Bokashi – den trendiga komposten

trollet

Olika sätt att kompostera

Jag förvarar mina hinkar utomhus sommartid (vintertid i ladan) och har alltid en sax i närheten så att jag kan finfördela det som ska ner i hinken.
I teorin blir ju allt växtavfall som du lägger på marken mylla så småningom men det kan ta olika lång tid. Bokashi är en turbosnabb metod!

Skälet till att aktivt kompostera saker är att vi vill snabba på processen!
Bokashi är den snabbaste komposteringsprocessen jag provat hittills eftersom mikroorganismer bryter ner avfallet snabbare än i ”vanlig” kompost.

Traditionellt brukar kompost delas in i tre olika sorter; kökskompost, trädgårdskompost och maskkompost. Det går nästan att höra på namnet vad som skiljer dem åt…

Trädgårdskompost, kökskompost, maskkompost…

En kökskompost innehåller saker som kommer från köket; matrester, grönsaksrester som potatisskal, kaffesump mm och förvaras utomhus i en sluten behållare för att inte dra till sig råttor. Trädgårdskompost innehåller saker som kommer från trädgården; gräsklipp, löv, fallfrukt mm och förvaras utomhus i en öppen behållare. Mask kan det förstås finnas i alla möjliga sorters komposter, men vad som definierar en klassisk maskkompost är att den består av flera lådor eller backar (fyllda med avfall och maskar) som staplas på varandra, de är slutna behållare men med ventilering och hål emellan sig så att maskarna kan vandra mellan backarna. När den första lådan är färdigbearbetad av maskarna så kryper de till nästa.
Maskkomposten kan stå både ute eller inne men maskarna mår bäst i en temperatur på 15-20 plusgrader. Mask hämtar man själv från trädgården eller köper på internet från t ex Ersmarks Maskodling.

Bokashikompostering är som en kombination av kökskompost och trädgårdskompost. men lite annorlunda än de traditionella sätten att kompostera eftersom nedbrytningsprocessen går så fort och görs med hjälp av särskilda effektiva mikroorganismer (EM).

En rejäl färdig köpt hink med kran, 16 liters.

…Och bokashi

Det fina med bokashi är att det är en komposteringsprocess som börjar inomhus i sluten behållare med hjälp av mikroorganismer men slutförs utomhus, ofta i pallkrage eller på friland direkt på plats där du vill gödsla. Grovt förenklat kan man säga att bokashi är fermenterad kompost, lite som surströmming fast med växtdelar/köksavfall istället för med fisk, minus lukten. 😉

Mikroorganismerna är så små att de inte går att se med blotta ögat, och går att köpa antingen i form av strö eller i sprayflaska. Avfallet läggs i lufttät hink (som ska stå i rumstemperatur), lite i taget, och varvas med mikroorganismer.

Såhär kan bokashi-strö med mikroorganismer se ut, det ska förvaras mörkt och lufttätt. Jag brukar ha mitt i ladan, nära till hands när jag fyller på mina hinkar. Eftersom det går åt så lite strö åt gången så är det smidigt att ha lite strö i en mindre, användarvänlig behållare.

Nej, det blir inte jord i hinken

Efter några dagar när mikroorganismerna hunnit komma igång bildas en näringsrik vätska som du ska hälla bort från hinken. Det går lättast att tappa ur vätskan om hinken har en kran, men det går såklart också att bara hälla ur den från en vanlig hink.

Spara vätskan, den funkar som jättebra flytande växtnäring! Tänk på att vätskan är mycket starkare än vanlig flytande näring du köper i butik, den ska spädas ut mycket mer 1:100. När hinken blivit full med avfall så låt den stå i några veckor, sedan är det bara att gräva ner avfallet i trädgården där du vill gödsla. Då har det hunnit bli mjukt och sladdrigt, men inte hunnit bli jord än men det går bra att använda i trädgården ändå eftersom nedbrytningsprocessen redan hunnit så långt.

Gräv ner det sladdriga avfallet ordentligt i befintlig jord i t ex perennrabatten, pallkragen eller i grönsakslandet och täck med fuljord eller gräsklipp. Om du som jag har hund så lägg gärna på ett kompostgaller så att de inte gräver upp komposten. Efter ca två veckor – en månad har bokashikomposten blivit jord (hur fort det går beror bl a på temperatur). Det blir alltså inte jord i bokashi-hinken, jord blir det efter att du tömt hinkens innehåll och grävt ner det.

