Tomatplan 2023: Tema Gourmet

trollet
Tomatväggen i somras.
Det är alltid så förtvivlat svårt att välja tema… Jag funderade på att köra tema roliga namn, tema bladverk, tema svarta tomater, tema ludna tomater osv men har bestämt mig för tema GOURMET.

Eftersom jag har en familjemedlem med sviktande hälsa så har jag bestämt mig för att köra just tomattema gourmet iår. Han älskar tomater som inte bara är sockersöta, det ska vara tomater med egen smak. Livet är för kort för att inte frossa i härliga tomatsmaker helt enkelt. Så nu blir det just såna.

Visst kör vi några sockersöta också men när jag skriver gourmet-tomater så menar jag sorter med en egen, inneboende smak som är mer än bara söt; det kan vara en sälta, fruktighet, umami eller rökighet. Såna som man nästan kan känna igen i ett blindsmaktest.

Nyagous har en fin rökighet i eftersmaken.

Min strategi: 7 kategorier

Vilka sorter jag väljer (och antal plantor det blir) är olika från år till år, men strategin och de sju kategorierna är detsamma. Just iår blir det extra MÅNGA olika sorter specifikt i just kategorin gourmet (de övriga kategoriernas namnsorter är alltså inte nödvändigtvis att betrakta som gourmetsorter).

 • Tidigt (inkl dvärgbusk)
 • Kvantitet
 • För-Säkerhets-Skull-Sorter
 • Gourmet
 • Sött
 • Nytt
 • Sent/Långlagring
Om du odlar och väljer sorter strategiskt så kan du äta egna färska tomater året runt. Om du vill lära dig mer om hur jag gör så kolla in onlinekursen Färska Tomater Året Runt.
Dvärgbusk +  Tidiga Tomater

För så tidig skörd som möjligt. Dvärgbusksorterna sår jag allra först på året, redan i januari i svala växtrummet under tilläggsbelysning (ju tidigare du sår dem ju tidigare ger de ju skörd). Jag älskar dvärgbusktomater! Inte för att de är godast (för det är de inte) utan för att de tar så lite plats och kräver så väldigt lite arbete. Behöver inte tjyvas och väldigt lite stöd så de är så tacksamma att gå bananas på tycker jag. 🙂 Andra tidiga sorter är oftast ryska busksorter med kort utvecklingstid men det finns även högväxande tidiga sorter.
Dvärgbusk: Fat Frog, Garten Perle (fast just den blir nog bättre i ampel), Orange Hat, Primagold och Purpleboy F1. Och kanske Primabell om jag lyckas få tag på frö/planta, den beskrivs som typ en bättre Vilma F1 av kommersiella odlare så den är jag rätt nyfiken på. Tidiga: Dina (62 dagar) Glacier (ca 55 dagar) Kotlas, Sertse Ashabada (ca 58-60 dagar) och Cheerio (ca 55 dagar).

Dvärgbusktomaten Orange Hat.

Kvantitet

Pålitliga busksorter som inte blåser sönder (men som kanske inte alltid är så spännande varken visuellt eller smakmässigt) brukar jag köra i pallkragsodlingen och sen fylla frysen med. De är perfekta att göra krossade tomater av. Om jag har fullt upp på hösten så delar jag tomaterna i mindre bitar och fryser in i urdiskade mjölkpaket inför vintern så får tomatkross/såskokandet vänta till i vinter istället. När jag har mer tid. Fast iår är det rätt fullt i pallkragsodlingen ändå så därför unnar jag mig även lite högväxande kvantitetssorter denna gång. De får stå nån annanstans, kanske krukodlade utanför kontoret.
Kvantitetssorter: Nordiskt Mirakel, Turboreaktivity, Anna German (hög), Bajaja, Maskotka, Chio Chio San (hög) och Riesentraube (hög). Just Riesentraube verkar kunna lagra rätt bra så den behöver jag förhoppningsvis inte ens frysa in.

Vem odlar såhär mkt tomater egentligen?! Ät familjen, ät! Resten åker in i frysen.

