Sorttips: lagringstomater som inte blir så höga (typ busk)

trollet
Lagringstomater kan se väldigt olika ut.
Om man som jag bor och odlar i zon 4 så är det väldigt praktiskt med busksorter av lagringstomater, såna som kan odlas i kruka och sen lyftas in före frost och odlas vidare inomhus för att hinna mogna. Här kommer lite sorttips på sorter som är typ busk, eller iallafall inte blir så fasligt höga. 🙂

Lagringstomater kallas för allt möjligt av svenska hobbyodlare; piennolotomater, vintertomater, evighetstomater, hängtomater, lagringstomater, longkeepers mm… Alltså såna tomater som odlas på vår-sommar, skördas till hösten och lagras och äts under vintern. Traditionellt så kommer just piennolo från Kampanien och Neapel, och vintertomater från Apulien, men tomater som går att långlagra odlas även i andra länder än Italien, som Spanien (i synnerhet Katalonien), Ryssland, baltikum och USA.

Jag föredrar att använda samlingsnamnet lagringstomater eller vinterns tomater för att på så sätt inkludera ALLA sorter som går att lagra, oavsett varifrån i världen de kommer. 🙂

Lagringstomater kan se väldigt olika ut och kommer från många olika länder… Röda Fiaschetto från Italien, orange Reverend Morrow’s Longkeeper från USA.
Röda Fiaschetto och större Reverend Morrow’s Longkeeper. Båda busksorter som går att lagra.

Typ busksorter

Det är sannerligen inte helt lätt att få reda på sluthöjd på tomatplantor, delvis eftersom sluthöjden beror på hur pass mycket jordvolym plantan får att växa i. I en jättestor kruka blir plantan större, i en liten kruka blir plantan mindre. Ju större kruka desto bättre är ofta en bra grundregel, inte minst för att större jordvolym håller mer vatten och då slipper du springa och vattna stup i kvarten.

Det där med utvecklingstid är inte heller så lätt att få reda på alla gånger… Och då är det ju praktiskt med lägre sorter odlade i storkruka eftersom de är lättare att lyfta in och rädda från frostnätterna så att tomaterna faktiskt hinner mogna och ge skörd (även om man inte råkar bo i Skåne). 😉

Jag brukar odla högväxande sorter närmast väggen och lägre sorter i rad framför.
Det är praktiskt med busksorter av lagringstomater, Fiaschetto blir ca 1 m hög (ofta lite lägre i kruka).

Sorttips: Lagringstomater som inte blir så höga

Vissa ger små tomatfrukter, andra större. Vissa lagrar länge, andra kortare tid. Vissa är mer produktiva… Ingen lagringstomat är bäst på allt samtidigt så kombinera gärna flera olika sorter som kompletterar varandra. OBS! Detta är alltså INTE dvärgbusksorter, de får INTE plats på fönsterbrädan.

Christmassy – Busksort! Plantan blir ungefär meterhög och ger stora, ljusröda runda tomater på ca 100-150 g, i varje klase sitter 3-5 tomater. Har en utvecklingstid på ca 80 dagar enligt grekisk fröfirma. Tomaterna beskrivs som fasta i fruktköttet med tjockt skal, går att lagra länge (oklart hur länge).

Date Fruit Yellow.

Date Fruit Yellow – Typ busksort, plantan blir ca 120-150 cm hög och ger ganska små, ovala mildgula tomater i stora kluster. Produktiv sort som inte spricker så lätt. Går att lagra i ca 5 månader och har en utvecklingstid på 75-80 dagar.

Domingo /Tomate de Colgar Domingo /Domingo Longkeeper – Spansk busksort som blir ungefär meterhög och ger röda, rundovala mellanstora tomater på ca 60-80 g med tjockt skal. Smaken beskrivs som ganska söt. Har en uvecklingstid på ca 80 dagar enligt grekisk fröfirma.

Tomat Fiaschetto.

