Den mumsiga delikatesspotatisen Asparges

trollet
Potatis Asparges.
Asparges är en gammal dansk sort från 1981 som också kallas för Dansk Sparrispotatis. En sen sort med mycket smak. Fast och tunnskalig. Ingen skönhet direkt och inte särskilt motståndskraftig mot elände heller men ack så god… 😄😄😄

Nackdelar

Asparges tillhör höst- och vinterpotatisgruppen och som många gamla godingar så är den inte resistent mot kräfta och har låg resistens mot både nematoder och bladmögel. Dessutom blir den lätt grönfärgad så det gäller verkligen att kupa i tid för att få bra skörd. Det enda positiva på ”sjukdomssidan” är att den har medelbra resistens mot skorv.

Trots allt detta är Asparges en enormt populär sort som är en riktig storsäljare än idag. Både i matbutiken och i trädgårdsbutiken just för att den är så god. 😉

Fördelar: SMAKEN!

Den brukar beskrivas ha en nötig smak, ungefär som smörig kastanj, och det tycker jag är en bra beskrivning. Anders tycker den påminner om mandelpotatis i smaken och jag är böjd att hålla med. Alltså som ”riktig” norrländskodlad mandelpotatis (vilket är en stor komplimang från en tornedaling). 😉 Men Asparges är fast även vid kokning (mandelpotatis blir lite mjukare då tycker jag).

Jag vet inte varför mandelpotatis odlad söderut får så försämrad/annorlunda smak men så är det. Även om utsädet är detsamma så blir smaken radikalt lidande när mandelpotatis odlas i uppsala-sthlmsområdet tycker jag. (Nån som vet VARFÖR det blir så…? Just med mandel och inte andra sorter?) Därför odlar vi inte mandelpotatis här i vår uppländska trädgård. Men kanske Asparges kan vara ett alternativ? Den går ju faktiskt också bra att lagra. 😀

Avlång och lite ojämnt korvig… Potatisen Asparges vinner kanske inga skönhetstävlingar men jösses vad god den är.

Historia

Enligt SKUD (svensk kulturväxtdatabas) är Asparges synonymt namn för Dansk Sparrispotatis och Ratte men det tycker jag låter underligt… Ratte/ la Ratte (som föressten betyder råtta på franska) är väl från Frankrike…? Och visst är de väl goda båda två, men smakar de verkligen samma…? Det tycker jag inte. Så jag mailade Larsviken och frågade.

Enligt Bitte på Larsviken så är de inte en och samma; ”Allt tyder på att La Ratte och Asparges är olika sorter. Det skiljer i storlek och smak. Det går att DNA-testa potatis men jag tror inte det är gjort för dessa två sorter. Sen ska man komma ihåg när man äter potatis i t.ex. Frankrike så kan det vara så att den familjen/restaurangen har sin speciella potatisleverantör som har sitt eget utsäde o då blir det till slut att denna potatis kan skilja sig åt från ursprungsorten.” Där ser man! Tack Bitte för att du rätade ut mina frågetecken kring de här sorterna! 🙂

Asparges är en ljusgul sen och fast potatis med tunt skal. Funkar fint att ugnsrosta.

Och så sparrispotatisen…

För att röra till det hela ytterligare så verkar det som att det i Sverige också verkar finnas en gammal historisk sort som kallas för sparrispotatis, men den är inte heller samma sort som Asparges… Den historiska sparrispotatisen har ett annorlunda, mer fjälligt utseende och har högre halter av glykoalkaloider och odlas därför inte kommersiellt i nån större skala. Så man behöver iallafall inte oroa sig för att råka ta ”fel” i trädgårdsbutiken när det är dags att köpa utsäde. 😉

Här ser du tydligt skillnaden på Sparrispotatis och Asparges. Gammal potatisaffisch från Nordiska Genbanken, fotad i föreningen Sesams monter på Nordiska Trädgårdar.
Potatisarna på bild har jag glatt köpt i matbutiken, de är inte odlade av mig (och jag rekommenderar heller inte att att man använder matbutiksgrönsaker som utsäde, bättre att köpa certifierat utsäde av bra återförsäljare). Men heja ICA för att de faktiskt anger sortnamn på vissa förpackningar! Mer sånt!

Källor i urval:

Larsviken om Asparges

https://skud.slu.se/nav/taxa/6309982

https://www.everfresh.se/kunskap/gronsaker/Potatis/Sparrispotatis/

Mailkontakt med Bitte på Larsviken. Citatet är publicerat med hennes godkännande.

Läs också: Den rosa potatisen Heiderot
Poddavsnitt 1: Om potatis

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.