Early Rose – en älskad potatisklassiker

trollet
Potatis Early Rose

Early Rose – gammelklassikern med mååånga namn

Jag trillade nästan av stolen när jag gick in i SKUD (svensk kulturväxtdatabas) och gjorde en sökning på Early Rose och kikade på alla synonyma namn som förekommer…! Det fanns nämligen MÅNGA. 😉

Early Rose kallas också för Rosen, Aiainen Ruusu, Amerikanere, Amerikansk Rosen, Amerikkalainen, Härmeen Kesäperuna, Hätäläinen, Lemin Kesäperuna, Majdrott, Manteli, Rosenkartoffel, Rosenpotatis, Ruusuperuna, Röd Amerikanare, Röda Amerikanare, Röde Amerikanere, Rödflingorna, Sex Veckors Röd, Snemmvaxin Rósarkartafla, Tidig Rosen, Tidig Rosenpäron, Tidig Rosen, Västgöta Mandel. Puh!

Klar på 6-8 veckor

Early Rose är en gammal och enormt populär sort med mycket smak som verkar ha tagits fram 1861 av Charles Blackmer i USA (enligt vissa källor är det 1867, oklart vad som gäller). Att den odlats på många ställen och varit väldigt omtyckt vittnar alla de många olika namnen om. Redan 1908 nämns den i svensk trädgårdslitteratur. Det är en väldigt tidig, vitköttig och lite mjölig sort med rosa skal och lite oregelbunden form.

Som många gamla sorter så är den inte särskilt motståndskraftig mot sjukdomar… Den är inte tålig mot vare sig nematoder, kräfta eller bladmögel, men har visat medelresistens mot skorv. Den här sorten odlar många ändå av kulturhistoriska skäl och i köket är den en bra allroundpotatis. Potatisen är fastare i början av säsongen som färskpotatis men blir mjöligare ju mer den mognar.

Early Rose är en vitköttig sort med vita blommor som blir klar på 6-8 veckor.
Lagrad sättpotatis av Early Rose. Potatisen har en del ögon, formen är lite bumlig och ojämn. Skalen är ljusrosa, syns tydligare när potatisen är fuktig (dessa på bild är torra).
Early Rose är en populär gammal sort från 1800-talet som snabbt säljer slut, så det gäller att vara ute i god tid om du vill odla denna.

Stamtavla

Sorten får många vita blommor och verkar kanske vara resultatet av selektion från fröplantor av Rough Purple Chili och Garnet Chili. För några år sen var det rätt knepigt att få tag på den här sorten i handeln men numera är den rätt vanlig och finns vanligen att köpa även hos större återförsäljare, iallafall i början på säsongen om du är ute i god tid.

Early Rose går att odla i kruka om man vill, jag kommer nog odla den i dubbla pallkragar (utan botten). Jag brukar gräva ur en del jord när jag ska sätta potatis i pallkrage, som jag sparar i hinkar bredvid. Då är det lätt att kupa plantorna, dvs fylla på med jord allteftersom det behövs. 🙂

Nyskördad Early Rose.
Både vacker och god, man förstår varför den fått sitt namn när den delas.

Källor i urval:

https://skud.slu.se/nav/taxa/6310160

https://www.europotato.org/varieties/view/Early%20Rose

https://www.stubbetorppotatis.nu/Early%20Rose.pdf

Larsviken om Early Rose

Potatis i tiden

Läs också: Rosa lök och rosa potatis
Fler inlägg om potatis

Annons

2 Comments

  1. Hej Du glömde de vanligaste namnet…. Rosser, kallades den när jag va liten i Hålta, mellan Kungälv och Marstrand

    Mvh Lars

    1. Haha, just det namnet har jag missat… Tack för tipset! Och tack för att du hjälper till att göra bloggen bättre med din kunskap. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.