Det finns många skäl till att älska lagringstomater… En del gillar dem som skrytig inredningsdetalj, andra gillar dem för att de förlänger säsongen. Det här är mina 3 skäl.
Jag gillar lagringstomater för att de…
- Förlänger säsongen, härligt att kunna äta egna året runt och slippa köpa
- Snabba att skörda och enkla att ta hand om; bara lagra luftigt och svalt ( jämn temp 15-18 plusgrader)
- Ger skön preppingkänsla (men du slipper koka sås, frysa in etc på allt på en gång)
Några av mina favoriter…
Jag har inte provat alla sorter än men några av de favoriter jag fått hittills är Bombeta (god!) Vesuvio Giallo (god!), Gitas Piennolo (produktiv!), Kenneths Piennolo (även kallad KP, lagrar bra) och busksorten Fiaschetto (tidig produktiv busk).
Kombinera klokt!
Notera att jag skriver lagringstomater i plural, inte singular. För den optimala lagringstomaten som är bäst på allt samtidigt finns inte, därför gäller det att kombinera flera. Kombinera 3-4 olika sorter som kompletterar varandra. T ex en jättegod (som oftamenintealltid har kortare lagringsförmåga), en snygg, en produktiv och en väldigt hållbar. Då blir det bra! 😉
Ett exempel på bra kombinationssorter kan t ex vara Tjuchloma (god men håller bara till nyår) + Gitas Piennolo (produktiv, håller lite längre men tappar sen i smak) + Can Bogunya (trist som nyskördad men godare när lagrats) + KP (god och hållbar men spretig planta, ej superproduktiv).
Har du några favoritkombinationer av sorter?
Tipsa mig gärna! 😀
Ponderosa är min favorit. Gul/orange, rund, golfboll storlek. Har lagrat hängande i garaget en månad redan o de är jättefina. Skördade sista kilot igår, Vingåker zon 3. Rätt produktiv både i växthus o ute. Osäker än på smaken.
Odlade 4 andra sorter som alla har möglat i samma lagringsutrymme, garaget ; KP, Vesuvio Giallo, Principe Borghese och Pendling. Gissar att jag gjort något fel, kanske skördat dom för sent, dom var nog mest mogna när dom kom in.
Pendolino, utan auto korrekt!