Tre bra böcker om fröodling

trollet

Vilken är bäst…?

Jag har fått en del frågor sen poddavsnittet om fröodling släpptes, om just fröodling. Exakt hur fröodlas ditten eller datten, vilken fröodlingsbok är bäst etc. Och det finns ju massvis av fröodlingsböcker förstås men vilken som är bäst är svårt att svara på eftersom det beror på läsaren. En nybörjare och en odlare med lång erfarenhet har sällan samma favoritböcker. 😉 Men nånstans måste man ju börja och det finns en fröbok för alla. Det här är tre fröodlarböcker (på svenska) som jag haft fin nytta av. 🙂

Ulla Hasselmarks Fröbok – Lättsmält för nybörjaren

Är du helt grön på det här med frö och fröodling så är Ulla Hasselmarks Fröbok en bra inkörsport till ’tyngre droger’. 😉Den är lättsmält, skriven på ett feelgoodsätt med mycket bilder och har en stil som påminner om klassisk trädgårdstidning.

Ulla Hasselmarks Fröbok släpptes 2012 av Norstedts förlag, är på 170 sidor. Verkar vara slutsåld hos de flesta återförsäljare men finns att köpa begagnat eller kan lånas på bibliotek. ISBN 9789113038568

Runåbergs Fröer av Johnny Andréasson

En av de absolut bästa helhetsböckerna om fröodling på svenska. Den går igenom de olika familjerna, groning och sådd och kulturväxternas historia (och mycket mer!). Ger ett bra, större helhetsgrepp på fröodling plus lite specifika sortnamnstips av personliga favoriter.

Runåbergs Fröer – grönsaker, kryddor och blommor för nordiska trädgårdar släpptes 2013 av Natur & Kultur Allmänlitteratur, är på 222 sidor. Finns att få tag på både i handeln och på bibliotek. ISBN 9789127134638

Sesams handbok Frö För Framtiden

Jag är väldigt förtjust i Föreningen Sesams handbok Frö För Framtiden, en riktig fröodlarbibel som funkar fint som uppslagsbok med en tydlig indelning av de olika grödorna. Om jag vill veta exakt hur jag ska göra för att fröodla t ex morot, så slår jag bara upp morotskapitlet. Den går igenom planturval och plantantal, korsningsrisker, förvaring av fröer, småskalig tröskning och mycket mer. Boken är skriven av 13 erfarna odlare som bekriver sitt eget specialområde (bl a Johnny Andreasson, Agneta Börjeson, Paul Teepen, Matti Leino mfl)

Hade jag bara fått ta med mig en ENDA fröodlingsbok till en öde ö så är det denna jag hade valt. 😉 Men nu måste man ju inte välja, och Sesams och Runåbergs fröodlingsböcker kompletterar varann väldigt bra tycker jag. 😀

Frö för framtiden – Småskalig odling av köksväxtfrö , Redaktör Lena Ansebo släpptes 2014, kom i ny omarbetad upplaga 2021, är på 223 sidor. Den första upplagan finns på många bibliotek och har ISBN 9789163770043
Den andra upplagan kan du köpa via Föreningen Sesam (ingår när du tecknar medlemskap) men dyker säkert upp på bibliotek så småningom och har ISBN 9789151961057

Och så en onlinebok!

En påbörjad, ännu icke färdigställd fröodlingsbok av Anders Skarlind, Johnny Andréasson, Peter Erlandsson och Paul Teepen som än så länge finns att läsa online. Den heter just Fröodling (2006) och finns att ladda ner som PDF eller så kan du läsa varje kapitel för sig (Acrobat Reader krävs). Helt gratis, men tänk på att respektera copyright PÅ SAMMA SÄTT SOM FÖR EN TRYCKT BOK.

LÄS BOKEN HÄR: Fröodling, Redaktör Anders Skarlind & Johnny Andréasson 1:a upplagan, Anders Skarlind, eget förlag, Lidingö 2006, Identifikator för boken i digital utgåva som pdf-fil:
ISBN-10: 91-976539-1-8, ISBN-13: 978-91-976539-1-6

Ännu fler…?

Har jag missat din absoluta favoritbok om frö?
Tipsa mig gärna om fler böcker, kommentera inlägget nedan så att läsarna också får ta del av ditt tips. 🙂

Frö för framtiden med den rosa blomman till vänster är den första upplagan, den itill höger är den andra, omarbetade upplagan.

Till sist…

Till sist vill jag vara väldigt tydlig med att det här blogginlägget inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar för att skriva det här inlägget. Sesam är en ideell förening, dvs jag får inget arvode för att jag är med i styrelsen eller för de sysslor jag utför som ålderman. Jag har heller inte fått betalt av Sesam för att tipsa om föreningen vilket gör detta till just ett tips och inte reklam.

Läs också Poddavsnitt 22: Om fröodling
Fler inlägg om frö

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.