Bi-buffén på kullen

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cramers Blommor och Wexthuset
Pollineringsrabatten uppe på kullen är ett ständigt pågående projekt som sakta, sakta växer litegrann för varje år. Allteftersom jag ids gräva bort förvildad gräsmatta så blir perennrabatten större och större.

Tema fjärilar och bin

Grundtemat för rabatten är växter som älskas av fjärilar och bin, att den ska bli en riktig fjärilsfestmåltid! Vissa klassiker som t ex buddleja har jag tyvärr fått klara mig utan eftersom den inte är riktigt härdig hos oss i zon 4 i det här utsatta läget. Eftersom rabatten ligger i mitten av gräsmattan så omgärdas den av grönsaksland, fruktträd och bärbuskar vilket ju är toppenbra för pollineringen.

Förgätmigej, prästkragar och kantnepeta.

Perenner för soligt, blåsigt läge

Läget är extremt soligt och ganska blåsigt, torrt och varmt. I zon 4. Så mesproppar undanbedes, här är det tåliga typer som gäller. Även om jag vattnar nyplanterade växter så är målet att de ska klara sig själva så småningom. Och gärna fröa av sig.

Aklejans rosa blommor är fina mot rödbladig smällspirea.
Utsikt över pallkragsodlingen från kullens högsta punkt.

Trerätters för pollinerarna

Tanken är att fjärilar, humlor och bin ska ha en gedigen buffé av mat under en lång tid, en riktigt lyxbuffé full med många olika blommor som avlöser varandra i blomning. Först vårflor, sedan sommarblommande och sist en riktig brakmiddag av senblommande och höstblommande växter. En del perenner går också bra att klippa bort överblommade blomstänglar på (t ex lavendel), eller att klippa ner efter blomning så kommer de upp och blommar igen samma sommar (som stäppsalvia och kantnepeta).

Frukost: de tidigaste

De tidigaste sorterna som blommar i planteringen på kullen är förgätmigej, akleja, olika allium, vallmo, prästkrage, och kantnepetan. Och bergenian! Just bergenia kanske inte är världens sexigaste perenn direkt, men ack så pålitlig och skänker en tydlig struktur året runt åt planteringen. Bina älskar den, så jag tolererar den. 😉 Runt midsommar så får planteringen ett ganska vilt utseende, som påminner mer om en äng.

Aklejan är en av de tidigaste att blomma i planteringen. Än så länge finns det fortfarande en del naken jord kvar, jag hoppas att aklejorna och vallmon ska fröa av sig och fylla igen med tiden.

Lunch: mitt i sommaren

Vit stäppsalvia, röllika och grekiska vädden som fungerar som en fin vävarväxt ramas in av lavendel och kantnepeta. Jag tycker att det är skönt med bra kantväxter, då kan man komma undan med att gå lite bananas och vilda till det i en plantering utan att det ser alltför rörigt ut. Inramningen håller ordning och gör kaoset mer klädsamt.

Röllikan ’Apple Blossom’

Middag: de sena blommorna

Solhattar, kärleksört, grekvädd och flox och axveronika. Och så lavendel, kantnepeta och stäppsalvia förstås, om jag kommit ihåg att klippa ner dem efter blomning så hinner de ju blomma igen. Och igen…

Skillnad på nektar och pollen

Nektar och pollen är inte samma sak, men bina samlar och behöver båda så plantera gärna många olika växter så att du kan erbjuda dem en varierad kosthållning. 😉 Pollen innehåller protein och det samlar bina främst in för att ge till sina larver. Nektar är energi och det behöver både bin och larver.

Praktröllika, stäppsalvia, lavendel och en linslus. 😉

Bästa växterna för pollinatörer

De allra, allra bästa växterna för pollinatörer är de som både ger pollen, nektar och honungsdagg. Och gärna i större mängder! Exempel på sådana superväxter är bl a träd som alm, bok, ek, lind, krikon, plommon, sälg och sockerlönn eller tysklönn (Acer presudoplatanus) men de är jag inte så sugen på att ha i planteringen (och sälg finns ju redan i närheten i trädgården, i form av en levande lekstuga). Jag har istället valt att ösa på med olika perenner. Bidragarväxter graderas ofta efter hur pass mycket nektar eller pollen de faktiskt ger, och de jag har valt nedan är absolut inte de som ger allra mest, men eftersom jag planerar rejäla mängder av dem så jag räknar med att det blir en hel del åt insekterna ändå… 🙂

Bästa bi-perennerna

Om du gärna vill välja blommande växter som innehåller högre mängder av nektar och pollen så kan du satsa på aubretia, backtimjan, bergklint/blåklint, björnbär, blågull, blåcklockor, borstnejlika, olika sorters cotoneaster, fackelblomster, gurkört, honungsfacelia, olika sorters sedum, hallon, humleblomster, isop, julros, körsbär, ljung, olika malvor, prydnadsapel, stockros och olika tistlar och martorn. Av vårlökarna är honungslök, hycaint och pärlhyacint toppen.

