Blåbär Lucky Berry

trollet

Ett slags blåbär

Vad är egentligen Lucky Berry för slags bär? Enligt återförsäljare är det ett vintergrönt buskblåbär som ska vara härdig till zon 4. Det är ett registrerat varumärke som säljs och marknadsförs av välkända Baumschule Christoph Marken i Tyskland så kvalitetsmässigt hade jag höga förväntningar (det är samma företag som säljer och marknadsfört det rosa amerikanska blåbäret Pink Lemonade). Till skillnad från andra blåbär så går det att skörda Lucky Berry ovanligt länge, ända från juli till oktober. Hela fyra månaders skörd alltså! Det är inte illa för ett blåbär! Varumärket Lucky Berry rymmer en hel serie med bär som ger skörd i just 4 månader, även jordgubbar och hallon.

Plantan är ganska liten och kompakt, blir bara ungefär en meter hög och trivs bäst i surjord med lågt ph-värde i soligt till halvskuggigt läge. Det är alltså rhododendrongödsel som gäller. Lucky Berry är självfertil med vita blommor och själva bären är fasta och vackert droppformade.

Blommor på Lucky Berry. Sålänge du inte snålar med gödslet så är de extremt produktiva.

Okänt ursprung

Jag vet att det är många som tror att det här är ett slags amerikanskt blåbär, men det är det inte. Gissningsvis är Lucky Berry släkt med Vaccinium cylindraceum, ett slags blåbär från azorerna som får rosa blommor, och enstaka återförsäljare marknadsför den också som ett sådant. Andra återförsäljare marknadsför Lucky Berry som ett amerikanskt blåbär men det är faktiskt bara registrerat som just Vaccinium Lucky Berry medan ”klassiska” amerikanska blåbär brukar definieras som Vaccinium corymbosum, och ibland Vaccinium angustifolium (vilket egentligen är kanadensiskt blåbär/hybridblåbär). Både blad och bär ser dessutom annorlunda ut jämfört med amerikanska blåbär; bladen har en grövre, lite mer läderartad ovansida och sitter mer ordnat, som på rad längs med grenen, och bären är mindre och har annan form. (En liknande produkt på marknaden är Luberissima Blueberry Blautropf, googla så får du se…)

Sannolikt är Lucky Berry en korsning av Vaccinium cylindraceum och något mer blåbär, men vilket vete sjutton… Något slags lågväxande blåbär som behåller sina blad vintertid OCH tål mycket kyla borde rimligen vara den andra föräldern eftersom azoriska blåbär kan bli väldigt höga men inte tål barfrost och kallt väder med sitt ursprung i Portugal och norra Afrika.

Vilka växter tror du att Lucky Berry har som föräldrar? Kommentera gärna inlägget och berätta. 🙂

Klara vintern

Lucky Berry patentregistrerades 2016 men började säljas i Sverige först 2018 så jag har inte hunnit odla det särskilt länge men här i zon 4 mådde de inget vidare efter vintern… Att busken skulle vara vintergrön kanske stämmer i södra delarna av landet, men här i zon 4 är den det absolut inte. Höstfärgen är vackert röd och bladen sitter kvar betydligt längre på Lucky Berry än på amerikanska blåbärsbuskar, men till slut faller de av. De delar av buskarna som inte täcktes av snö frös ihjäl så om du är beredd att hålla på och vintertäcka buskarna ordentligt, typ genom att kupa upp jord eller täcka ordentligt med löv så går det i zon 4 också. Enligt min erfarenhet så är härdigheten på Lucky Berry snarare zon 1-3, om man inte ids hålla på med vintertäckning förstås. Och det är skyddat läge som gäller.

