Fyra fascinerande sockerärter

trollet

-Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Wexthuset

Jag blir alltid lika full i skratt när folk, i juli, bekymrat frågar om det finns något som går att så såhär sent på året… Det finns ju hur mycket som helst! Och särskilt sent på året är det inte. 😉 Sockerärter är ett fint alternativ. Du kan ju äta både ärtskotten och själva sockerärterna, och satsa på lågväxande sorter om du bor i norra delen av Sverige. Här är fyra fina sorter som är lite speciella. 🙂

Half Pint – superlåg

Jag upptäckte brytsockerärten Half Pint för första gången i våras och habegäret var ett faktum. Inte för att den beskrivs som översvallande god, utan för att den är så väldigt låg. Enligt fröpåsen ska den bara bli 25 cm hög och den håller vad den lovar. Jag har odlat den här hemma i dubbla pallkragar (totalt onödigt, men det var där den fick plats) som kantväxt runt olika sorters färgglada bladgrönsaker och nyutsatta tomater och den har mycket riktigt inte behövt något stöd. Smaken är för övrigt helt ok. Nån gourmetsort är den inte, men fyller ut fint i sommarsalladen och har extremt kort utvecklingstid på 45 dagar (fast hos mig tog det ca 50 dagar, det var ju så kall vår).

Enligt fröfirman är det här en kulturarvssort från 1850 som är en förbättring av brytsockerärten Tom Thumb som är en kulturarvssort från 1800talet. Tom Thumb blir ca 35-40 cm hög, men Half Pint blir alltså ännu lägre. Känns självklart att spara frö av den här raringen. Den är ju så sagolikt flexibel, och får liksom plats nästan överallt. Perfekt för dig som odlar på balkong, på fönsterbrädan eller på liten yta. 🙂

Extremt lättodlade lilla Half Pint från tidigt i våras, innan tomatplantorna hade hunnit komma igång.
Högre än såhär blir den inte. 🙂

Spring Blush – rodnar i rosa

Vackert rosagrön är sorten Spring Blush, den ser nästan ut att vara målad i akvarell med sitt grönrosa, nästan lite pudriga mönster… Spring Blush gör verkligen skäl för sitt namn för det ser precis ut som om en vanlig grön sockerärt blivit ordentligt generad och liksom rodnar i rosa. Riktigt supergod! Den är högväxande och blir 150-170 cm hög och kan få några enstaka helgröna baljor. Jag upplever att den ger större baljor än andra sorter men den sväller och blir övermogen rekordsnabbt! Så det gäller verkligen att man håller sig framme och skördar i tid.

Sockerärt Spring Blush. Nästan oförskämt snygg.

Finnmarksärten – tål frost

Jag har inte odlat den här sorten själv än, men jag har hunnit bli riktigt nyfiken på den. Enligt Sesams årsbok 2020 är Finnmarksärten en medelhög sorts sockerärt som klättrar bra och som, fascinerande nog, tål frost! Sorten beskrivs som ”Mycket bra i kärva skogstrakter. /…/ Arvesort från Finnmarken” (s 25) vilket bara gör mig ännu mer nyfiken…

Finnmarksärt i blom.
Plantorna blev högre än jag trodde, ca 120-130 cm.

Sugar Magnolia – läckert lila

Visst finns det fler sockerärter/brytärter än den här med en vackert lila färg (som dessutom färgar tungan lila, till sonens stora förtjusning), men den här är klart godast av de lila sorter jag smakat hittills. Lila sockerärter är sällan sådär extremsöta som gröna sorter kan vara, men visst är den god och vi äter ju med ögonen också. Jag gillar verkligen att odla färgglada sorter, för de syns så bra när de sitter på plantan så de brukar sällan bli trista och övermogna eftersom jag alltid ser dem i tid och då kan skörda när de är som godast.

Köp Sugar Magnolia hos Wexthuset

Sugar Magnolia skördad sent i september. Till vänster övermogen, till höger ätmogen.
En riktig snyggsallad med blandade sockerärter.

Tipsa mig

Har du nån favoritsort av sockerärter som har lite speciella egenskaper som du tycker att fler borde känna till?

Tipsa mig gärna. 😀

Läs också: Färska tomater året runt
Fler inlägg om grönsaker

Annons

2 Comments

  1. Odlat Norly i några år, låg, kompakt, mycket tidig och supergod som den är. Förodlar tidigt för tidig skörd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.