Jag brukar hälla över bokashivätskan i en flaska med kork, sen använder jag det som näring till mina krukväxter eller grönsaksplantor.

Gör såhär:

1, Skaffa eller gör en egen bokashi-hink. Jag köpte mina från bokashi.se men det går att använda en rejäl vanlig hink också, om du hittar någon bra med ett lufttätt lock. Du kan också köpa egen kran och skruva fast i din hink, men se till att den verkligen sluter tätt.

2, Köp mikroorganismer, de kallas för EM och står för Effektiva Mikroorganismer, finns sällan i växtbutiker att köpa utan det får du köpa via internet. Det finns som strö eller sprayflaska.

3, Grunda med lite mikroorganismer i botten på hinken, fyll på med lite köksavfall (t ex potatisskal, äggskal, hushållspapper, grönsaksrester eller kaffesump). Fyll på hinken regelbundet med köksavfall, varva med ca 1 msk mikroorganismer. Fortsätt tills hinken är full. Ju mindre bitar desto bättre, jag brukar klippa sönder avfallet i mindre bitar så att processen går lite fortare.

4, Tappa hinken på vätska lite då och då. Jag brukar ha en flaska bredvid hinken där jag samlar näringsvattnet.

5, När hinken är full, låt den stå i minst två veckor inomhus innan du tar ut avfallet och gräver ner det i trädgården där du vill gödsla.

Det gör inget om den står inomhus längre. Just för att hinken behöver stå till sig ett tag så att mikroorganismerna hinner jobba klart så är det bra att ha flera hinkar, en räcker ofta inte till. I vårt lilla hushåll räcker det med två hinkar, men är ni 4 personer eller fler så behövs ca en hink per vuxen person.

Jag blandar ut bokashikomposten i mina pallkragar med löv och fuljord.

Luktfritt eller inte?

Huruvida bokashi är luktrfritt eller inte verkar folk inte riktigt kunna enas om… Vissa (ofta försäljare) hävdar glatt att det är helt luktfritt så länge processen sköts rätt, att man till och med kan ha sin bokashi-hink i köket (jo jag tackar…) utan problem. Andra menar att bokashi är toppen men kanske inte just inomhus… Själv var jag skeptisk och valde för säkerhets skull att placera hinkarna bakom ladan i somras, på behörigt avstånd för både näsans och hemfridens skull. Better safe than sorry. 😉

Efter att ha hållit på med bokashi ett tag så kan jag konstatera att lukten är väldigt lik lukten från frisk surdeg, fast lite lite starkare. Om man väljer att köpa en riktig lufttät bokashi-hink med kran så luktar det bara när du öppnar hinken för att fylla på den med köksavfall, men eftersom jag gör det ganska ofta så har jag istället en annan liten hink med lock under diskbänken som jag regelbundet går ut med till bokashi-hinkarna. De stora hinkarna på 16 liter är dessutom rätt skrymmande i vårt lilla kök så de får helt enkelt inte plats under diskbänken… Om du väljer att göra din egen bokashi-hink så är det svårt att få dem helt lufttäta, och då rekommenderar jag inte att du har den i köket… 😉

Vad kan jag stoppa i bokashi-hinken?

Matrester, bröd, kaffesump, krossat äggskal, finklippta växtrester från trädgården, hushållspapper (en del lägger i kisspapper också men det har jag inte provat själv), rivet tidningspapper… I de medföljande instruktionerna står det att det går bra att lägga köttrester, räkskal och kycklingben i bokashihinken också men det har jag ingen egen erfarenhet av.
Jag skulle undvika kvistar från trädgården eftersom de är så pass grova och vedartade, men löv och sönderklippta perenner har fungerat fint för mig. I teorin fungerar det att göra bokashikompost av allt organiskt material, ju mer variation desto bättre. Och kom ihåg att finfördela allt innan det åker ner i hinken!

Jag brukar alltid ha en sax i närheten av min lilla kökshink så att jag kan finfördela matresterna direkt. Då är det bara att hälla över direkt i bokashihinken sen.