På våren så är Lucky Berry seg i starten, löven spricker upp betydligt senare än på de amerikanska blåbärsbuskarna som är planterade bredvid. Så ha lite is i magen och sätt paniken på paus; de behöver inte ha frusit ihjäl, de är bara rejält trögstartade. Vänta och se, de brukar komma igång så småningom. Lagom tills dess att jag tror att de är döda och har gett upp hoppet så kommer bladen igång. 😉

Goda grannar

Det luriga med Lucky Berry tycker jag är att de både är törstiga och behöver vintertäckas (åtminstone här i zon 4), det gör att det kan vara svårt att hitta en bra plats för plantering. Å ena sidan vill de ju (som de flesta surjordsväxter) inte torka ut, å andra sidan är det ju viktigt med bra dränering om de ska klara vintern…

Jag har valt att plantera våra tre buskar i en upphöjd tårtformad plantering av pallkragar som står i den nedre, fuktigare delen av trädgården. De är samplanterade med amerikanska blåbärsbuskar och marktäckande tranbärsplantor som ju också gillar surjord. Eftersom tranbärsplantorna ändå behöver vintertäckas så kan jag lika gärna täcka Lucky Berry-plantorna också när jag ändå håller på.

Smaken då?

De få bär de fick första året var jättegoda, sådär som bär alltid är när man vet att det bara blir en handfull… Det här året blev bären desto fler. Det bara drällde av dem, grenarna hängde tillochmed av tyngden. Bären är inte så stora, men väääldigt många… Smaken påminner om amerikanska blåbär men är mycket mildare. Och bären är fastare! Kanske inget delikatess-primadonnabär att basera en hel paj på men som fyllning i t ex muffins är de helt suveräna eftersom de håller formen bra och inte blir sådär blötblaskiga som vanliga blåbär kan bli. Vi har ätit dem till frukostgröten, i smoothies och i fruktsallad. Barnen älskar smaken och lilla sonen plockar gärna själv så att han får ha dem ifred. 😉

De sägs vara väldigt nyttiga men jag kan för lite om näringslära för att kunna bedöma om det stämmer… En tabell över näringsinnehållet hittar du här. Bären blir syrligare ju kallare vädret är, jag tyckte de var som sötast i slutet av augusti men sen när nattkylan kom blev de mer och mer syrliga. När den riktiga nattfrosten kom hade vi inte ens hunnit plocka av alla bär (det kom ju så himla mycket) men de höll formen ändå. Om du gillar sött så är det sommarskörd som gäller. 🙂

I slutet av oktober kunde jag fortfarande plocka såhär fina bär.

Många blandar ihop Lucky Berry med blåbärstry men bären är faktiskt inte särskilt lika… Blåbärstry har mer avlånga, korviga bär. Lucky Berry har droppformade, släta.
Lucky Berry blir ca 1 meter hög.
Etiketten som följde med plantan.
2018 planterade jag Lucky Berry i nedre våningen på blåbärstårtan.
Våren 2019, har nyss tagit av vintertäckningen och vattnat. Det enda gröna som syns är nyplanterade tranbärsplantor som jag med tiden hoppas ska bli bra marktäckare = mindre ogräs.

Har du också odlat Lucky Berry?
Kommentera gärna inlägget och berätta hur det går och i vilken zon du bor och odlar. 🙂

Edit:

Lucky Berry-blåbärsbuskarna klarade sig i några år men sommaren 2022 hade samtliga tre dött, men samtliga andra blåbärssorter i tårtan har klarat sig bra. Lucky Berry Blueberry verkar klara sig bättre i stockholmsområdet (och i lägre zoner) men inget vidare här i zon 4.

Läs också Sortguide: Blåbärstry
Fler inlägg om frukt och bär

Annons

9 Comments

 1. Zon 3 (Skövde). Jag köpte några exemplar av Lucky Berry hösten 2018, som jag sedan hade i hinkar i väntan på plantering. De kom dock inte i marken, och till våren hade de dukat under. Köpte ändå ett exemplar till sommaren 2019 och planterade direkt, den verkar ha överlevt vintern bra. Men då var det verkligen en mild vinter…

   1. Hej Hans!
    Det är svårt att veta, men nu iår så har vi ju haft en väldigt mild vinter så sannolikheten är större att det varit för torrt. Vi har haft väldigt lite nederbörd (regn)… Men jag vet ju inte i vilken zon du odlar förstås.