Växtlista för bi-buffén på kullen

Achillea ’Apple Blossom’ praktröllika, blommar högsommar och ger pollen

Till vänster Achillea ’Apple Blossom’ och till höger Achillea ’Apricot Delight’.

Achillea ’Apricot Delight’ praktröllika, blommar högsommar och ger pollen

Agastache foeniculum  anisisop, blommar högsommar och sensommar

Allium ’Christophii’ stäpplök Köp Allium christophii hos Cramers Blommor

Allium ’Millenium’ trädgårdskantlök som blommar ungefär från midsommar och framåt med lilarosa bollar, och så har den ett snyggt bladverk som inte vissnar och blir sådär risigt som andra allium annars snabbt kan bli. Bra kantväxt som blommar ovanligt länge också, ser ut som en extrasexig gräslök ungefär. Helt underbar! Köp Allium ’Millenium’ hos Wexthuset

Allium ’Purple Sensation’ kirgislök, blommar vår/försommar (sprider sig med frö) Köp Allium Purple Sensation hos Cramers Blommor

Aquilegia ljusrosa akleja, självsådd okänd sort, blommar försommar (sprider sig med frö)

Aster ageratiodes ’Asran’ – aster/balsamaster, lila höstblommande

Bergenia cordifolia hjärtbergenia, blommar försommar, ger pollen

Delphinium ’Delphina’ trädgårdsriddarsporre som bara blir ca 40 cm hög, med lila blommor i juni-augusti

Allium ’Millenium’

Digitalis grandiflora gul fingerborgsblomma, blommar högsommar/sensommar (sprider sig med frö)

Echinacea purpurea ’Alba’ vit solhatt, blommar högsommar/sensommar, ger både nektar och pollen. Alba betyder vit på latin, och blomman är just vit med gul mitt. Känd som en av de tåligare och mer lättodlade sorterna av solhatt. Blir ungefär meterhög, rekommederat plantavstånd 30 cm och härdighet B. Den frodas här hos mig på friland i zon 4, i blåsigt och väldränerat läge. Köp Echinacea purpurea ’Alba’ hos Wexthuset

Hylotelephium ’Brilliant’ kärleksört, rosalila blommor, blommar augusti till oktober, högsommar/sensommar, ger både nektar och pollen

Hylotelephium ’Carl’ kärleksört, blommar augusti till oktober, högsommar/sensommar, ger både nektar och pollen. Köp Carl hos Cramers Blommor

Hylotelephium ’Herbstfreude’ (klassisk) kärleksört, blommar högsommar/sensommar, ger både nektar och pollen. Torktålig och lättodlad, jag får alltid ha den ifred för sniglarna också. Köp Herbstfreude hos Wexthuset

Knautia macedonica grekisk vädd, börjar blomma i slutet av juni tills hösten. Köp Knautia macedonica hos Cramers Blommor

Lavandula angustifolia lavendel, blommar i omgångar hela sommaren om överblommade blomstänglar klipps bort. Ger både nektar och pollen.

Leucanthemum prästkrage, självsådd okänd sort, blommar försommar, (sprider sig), ger nektar

Monarda didyma ’Cambridge Scarlet’ temynta, blommar högsommar, ger både nektar och pollen. Köp Monarda didyma Cambridge Scarlet hos Cramers Blommor

Myosotis palustris – förgätmigej, självsådd, blommar försommar (sprider sig med frö), ger nektar. Köp Myosotis palustris hos Cramers Blommor

Nepeta x faassenii kantnepeta, blommar försommar, högsommar och sensommar tills frosten tar den om den skärs tillbaka efter blomning.

Papaver orientale ’Beauty of Livermere’ en röd orientvallmo som blommar försommar, i juni här i zon 4 (sprider sig med frö), ger pollen. Köp Beauty of Livermere hos Cramers Blommor

Papaver somniferum okänd sorts lila vallmo

Phlox paniculata olika okända sorters höstflox som följde med huset, blommar sensommar, höst (en är sannolikt Sweet Summer Candy)

Physocarpus opulifolius ’Little Devil’ rödbladig smällspirea. Köp Little Devil hos Cramers Blommor

Physostegia virginiana ’Cristal Peak White’ vitblommande drakmynta, sprider sig hejvilt

Salvia nemorosa ’Schneehügel’ vit stäppsalvia, blommar högsommar och sensommar tills frosten tar den om den skärs tillbaka efter blomning. Har ett lite skirare uttryck än den klassiska lila stäppsalvian tycker jag. Köp Schneehügel hos Wexthuset

Sambucus nigra fläder, ger pollen

Tulipa Salmon van Eijk

Tulipa Mystic van Eijk

Tulipa Orange van Eijk

Veronica spicata axveronika, blommar från sensommar till höst

Vackra vallmon som blommar vackert, men kort.

Länkar

Biodlarna har skrivit mycket klokt om bin, och en del om pollen

Växtlista på ännu fler bra biväxter, med draglista för nektar, pollen och honungsdagg

Läs också: Lång bärsäsong
Fler inlägg om blommor

Annons

2 Comments

  1. Hej! Jag har just upptäckt din sida till min stora glädje! Tack för värdefull information och fina välskrivna texter! Jag ser fram emot fortsatt läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.