Budgetodla del 2: Jord

trollet

Hobbyodlare spenderar bisarrt mycket pengar på helt sjuka mängder påsjord. Varje år. Och vad är det vi köper då egentligen?

De flesta sorters påsjord innehåller egentligen inte jord, utan mest gödslad torv. Som bryts ner väldigt fort. Och den tillsatta näringen i köpepåsjorden räcker i ca 3-4 veckor, sen är den slut. Grovt förenklat betyder detta att köpepåsjord har kort livslängd. Om du fyller en dubbel pallkrage med bara påsjord så kommer du redan nästa år upptäcka att ungefär hälften av jorden är poff borta.

Och så köper du MER påsjord, för att ”fylla på”, och så är den onda cirkeln igång. Den som verkligen vill lära sig budgetodla och vill spara STORA pengar gör klokt i att lära sig göra egen jord.

Gratis jord = göra egen

Jord kan göras på MÅNGA olika sätt. Enklaste sättet är att först göra egen kompost och sen blanda med den jord du redan har i marken/backen hemma i din egen trädgård.😀😀😀

Alla med trädgård behöver kompost, den är trädgårdens hjärta. Har du lerjord , tillsätt organiskt material (kompost) så blir den bättre. Har du sandjord, samma sak. Organiskt material, som kompost, hjälper och förbättrar.

Löv, gräsklipp och småkvistar är en fantastisk resurs i trädgården om du vill göra egen jord.
Bra jordrecept på både såjord och alljord hittade jag i Halvera Torvens monter på Nordiska Trädgårdar.

Alla vägar bär till Rom

Det finns alla möjliga olika sorters komposter och jordrecept, och alla vägar bär till Rom. Du måste inte välja, tvärtom! Kör gärna många olika parallellt. Här är bara ett urval + länktips om hur:
💚Bokashi på sommaren
💚Bokashi på vintern
💚Varmkompost – Anjas Hill beskriver bra
💚Kallkompost/trädgårdskompost – Gunnar Erikssons kompostskola på Kompostcenter
💚Solkompost – Bengt Flärdhs sätt
💚Lövkompost i säck – Bondjäntan tipsar om flera sätt
💚Maskkompost – FOBO tipsar om hur
💚Limpkompost – Ätliga Trädgården-Anette Brunsell har skrivit bra om det
💚Blanda egen rhododendronjord/surjord – Alsätters Trädgårdars recept
💚Såjord – Stockholms Koloniträdgårdars kampanj med Lena Israelsson: Halvera Torven tipsar om recept

Du kan också kompostera på plats: Sluta släpa runt kompost i trädgården och förenkla logistiken genom att täckodla lite större plantor direkt på plats, t ex lägg gräsklipp/löv runt befintliga träd och buskar istället, då bryts växtdelarna ner och blir jord med tiden. Perfekt för den som inte vill slösa platsyta på kompost i en liten trädgård.

Annars är nyckeln för att lyckas med kompost generellt att finfördela materialet, tillsätta lite fukt och ha en balanserad blandning i den. Du förvandlar alltså ”avfall” till en resurs. Nackdelen är att det tar tid. Men fördelarna är oändliga. 😄😄😄

Jag är väldigt förtjust i bokashi men jag komposterar på många olika sätt parallellt.
Bokashi är en fantastisk resurs även på vintern. Om du förbereder litegrann under hösten så kan du fortsätta sätta ut bokashin även vintertid och slipper lagra massa klara hinkar inomhus.

Billigare såjord – blanda själv

Särskilt såjord är det många som tycker är onödigt dyrt (jag med!). Man kan faktiskt skippa den ofta dyra såjorden och istället köpa den billigaste planteringsjorden på säck som ofta kostar mellan 20-30 kr. Allra helst ska den vara gammal. Om du ids så kan du sikta den och blanda med lite sand (kanske från barnens sandlåda i din egen trädgård) men det går att använda den bara som den är också. De allra flesta växter tål att odlas i sådan jord, särskilt sådana som sås på friland. Är det optimalt att göra så? Nej. Men det går.

Eller så blandar du din egen såjord, det blir iallafall billigare än att köpa färdigblandad. Det finns en miljon olika recept på såjord på nätet (många är onödigt komplicerade). Gröna Rader har ett enkelt recept på såjord med bara tre ingredienser framtaget av Nils Åkerstedt.

Och ÄNNU fler jordblandningsrecept hittar du sammanställda på Lena Israelssons blogg i inlägget Min jordverkstad.

Till kinkiga sådder kan det vara bra med såjord (men det mesta som går att direktså på friland klarar vanlig planteringsjord).

Skapa kretslopp

Vi budgetodlare odlar inte bara grönsaker, blommor och växter… Vi odlar vår jord! Genom att skapa kretslopp och knyta dem nära oss så blir jorden bättre och bättre för varje år, istället för att utarmas eller ”förvinna.” Vi kastar inte bort någon ”förbrukad” jord, vi kör inte iväg löv till kretsloppcentralen utan vi kör dem genom komposten och får ny finfin jord.

Och kom ihåg, även om du kanske fortsätter att köpa jord så behöver det inte bli samma mängder. Du sparar pengar. Och hur kul är det att släpa jordsäckar? Egentligen? 😉

Så fort jag skördat ”rent” av något så gräver jag upp lite av jorden i en hink, sen ner med ”färsk”kompost (eller bokashi) innan jag häller på jorden igen och sår nytt.
Läs också Budgetodla del 1: Frö
Poddavsnitt 24: Om bokashi
Fler inlägg om budgetodling

Annons

3 Comments

 1. Varför gräver du upp jord och lägger komposten under? Är det inte lättare att bara mylla ner den lite? 🙂
  Bra inspirerande inlägg annars!

  1. Eftersom jag mest använder mig av bokashi (som sällan luktar hallontårta) så föredrar jag att gräva ner den lite djupare än att bara mylla ner litegrann, så att inte grannkatterna eller några andra djur ska få för sig att gräva upp det igen. Även om jag har nät eller lock på i början så vill jag gärna få ner bokashin en bit under jord. Men ”vanlig” kompost, typ löv och sånt kan man ju mylla ner lite grundare om man vill förstås. Sen brukar jag också gärna vilja så nytt, och då är det praktiskt att gräva upp lite jord, gräva ner lite kompost och sen toppa med jorden igen. 🙂 Men alla vägar bär till Rom förstås, mitt sätt är ju inte det enda sättet… 😉

   1. Aha jag trodde du grävde ner färdig kompost. 🙂
    Jag har i vinter startat jordfabriker med Bokashi ute på altanen. Jag bor i tättbebyggt område så jag vill inte gräva ner direkt i jorden med tanke på just skadedjur. Jag blandar med jord i plastlådor och murbruksbaljor med lock. Det ska bli intressant att se hur det går när det blir varmare fram i vår! Jag hoppas bli i princip självförsörjande på jord om något år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.