Dyrt?

Är det dyrt att hålla på med bokashi? Nja. Ja, i början är det dyrt om du köper ett färdigt set, men det blir väldigt billigt på sikt eftersom du inte behöver köpa jord och får ner dina sophämtningskostnader! Ett färdigt set med hinkar och mikroorganismer kostar från 300 kr till 1000 kr (lite olika beroende på var du köper och hur stora hinkarna är).
Om du gör egna hinkar så blir det såklart betydligt billigare! Du kan också göra egen spray eller blanda ditt eget strö om du behöver mycket kompost för att hålla nere kostnaden. Annars tycker jag att den löpande kostnaden för att köpa färdiga mikroorganismer i strö är väldigt låg: 1 kg bokashiströ kostar 90 kr och det har räckt i flera månader för mig! 🙂

Funkar det verkligen?

Jag tycker att det fungerar! Bokashi har använts sedan 80-talet men förvånansvärt lite forskning har gjorts på det… Den japanske professorn Teruo Higa utvecklade konceptet med mikroorganismerna som numera redan används i en stor del av världen. Hobbyodlare blir ofta ganska snabbt frälsta och får nästan något lite ömsint i blicken när bokashi kommer på tal medan forskare, de som jobbar på botaniska trädgårdar eller lantbruksuniversitet mm ofta har en mer skeptisk hållning…
Nu har det äntligen kommit en nederländsk forskningsrapport om bokashi! Läs den här eller prova på att göra bokashi själv. Eller både och! 😀

Vill du veta mer?

Kolla in hemsidorna Greenfoot, Bokashi.se och Mikrojord.se eller läs boken An Earth Saving Revolution av Teruo Higa. Det finns diskussionsgrupper om bokashi på Facebook och många fler filmer på Youtube om du helt enkelt inte får nog! 😉

Till sist…

…vill jag vara väldigt tydlig med att detta inte är ett sponsrat inlägg. Jag har inte mottagit pengar eller produkter från något av företagen som nämns ovan för att skriva det här inlägget. Produkterna som syns har jag köpt själv till ordinarie pris.

Läs också: Bokashi på vintern
Poddavsnitt 24: Om bokashi
Fler inlägg om hur jag odlar hemma i min trädgård

Annons

9 Comments

 1. Hej
  Jag undrar ang kostnaden. Själv har jag inte hittat billigare strö än för 130 kr 1 kg för det alltid tillkommeren massa frakt. och det behövs flera påsar för att bearbeta ca 200 l avfall. Jag antar att det blir mkt mindre jord av det. För 130 kr kan man köpa 5 stora jordpåsar i handeln el en hel lass med jord för några hundringar. Varför hålla på med det om det är mkt billigare att köpa färdig jord?

  1. Hej Ann!

   Kloka frågor angående detta med kostnad. 🙂

   Pris på strö kan variera stort beroende på vilket märke du köper, men du kan ju faktiskt också göra helt gratis egen bokashispray. I podden Odlarna berättade Peter Streijffert i avsnitt 64 hur han gör sin egen bokashispray.

   ”Varför hålla på med det om det är mkt billigare att köpa färdig jord?”

   Det korta svaret är: för att det är bättre.

   Det lite längre (förklarande svaret) är: för att den färdiga jord som köps på säck i trädgårdsbutikerna mest består av torv, den bryts ner ganska snabbt så du är fast i en ond cirkel av att behöva ”fylla på mer”. Näringen i billig köpejord är kortsiktig och räcker dessutom bara i ca 2-3 veckor, så sen behöver du ändå stödgödsla vilket gör att den ÄNDÅ blir dyrare att köpa än man kanske först trodde… Köpejord är smulig och torr, ”död” skulle nog Stefan Sundström kalla den. Bokashi-jord är däremot en levande jord, full med aktiva bakterier och mikrober (som hjälper växterna att lättare ta upp näringen) som laddar jorden mer långsiktigt med näring och bibehåller fukt bättre. Bokashi-jord är humusrik, mullrik, näringsrik och har en ”längre livslängd” i brist på bättre ord.