  1. Bra fråga! Jag minns faktiskt inte, ska försöka komma ihåg att titta nästa gång jag skördar. Bären är ganska små, så de har liksom bara åkt rätt in i munnen (jag har aldrig behövt dela dem och titta efter). Men sannolikt är de inte blå som våra svenska eftersom skalet är så pass ljust. ”Svenska” blåbär, Vaccinium myrtillus har ju väldigt mörkt skal och anthocyanin i både skal och fruktkött, gissningsvis så har Lucky Berry med sin ljusare färg anthocyanin mest i i sitt skal. 🙂

 2. Hej!
  Jag köpte 2 Lucky Berry sommaren 2018 men har inte lyckats få dem att blomma igen , trots att de står i en surjordsrabatt med flera sorters blåbärsplantor i zon 1. Jag ser i ditt inlägg att dina har blommat och gett frukt även efter inköp. Jag kan inte komma på vad jag gör för fel med tanke på att alla mina andra blåbärssorter frodas.

  Tack för en fin och informationsrik blogg, förresten. Jag hamnar ofta här när jag letar information 🙂

  1. Hej Dagmar!

   Tack snälla, vad roligt att du hittat hit och gillar att läsa. 😀

   Önskar att jag visste varför dina Lucky Berry strejkar… I vanliga fall när växter inte vill blomma så brukar det bero på att de vill ha mer näring, mer ljus (för att kunna ta upp näringen som kanske redan finns där) eller mer vatten (för att kunna ta upp näringen som kanske redan finns där). Jag brukar ge mina plantor rhododendrongödsel på våren och sommaren, eftersom de producerar så pass mycket bär så är de också extra hungriga på tillgängliga mineraler (dvs surgödsel). Prova det, annars vete sjutton. Om det inte hjälper så kontakta tillverkaren och be om råd (det hade jag gjort): Baumschule Christoph Marken. Det är ett tyskt företag, så skriv på engelska.

   Jag har haft enstaka planta i halvskuggigt läge men då har det blivit väldigt lite blommor, i mer soligt läge (i blåbärstårtan) har det däremot blivit väldigt mycket blommor så om dina buskar står halvskuggigt så kanske en flytt till plats med mer soltimmar kan hjälpa. Och blommorna är inte så glada i vårfrost, så täck med fiberduk när de blommar för säkerhets skull (om du får blommor förstås).

   Varmt lycka till!

 3. Jag har en buske som är två år gammal nu. Den står i en stor kruka och i västerläge med halvsol. Det blir massor av blommor och blåbärskart på den och den verkar må bra, men därefter faller bären av innan de hinner mognar…!!? Vad kan problemet vara?

  1. Hej!

   Det låter konstigt! Om man bortser från eventuella skadedjur så brukar det nästan alltid bero på stress, dvs ojämn vattning (eller skyfall) eller ojämna temperaturer (som ju påverkar vattenupptaget) när bär släpper i förtid. Det bästa man kan göra är att försöka placera den i BÅDE så skyddat OCH soligt läge som möjligt, erbjuda en rejält stor kruka med bra dräneringshål som kan ”behålla” lagom med vatten och erbjuda jämn vatten och gödsel-tillgång. Om det blir storm/skyfall så lyft in under tak. Men det där med jämn temperatur är lättare sagt än gjort!

   Jag har inga Lucky Berry-buskar kvar att jämföra med längre (de har dött) men mina Polarisbuskar har betett sig likadant iår, de har blivit stressade av ojämna temperaturer i juli (vissa dagar har det skiftat så mycket som mellan 20 plusgrader på ett och samma dygn!). Men de andra amerikanska blåbärssorterna jag odlar i samma trädgård har klarat sig bättre. Hoppas att nästa odlingssäsong blir bättre för oss båda. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.