Bokashi på vintern

trollet

Bokashi är ju toppenbra! Men hur gör man rent praktiskt på vintern? Såhär gör jag. 🙂

Sommartid grävs den ju ner, men på vintern är marken frusen och hård. Jag vet att det är många av er som vintertid samlar och sparar bokashin i tunnor med lock (gamla soptunnor eller vattentunnor t ex) eller i gröna biopåsar. Så gör inte jag.

Jag föredrar att gräva ur eller gräva hål i pallkragsodlingen redan på hösten, och där kan jag sen tömma ut bokashi vintertid och täcka med tinad jord. Mycket smidigare och enklare. Då slipper man gå och gruva sig inför den där trista tunn-tömningen i vår… 😉

Fortfarande full aktivitet och massa fotspår i vår odling. Även på vintern.

Därför bokashi

Bokashi är toppenbra budgetodling tycker jag eftersom det är ett bra sätt att knyta kretsloppet av kökskomposten nära sig: avfall förvandlas till resurs. Och fort går det! Bokashi är helt enkelt en slags turbokompost. Först fermenteras sönderklippt köksavfall med effektiva mikroorganismer i ca 2 veckor i lufttät hink i rumstemperatur, sen tömmer du hinken och gräver ner innehållet i jorden.

En del föredrar att ha en-två specifika odlingsplatser/pallkragar som jordfabrik, och gräver bara ner bokashi där för att sen flytta jorden till andra odlingsplatser. Så gör inte jag heller. Allra enklast tycker jag att det är att helt skippa att ha en separat jordfabrik och istället gräva ner bokashin direkt på plats dit den ändå ska sen. Hur snabbt det går för det sladdriga köksavfallet att förvandlas till jord beror på utomhustemperatur och hur stora/små bitar du klippt ditt avfall i. Det blir alltså inte jord i bokashihinken, utan jord förvandlas det till ute i trädgården sen efter att du grävt ner bokashin i marken.

Jag brukar samla och klippa köksavfall i en liten hink som jag sen går och tömmer i bokashihinkarna som står (i rumstemperatur) ute i ladan.
Jag förvarar mina två bokashihinkar i rumstemperatur ute i ladan. Det blir inte jord i hinken på två veckor, men efter den tiden kan innehållet grävas ner i grönsaksodlingen och förvandlas snabbt till ny fin jord när värmen kommer tillbaka i vår.

Såhär gör jag: Förberedelser på hösten

1, Gräv ur dubbel pallkrage hjälpligt. (Jag brukar gräva ur 2-3 st här hos oss, det räcker för familjens bokashitömningar under vintern ända till i vår. Du kanske behöver fler eller färre, ca 1 dubbel pallkrage per person brukar räcka.)

2, Förvara jorden du grävt upp frostfritt i vanliga hinkar, eller om du har platsbrist: låt jordhinkarna stå kvar utomhus och ta in 1-2 st i taget och tina vid behov.

3, Lägg lock på pallkragen (svart bottenplatta till pallkragar är billigast), lägg på tegelstenar/armeringsjärn/annat tungt i varje hörn så locket inte blåser bort. Jag lägger gärna på ett armeringsjärn för annars böjs ofta plastskivorna i locket och ploppar ur av snötyngden (eller om du använder en bottenplatta som lock så blir hela den böjd som en banan) men med armeringsjärn på så fördelas snövikten bättre och locket behåller sin form. Lägg gärna på locket liiite slarvigt, med en pytteglipa, så att du lätt kan bända upp det med en pinne om det frusit fast.

En del föredrar att lägga armeringsjärnet först, och locket ovanpå istället. Vad som blir bäst beror lite på hur stort armeringsjärn du har, prova dig fram. Jag föredrar detta sätt som bilden visar, det funkar bäst för mig.

Bokashi på vintern

4, Öppna locket och töm ut färdigfermenterad bokashi vid behov.

5, Häll över lite sparad, tinad jord så att det täcker.

6, På med locket (och vikterna) igen. och kom ihåg: lägg gärna på locket liiite slarvigt, med en pytteglipa, så att du lätt kan bända upp det med en pinne om det frusit fast.

Om du inte har plats för alla hinkar med jord inomhus så förvara dem utomhus istället och plocka in 1-2 st och tina vid behov.

Om jag inte hann förbereda i höstas…

Om jag inte hinner gräva ur några pallkragar innan jorden fryser och tjälen går i backen så gör jag en enklare jordfabrik ute i pallkragsodlingen istället; enklast är att bara lägga på 1-2 pallkragar extra på befintlig pallkrage och köpa en tinad jordsäck som förvaras frostfritt. Sen tömmer jag ut bokashi där allteftersom, täcker med tinad jord från säcken och på med lock med vikter. Klart!

En del tycker att det där med lock på pallkragen är totalt onödigt, men jag tycker att det är bra med lock eftersom vi ofta får en del snö här i zon 4. Utan lock så snöar ju hela pallkragen igen och då måste jag först tömma den på snö innan den går att använda = onödigt dubbelarbete. Dessutom kan grannens katter eller vilda djur känna lukten av bokashi och börja gräva, det slipper du också med lock. 🙂

Dubbla pallkragar på vintern, men det är så mycket snö att det ser ut som en på bilden. Locket, armeringsjärnet och tegelstenarna syns inte heller under snön men de finns där.
Pallkragsodlingen ser inte mycket för världen ut vintertid, men den är fortfarande en fantastisk resurs som vi har mycket nytta av. Året om.

Till sist…

…vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar eller produkter från något bokashisäljande företag som nämns ovan för att skriva det här inlägget. Produkterna som syns har jag köpt själv till ordinarie pris.

Läs också: Testar vintersådd
Fler inlägg om saker du kan göra själv i trädgården

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.