För säkerhets-skull sort

Om sommaren blir kall så är det skönt att gardera sig med lite tåligare sorter. Eller om, gud förbjude, potatisbladmöglet skulle göra entré (men jag har klarat mig hittills). Jag vill helst odla iallafall några motståndskraftiga/resistenta sorter à la paraplyprincipen, du vet. 😉
Ryska tidiga Irishka som tål bladmögel hann jag aldrig fota förra året så den får hänga med igen… Och Black Krim och Koralik får det också bli, de sägs båda ha iallafall viss resistens mot bladmögel.

De lite tåligare sorterna budgetodlar jag på ”friland” i snittblomshinkar utan botten mot armeringsjärn. Det brukar bli ett helt gäng på rad, men bara två hinkar syns på bilden.

Gourmet

Riktiga gourmetsorter är såna som inte bara smakar klassisk tomat utan snarare har en pikant, lite ”extra”smak… Det kan vara en rökighet, en fruktighet, umami eller sälta… Tyvärr har såna sorter ofta lång utvecklingstid och skulle därför egentligen behöva odlas i växthus här hos mig i zon 4, men några plantor brukar jag ändå unna mig i lyxläget vid ladugårdsväggen. Om sommaren blir bra brukar det löna sig.

Black Icicle, Green Envy (säljs både som F1 och ”vanlig”), Nyagous, Rosella, Brandyfred, Brandywine Sudduth Strain, Brandysweet Plum, Brandywine True Black och Hawaiian Pineapple (så god att den får hänga med iår igen). Tyvärr är de flesta gourmetsorter sena sorter, som behöver tanka många soltimmar för att få optimal smak… Och eftersom jag odlar utan växthus så är sorter som har en utvecklingstid på mer än 75 dagar alltid en chansning. Så håll tummarna för mig! Några plantor får bo hos mina päron i zon 3, för säkerhets skull. Så kan vi jämföra smaker och mognadstid sen, det brukar vara kul. 🙂

Riktigt dundergoda gourmetsorter är ofta sena sorter som behöver tanka många soltimmar och mycket värme för att utveckla sin fina smak. Den stora orange biffsorten Hawaiian Pineapple är ett bra exempel på det.

Sött

Sukkerknald, White Currant, Dwarf Eagle Smiley och Honeycomb F1 (om jag får tag på frö/planta, det mesta med ordet honey i sitt namn verkar sälja slut rekordsnabbt…). Och sannolikt nån Sungold F1, tror jag har enstaka köpefrön kvar som behöver användas upp innnan de blir för gamla. Kanske blir det även Black Opal för fjärde året i rad, den kryddiga smaken är oerhört svår att motstå och slår alla andra brunröda körsbärssorter med hästlängder… Jag tycker att det är kul att kunna ställa fram en skål med godistomater i flera färger så därför har jag medvetet försökt att välja fler färger än bara klassiskt röda.

Black Opal var så dundergod i somras att den får hänga med iår också.

Nytt

De här sorterna är inte ”nya” sorter på marknaden, men de är nya för mig eftersom jag varken odlat eller smakat dem förut: Blue Fire, Persuasion, La Cadero, Ponderosa Pink och dwarfen Gitas Friend. Ska bli spännande! 😀

Sent/Långlagring

Av lagringssorterna blir det nog Green Winter, Regina och Patanara får det bli. Och Serendipity hann jag aldrig fota så den kör vi igen. Kanske Mala Cara. Och alltid Vesuvio Giallo. Lagringstomater är toppenbra för dig som vill få en så lång tomatsäsong som möjligt. De odlas på sommaren, skördas till hösten och lagras och äts vintertid.