Fiaschetto/Napoli Fiaschetto /Napoli a Fiaschetto /Napoli VF Fiaschetto – Busksort! Plantan blir ca 1 m hög och ger mellanstora röda, avlånga tomater med en trubbig, svag spets. Har en utvecklingstid på ca 70 dagar. Italiensk, köttig sort som ger stora tomater (för att vara vintersort) som passar extra bra att använda till soltorkade tomater och sås. Använd den som pastatomat, mognar tidigare än klassiska pasta-tomater och är dessutom mycket produktiv. Vete sjutton om den funkar att använda som piennolo, tomaterna har inte gått att lagra längre än ca 2 mån i klase här hemma hos mig. Personligen tycker jag att Fiaschetto är en utmärkt pasta-tomat (bra alternativ till San Marzano eller Roma) men sämre som långlagringstomat, dock ändå mycket odlingsvärd. 🙂 Namnet betyder ’liten flaska’ på italienska. Efersom förkortningen VF finns med i ett av synonym-namnen för den här sorten så gissar jag att det betyder att den är motståndskraftig mot flera olika skadliga svampar, Fusarium och Verticillium  som kan orsaka vissnesjuka på tomatplantorna. Smaken som färsk är ingen sensation men helt ok, påminner mycket om den torra, lite ointressanta smaken hos klassiska pastatomater men den är toppen i matlagningen. Smaken är ok både som färsk och som lagrad (men allra bäst i matlagning). Det finns också en tomat som heter Fiaschetto di Mandura, den beskrivs av vissa källor som högväxande men av andra källor som lågväxande. Osäkert om det är samma sort som den ”klassiska” Fiaschetto.

Tomat Grappoli d Invierno.

Grappoli d’Inverno /Grappoli d Invierno (Inverno = vinter, grappoli = klasar) – Röd halvhögväxande sort som ger söta piennolotomater, typisk för södra Italien men den odlas faktiskt över hela Italien eftersom den tydligen anpassar sig bra efter olika klimat utomhus. Kanske därför extra bra för svenska odlare? God att ätas färsk eller i sallad. Sorten är hyfsat produktiv och tomaterna kommer i rejäla klasar, en enda klase kan bestå av så många som 25 st tomater. Beskrivs som semi-determinate (dvs inte jättehög planta) med en utvecklingstid på 60-70 dagar, vilket är hyfsat tidigt för att vara en långlagringssort. Går att lagra i minst 5 månader men det gäller verkligen att skörda den i tid för den eftermognar liiite snabbare än andra sorter. Eller testa att så den lite senare, så att den inte mognar för tidigt på hösten. Plantan blir ju inte superhög iallafall, så kanske senare sådd och odling i kruka, som kan lyftas in nattetid vid tidig frost, är att föredra….?

Long Store – Busksort som ger rödorange, runda tomater med vackert röd insida som väger ca 100 g. En av de största vintertomatsorterna. Helena Rutström misstänker att Winter Wonder/ Zminye Chudo kan vara samma sort som Long Store eftersom de är så pass lika, utvärdering pågår..

Rama de Mallorca – Lokalsort från Spanien. Busksort som ger orange tomater med grön nacke, och vackert rödare insida.

Tomat Reverend Morrow’s Longkeeper.

Reverend Morrow’s Longkeeper – Amerikansk orangeröd kulturarvssort, inte särskilt jättegod men funkar i matlagningen. Skalet är orange, insidan mer rödaktig. Praktisk busksort som inte tar så mycket plats, har en utvecklingstid på ca 78 dagar. Kan ge rätt stora tomater, lite mindre än en tennisboll ungefär. Går att lagra i 5 månader eller mer, smaken som färsk efter lagring är inte mycket att hurra för (smakar mest vattnig tomat) men konsistensen är förvånansvärt bra. Den funkar bra i matlagning, typ i en lasagne, men sämre att ha på mackan eller i sallad.

