Två fina fläderfavoriter

trollet

Jag älskar verkligen fläder, för mig är det fläder, jordgubbar och smultron som liksom är själva essensen av svensk trädgårdssommar. Och så är de ju så goda tillsammans! Fläder odlas vanligen för blommornas (dvs saftmakeriets) skull, men den går alldeles utmärkt att odla som ren prydnadsväxt också tycker jag. För det finns ju så många olika sorter, med så vackra blad… Här är två av mina snyggfavoriter. 😀 😀 😀

Harlequin – brokbladig fläder

Det är lätt att tro att det är en brokbladig kornell när man ser den på håll, men när den väl börjar blomma syns skillnaden tydligt även på långa avstånd. Sambucus nigra ’Harlequin’ har egentligen inget svenskt namn, men jag kallar den för brokbladig fläder eftersom bladen är gröna med gulvit kant. Jag har samplanterat den med rosa pioner, vita pioner och stjärnflockan Star of Billion. Dundersnyggt! Den fungerar utmärkt som en kontrastväxt mot pionens bladverk så att jag slipper den ”gröna gröten” som annars lätt kan uppstå när en massa grönbladiga växter växer ihop till en enda röra.

Höjd och zon

Flädern Harlequin blir inte alls lika hög som klassisk fläder kan bli, utan stannar på ca 1, 5 m i höjd och bredd. Den upptäcktes i zon 4 i Växsjö men sägs klara zon 1-5. Blommar med klassiska vita blommor i juni-juli och får svarta bär i september-oktober. Och jadå, det går alldeles utmärkt att göra saft på både blommor och bär. 🙂

Flädern Harlequin är jättefin i samplantering med pioner.
Än så länge är fläderbusken Harlequin lite för låg för att synas över pionerna, men med tiden kommer den hålla hov bakom pioner och stjärnflocka.

Black Lace – finflikig blodfläder

Egentligen har flädern Black Lace inget namn på svenska men i handeln florerar många olika namn hos olika återförsäljare… Ibland kallas den blodfläder, finflikig blodfläder eller purpurfläder. Det finns fler flädersorter som har just rött bladverk men såvitt jag vet är det bara Black Lace som har så vackra, skira, finflikiga blad.

Black Lace är ett fint alternativ till japansk lönn i soligt läge (där den japanska lönnen ju inte trivs, men flädern frodas) men funkar mindre bra i halvskugga, dels för att det blir sämre tillväxt och dels för att den syns sämre i skuggigt läge. Bäst kommer den till sin rätt i solen. Bladen har en dovt mörk färg och blommorna är vackert rosa. Och gör du saft på dem blir saften också rosa, riktig prinsess-saft. 🙂

Fläder Black Lace i blom.

Kinkig eller inte?

En del upplever att Black Lace är lite mer kinkig att odla än vanlig fläder, ibland klagas det på långsam tillväxt. Jag har aldrig upplevt det själv, men så har jag också planterat mina buskar i väldigt soligt läge. Ett annat sätt att skynda på tillväxten (förutom att gödsla och vattna, förstås) är att beskära på vårvintern istället för i JAS, juli, aug, sept. Beskärning på vårvintern stimulerar tillväxt, medan JAS-beskärning bromsar tillväxt. Fast om den stortrivs hos dig kan du förstås behöva beskära både på vårvintern och i JAS. Lyxproblem. 😉

Med tiden blir den 2-2,5 m hög men växer långsamt och klarar zon 1-3 enligt vissa återförsäljare, zon 1-4 enligt andra återförsäljare. Jag har satt tre buskar här i zon 4 och det har gått alldeles utmärkt.

Sambucus nigra ’Black Lace’ i entrérabatten här hemma, tillsammans med bl a lavendel, bergklint och Allium ’Purple Sensation’.

Och så klassikern…

Den klassiska flädern, Sambucus nigra, är inte fy skam den heller. Om du gillar att göra massvis av saft och vill ha en buske som kan utvecklas till ett träd med tiden så är den given. 😉

Klassikern: Sambucus nigra.
Läs också Sortguide: Fläder
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

2 Comments

 1. Vilken fin rabatt med blodfläder, lavendel, allrum mm. En sådan vill jag kopiera 🙂 Jag undrar hur du blandat upp jorden? Lavendel är ser så fin ut. Trodde den vill ha lite bort men tex fläder o de andra växterna vattnas?
  Har du tipps hur du gjort med jorden, jag har lerjord.
  Mvh Jill

  1. Hej Jill!

   Jag har också lerjord, riktigt tung och trist lerjord faktiskt men den blir toppenbra uppblandad med barkmull. 🙂
   Man behöver ju inte vattna alla växterna lika mycket, så vi punktbevattnar flädern och (höstsilveraxen) när det behövs. De flesta andra växterna i rabatten behöver mindre vatten. På det stora hela är det en väldigt snäll och lättskött rabatt, men om du inte ids punktbevattna flädern så kan du välja en rödbladig smällspirea istället, den är betydligt tåligare men har ändå lite samma uttryck…

   Nästan alltid när man föreslår smällspirea så brukar folk rynka lite på nästan och säga att de inte gillar spirea, men smällspirean är jättesnygg och är faktiskt inte en spirea egentligen, på latin heter den Physocarpus opulifolius ’Diabolo’. Väldigt torktålig, mer snabbväxande än den rödbladiga flädern som är känd för att vara långsam. Just Diabolo är väldigt mörka blad, men det finns många olika sorters smällspirea, men rödare blad, svartare blad osv… Googla så får du se!

   Lycka till med din rabatt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.