Patanara är verkligen en mycket god lagringssort. Ska försöka kolla hur bladverket blir, det har jag glömt…

Handen på hjärtat

Med handen på hjärtat så blir det ju a l l t i d  fler tomatsorter än så. Listan ovan är de högprioriterade sorterna, de som sås först och verkligen tas om hand. Dvärgbusksorterna sår jag senast i januari, i februari drar jag igång busktomaterna och sen i mars de högväxande sorterna. Och sen ballar såddandet ur som vanligt och jag lyckas liksom inte hejda mig… Sedan är tomatskogen inomhus återigen ett faktum. Men traditioner är ju till för att hållas, eller hur? 😉

Har du odlat nån av de sorter jag kör iår? Hur gick det?
Kommentera gärna och berätta! 😀

Sommaren känns långt bort i kalla blåsiga tråkjanuari. Särskilt när det regnar på tvären kan man hålla sig för skratt.
Men håll ut! Snart blir det såhär härligt igen. 😀
Läs också: Såhär budgetodlar jag tomater
En tomatodlares olika faser
Fler inlägg om tomater

Annons

8 Comments

 1. Vilken bra strategi! Massor av inspiration och bra tips på sorter! Var fick du tag på frön till Brandyfred? Den villhöver jag med Här är Inkspot, Tartufo, Fat Frog och Hardins Miniature sådda. Tidiga och tåliga i pallkragarna Sub-Arctic Plenty, outdoor girl, Ida Gold och Yantarnyi. Aftershock och Willd Fred i krukor bredvid, likaså Shadow Boxing.
  Sedan Mei Wei och Painted Lady på altanen.
  Lagringstomat har jag tänkt Ponderosa och Vesuvio Gallo.
  Kanske tar det slut där…. Men har bytt till mig lite andra frön som jag är nyfiken på så det blir en ny början

  Ja det var ju tomatsådden det, lite annat blir det ju oxå!

 2. Jätteintressant! Har tänkt satsa på tomater i år så att det blir mycket! Lyssnade också på av snittet om tetra-sis Lyckopen- tomater. Också väldigt intressant!! Det är inte möjligen så att du säljer tomatfrön?

  1. Hej Maria!

   Jag säljer inga frön alls men brukar ofta hänvisa till andra som gör det, bl a Meraki Seeds i Grekland (skickar till Sverige, betalning via paypal), Vertiloom.com i (belgisk firma, skickar till Sverige, kortbetalning) eller Åke Truedssons Tomatklubben som är en klubb där man först betalar medlemskap sen får du hem en katalog att välja från. Mer info på tomatklubben.se

   Om du är ute efter en specifik sort som är svår att få tag på så kan du alltid kika i köp- och säljgrupper på sociala medier. Det finns specifika sådana grupper just för tomatfrö.

   Lycka till i jakten!

 3. Intressant med en genomtänkt strategi. Jag har också tänkt lite liknande, men inte formulerat det så tydligt som du här.
  En annan faktor som jag väger in är att jag i varje kategori vill ha tomater som är olika, som skiljer sig åt vad gäller smak och sånt.

  1. Sen kan ju vissa kategorier överlappa. Exempelvis ”Sweet Olive”, som jag brukar odla, tillhör enligt mig både gourmet (eller kanske söta), kvantitet och lagring.

  2. Hej Henrik!

   Vad kul att du också är en strategisk odlare! 😀
   Det där med att ha olika sorter, som skiljer sig åt i varje kategori, är en bra målbild men inte alltid så lätt att åstadkomma i t ex Tidiga kategorin (där de allra flesta sorterna är mellanstora, röda runda) och i För-Säkerhets-Skull-Sorterna (där de flesta resistenta sorterna är röda och runda). Men visst är det roligast att odla en stor mångfald, även i smak och utseende när det går. 😀

   Och ja, håller med dig om att många sorter överlappar. De är ofta de bästa sorterna! 😉

 4. Kul att läsa dina tomatplaner! Jag har också en Persuasion, och jag har två Honeycomb. Mina tidiga är Matina, Stupice och Sibirjak. Sen provar jag flera F1, Sungold, Sakura, Rapunzel.
  Jag har Hurva som tetra cis lykopen.
  Jag har Annas multifora och Barrys crazy cherry.
  Jag har Deng ta Fan Qie, Todd County Amish, Grandma Marys Paste.
  Jag har Reinhards purple sugar och Amys apricot.

  Jag har aldrig smakat någon av dem. Det är andra året jag odlar tomater. Men alla mina plantor ser otroligt ynkliga och svaga ut. Jag vet inte vilka som kommer överleva till sommaren… Det kanske slutar med att jag får åka till Plantagen och köpa nya plantor för mina kanske dör allihop. Men jag har ändå roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.