True Love /Vernaya Ljubov /Верная любовь – Busksort som ger ganska stora, hjärtformade gulgröna tomater på ca 200-300 g styck. Enligt kroatisk fröfirma blir plantan ca 60-80 cm hög och tomaterna beskrivs som tjockväggiga och fasta i fruktköttet, mer som ett äpple i konsistensen än som en klassisk tomat. Sägs lagra bra men oklart hur pass länge. Smaken beskrivs överhuvudtaget inte (så sannolikt ingen gourmetsort). Rätt sen att ge skörd, har en utvecklingstid på ca 85 dagar. Å andra sidan är ju inte plantan så stor, så om du odlar i kruka kan du ju lyfta in den och odla vidare sista tiden inomhus. (Det verkar också finnas en rosa tomatsort med liknande namn, Pervaya Ljubov = First love, men den verkar inte vara en lagringstomat.)

Winter Heart /Winter Sertse – sannolikt samma sort som Winter Wonder /Zimnye Chudo. Översättningen från det ryska, kyrilliska alfabetet till det svenska/engelska/latinska alfabetet lämnar ofta en del övrigt att önska…

Winter Wonder /Zimnye Chudo  – Busksort som ger rödorange, runda tomater med vackert röd insida som väger ca 100 g. En av de största vintertomatsorterna, hållbarhet ca 4 månader. Helena Rutström misstänker att Winter Wonder/ Zminye Chudo kan vara samma sort som Long Store eftersom de är så pass lika, utvärdering pågår.

Ännu fler sorters lagringstomater/piennolo/vintertomater (även högväxande) hittar du i Sortguide: Piennolo & Vintertomater

Finna frö

Det är verkligen inte så lätt att få fatt på de sorter man verkligen vill ha alla gånger… Hos grekiska Meraki Seeds hittar du många sorter, andra kan finnas hos t ex belgiska Vertiloom eller Croatian Seeds Store men fröfirmor är ungefär som modehus: de ändrar sina kollektioner varje år så att en specifik sort finns att köpa ett år är ingen garanti för att den finns kvar nästa år.

Jag vet, det finns MÅNGA fler återförsäljare av tomatfrö än de jag nämnt ovan, men jag har valt att belysa de som jag tycker är bra och har förtroende för. Och så finns det förstås en uppsjö av tomatfrösäljargrupper på Facebook och i sociala medier. 😉

Lycka till i fröjakten. 🙂

Tomat Fiaschetto. Mycket god men lagrar inte så länge.
Läs också Sortguide: Piennolo & Vintertomater
3 Skäl: Därför gillar jag lagringstomater!
Fler inlägg om tomater

Annons

3 Comments

 1. Tack för ett så inspirerande inlägg!
  Både Date fruit och Tomato de Colgar sägs bli runt 150 cm enligt Meraki – är det fortfarande busksorter då?
  Behöver dessa sorter tjuvas?

  1. Hej Caroline!

   Ifall något är en busksort eller inte beror på hur man väljer att definiera ordet busk… Såhär har jag försökt förklara det i blogginlägget Tomatodlarens Ordlista:

   ”Busktomat – Åke Truedsson beskriver den så här i boken Odla tomater: ”En vanlig busktomat karaktäriseras av att den inte blir mer än 40-80 cm hög och att man kan låta den växa som som en buske utan att tjuva den. Den blir ändå inte för stor. Tillväxten är något långsammare jämfört med högväxande sorter och vid lämplig höjd slutar den växa av sig själv.” (Truedsson 2015:40) T ex Agata, Solguld mfl. En del fröfirmor likställer busktomater med engelskans determinate-tomatoes och då är det allt mellan 20 cm till 150 cm som avses. Generellt brukar både busktomater och determinate inte behöva tjyvas (även om ett fåtal högre kan behöva tjyvas litegrann) men de behöver stöttas.”

   Så tja, det kan definieras lite olika hos olika fröfirmor helt enkelt. Indeterminate/ högväxande sorter slutar inte växa, de kan bli många måååånga meter (en del 6 m eller mer) och vissa menar att allt som inte är högväxande då automatiskt faller in i busk/determinate-kategorin…

   Men tja, det beror på hur man väljer att definiera ordet. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.