   Bokashi är dessutom bättre för miljön eftersom den binder kolet i jorden (köpejord är en miljöbov).

   Jag kan varmt rekommendera den muntra scenföreställningen Domedagen, som tar upp just det fina med bokashi. Den går fortfarande att se på SVTPlay:
   https://www.svtplay.se/video/30285650/domedagen-en-trallvanlig-talkshow

   Fler budgetodlingstips hittar du här:
   https://www.tradgardstrollet.se/2020/04/26/budgetodla/

   Hoppas du får en fin odlingssäsong!

 2. Hej! Skulle du säga att bokashi kan ersätta en traditionell varmkompost för hushållsrester? Överväger vilken väg jag ska gå till sommaren…

  1. Ja, jag tycker det. Men det beror på vilken mängd du har… En traditionell varmkompst ”rymmer mer”, en bokashi-hink räcker sällan utan ofta behöver man flera. I vårt hushåll (två vuxna, ett barn) räcker två hinkar bra men i en större familj krävs nog nästan en hink per person så då är det mer en praktisk fråga, hur pass många hinkar du ids hålla på med. 🙂

   Det ena utesluter väl inte det andra, mitt tips till dig är att börja med bokashi. Det är billigare och enklare att börja med en bokashi-hink och se om du gillar det än att börja bygga/investera i en varmkompost. Om du redan har en varmkompost så börja med en bokashi-hink, och se vad du tycker om det. Om du gillar bokashin så kan du börja fasa ut/avveckla din varmkompost. Du får prova dig fram. En del älskar bokashi, en del inte. Enda sättet att ta reda på vad som passar dig bäst är att prova, och bokashi är enkelt och smidigt att testa. 🙂

 3. Har en s.k. Jordfabrik med bokashi. Nu undrar jag om det snabbar upp trädgårdskomposten om jag varvar trädgårdsavfall med bokashijord i den stora kompostlådan?
  Känns lite osäkert att lägga färsk bokashi direkt bland löv eller växtrester.

  1. Hej Ulf!

   Färsk bokashi direkt från bokashihinken ska alltid grävas ner, både för luktens skull men också för att den då omvandlas till jord snabbare när den färska bokashin själv är omgiven av jord. När bokashin omvandlats till jord i marken efter några veckor (brukar gå snabbt sommartid) så kan du ta lite och flytta över till trädgårdskomposten om du vill. Det snabbar på processen litegrann, men lika snabbt som bokashin själv blivit jord går det inte.

   Ha en fin odlingssommar. 🙂

   1. Tack! Jag har gjort precis så, och grävt ner några spadar jord 3-4 decimeter ner i komposten. Nu börjar det bli sent på säsongen för att gödsla rabatterna så då tänker jag testa med ett par kannor (utspädd) saft direkt i komposten men den kanske också behöver gå genom jorden för att ge nån effekt?

    1. Ja, det tar ju lite tid det där med bokashi för att de ska ge effekt. Generellt kan man säga att fördelen med konstgödning är just att den är SNABB; konstgödning ger snabb effekt men tar också slut snabbt. ”Naturligt”/organisk näring är långsammare, men varar också längre.

     Det fina med just bokashi är det är en ovanligt snabb ”naturlig”/organisk näring, ”vanlig” kompost får man ju vänta på betydligt längre. Bokashi är mer en slags turbokompost, näringen blir snabbare tillgänglig för växterna med hjälp av mikroorganismerna, men hur pass snabbt/lång tid det tar för dina kannor att gå igenom jorden beror också på temperatur mm… Så häll på du, men ha inte för bråttom. Håller med om att det är sent på säsongen för att ge FLERÅRIGA växter lakvatten från bokashi, men ETTÅRIGA växter brukar jag ge lakvatten långt in på hösten. 🙂

 4. Hej,
  Jag kombinerar varmkompost för trädgårdsavfall med bokashi. Jag gräver ner bokashi i varmkomposten och får på så vis en snabbare nedbrytningsprocess. Varmkomposten innehåller i slutet av säsongen miljontals maskar. När våren kommer mulchar jag med den näringsrika jorden och alla maskarna. Dessutom känns det tryggt att gräva ner bokashin på ett råttsäkert ställe, då staden vi bor i har problem med råttor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.