sällskap.

Så vilken art ska jag så i vilken månad…?

Den här listan är inte huggen i sten, mer som ett riktmärke. Verkar funka bra här i zon 4 om man har bra växtbelysning (och så förstås plats för plantorna!). Tack snälla Michael Ekegren på @alien_chili för så bra information!

  • Chinense  ➡️ november – december
  • Frutescens ➡️ december – januari
  • Pubescens ➡️ december – januari
  • Baccatum ➡️ december – januari
  • Annuum ➡️ januari – februari

Tidigt, men ändå så sent som möjligt

Å ena sidan är det bra om man kan starta så tidigt som möjligt, för att på så sätt vara säker på att hinna få skörd… Å andra sidan är det bra om man kan starta såddandet så sent som möjligt, eftersom plantorna tar upp så mycket plats, kräver ljus och riskerar att få skadedjur… Så exakt när man ska så chili är inte hugget i sten, det är en avvägning Du får göra utifrån Dina egna odlingsförutsättningar. 🙂

Det finns en triljard olika tricks och knep för att snabba på groning och tillväxt… Bakpulvertricket, olika preparat mm. Själv tycker jag att en värmematta är toppen (men inget krav).

Belysning behövs om du sår tidigt

Och kom ihåg att vid sådd inomhus i november till februari så behövs växtbelysning för att växterna ska bli bra, jag brukar köra med minst 100 w per kvm med bra resultat. Om du inte har växtbelysning så skippa de arterna med längst utvecklingstid.

Belysning behöver inte vara dyrt, men ofta är de växtlampor som säljs i trädgårdsbutikerna för svaga. Bra belysning kan du bygga själv med lysrör från t ex Biltema, Jula eller liknande men det är en annan historia…

Lycka till med såddandet! 😀 😀 😀

Bulgarian Carrot (Capsicum annuum) hann nästan mogna förra sommaren… Var rätt lagom i styrka för mig och god ändå.

Källor i urval:

https://alienchili.se/

https://www.chilepeppar.com/odlingsrad/arterna

http://www.bergianska.se/polopoly_fs/1.372724.1518697022!/menu/standard/file/skylttexter_heth%C3%B6st_Bergianska.pdf

Läs också Poddavsnitt 3: Om Chilepeppar
Vad är lagom för en odlare?
Tidiga grönsaker (som inte är F1 hybrider)

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.