Tomatplan 2019: Tema Orange

trollet

Konsten att välja

Jag utgår från mitt behov och mina odlingsförutsättningar: jag vill ha så mycket färska tomater som möjligt under så stor del av året som det bara går, och jag har inget växthus.

Det finns ju som bekant sanslöst många sorters tomater och det är inte alltid så lätt att välja. Så många olika sorter, med olika egenskaper. Allt jag vill odla får helt enkelt inte plats på min begränsade yta så då gäller det att vara strategisk i sitt val av tomater. Att bara på måfå odla några sorter som verkar lite kul funkar inte för mig, därför har jag numera en effektiv tomatplan.

Jag försöker applicera samma grundläggande tänk på tomatodlingen som man brukar göra med äppelodling:
tidiga sorter, senare sorter, och vintersorter.

Tomatklubbens medlemsblad 2019: ca 750 sorter att välja bland. I skålen ligger sent skördade Prolyco Busk, en röd dvärgbusktomatsort.

 

Mina förutsättningar

Jag odlar tomater i kruka vid en varm ladugårdsvägg i zon 4 och det funkar fint eftersom jag väljer tomatsorter med omsorg. Det innebär att jag oftast skippar de största sorterna av bifftomat och högväxande sena sorter. De hinner helt enkelt inte mogna här.

Visst finns en miljon olika recept på grön tomatmarmelad men jag tycker helt enkelt inte att det är särskilt gott. Och visst går det bra att eftermogna gröna tomater inomhus, men eftersom jag har begränsat med plats inomhus (och en liten son och ett gäng husdjur som härjar runt) så väljer jag att minimera behovet av eftermognad genom att mest välja tidiga sorter, låga sorter och dvärgbusktomater.

Vintertomaterna (de kallas också för piennolotomater/långlagringstomater/evighetstomater) hänger jag upp i sina kvistar på väggen, så de tar knappt nån plats alls. Dem är det därför tacksamt att odla många sorter av, det blir som ett levande konstverk i köket.

Mitt urval

Vi äter mycket tomater, både färska i sallader och tillagade. Det går helt enkelt åt en hel del. Därför behöver vi både tidiga sorter, produktiva sorter och tomatsorter som går att långlagra. Nån gourmetsort vill jag ju såklart också ha, och nån ny sort är alltid kul att prova.

Att odla tomater är roligt, att odla tomater strategiskt och maximera sin skörd är ännu roligare.
Vilka sorter jag väljer är olika från år till år, men strategin och de sju kategorierna är detsamma:

Dvärgbusk + tidiga busktomater
Prolyco Busk, tidig dvärgbusktomat med hög lykopenhalt.

För så tidig skörd som möjligt. Dvärgbusksorterna sår jag allra först, de tar inte så mycket plats på fönsterbrädan. De tar inte så mycket plats utomhus heller, därför brukar jag kunna odla ganska många låga sorter på rad i förband framför de högväxande tomatplantorna.
(Dvärgbusk: Tiny Tiger, Venus, Aztek, Prolyco Busk, Jochalos, Orange Hat, Snegirjok, Baby, Bonsai
Tidiga busktomater: Bloody Butcher, First In Field)

                                                 Kvantitet/Yrkesodlarsort

För kvantitetens skull. Det är högavkastande, pålitliga, klassiska sorter.
Bra för budgetodlaren och perfekta att frysa in och använda som krossade tomater.
(Maja, Selandia, Potentat)

För säkerhets skull-sort

Den svenska sommaren är tämligen opålitlig (det enda man kan vara riktigt säker på är att det brukar regna på midsommarafton) och om det skulle bli en kall och trist sommar så vill jag ju inte bli helt utan tomater! Tur då att det finns sorter som faktiskt sätter frukt och levererar även i låga temperaturer!
Iår testar jag en för mig ny sort jag fått som gåva. Tack Robban! 🙂
(Subarctic Plenty, Yantarnyi)

Gott /Gourmet

För kvalitetens/smakens skull! De har en fin balans mellan sötma och syra och lyfter vilken maträttt som helst till nya höjder. Nån biff, och nån mindre variant.
Äts färska, i sallad eller på pizza eller burgare. Just biffarna trivs inte riktigt hemma hos mig om sommaren blir halvdan, så jag brukar försöka pytsa ut några hos släkt och vänner som backup att fota. 😉
(Brandywine Pink Improved, Orange Brandywine, Brandywine Black, Green Envy)

Sött

Godistomater att mumsa på direkt utomhus medan jag vattnar. Såna som är goda att äta direkt men inte riktigt funkar i matlagning. Äntligen har jag hittat en värdig ersättare till F1 hybriden Sungold: Ambrosia Orange.
(Ambrosia Orange, Mei Wei, Orange Sweet Cherry)

Nytt

I år blir det framförallt fuctional food-tomater och supersorter med höga halter av tetra cis-lykopen. Tyvärr är väldigt många av dem just bifftomater, men jag har ändå försökt att välja så många mindre sorter som möjligt.
(Translykopen: Annamay F1, Flamme, High Carotene.
Tetra cis lykopen: Moonglow, Orange Roma, Orange Crimea, Olga’s Round Yellow Chicken Egg, Amish Orange Sherbert)

Sent

Långlagringstomater är ett absolut måste. Gärna i många olika färger.
(Principe Borghese, Vesuvio Giallo, Ponderosa, Pendolino F1, Peter Den Hållbare)

Peter Den Hållbare ligger och eftermognar inomhus. Copyright C.T.
Inte helt lätt att hitta frön till Peter Den Hållbare.

Tema orange

Summan av tomatkardemumman är att det blir mycket mycket MYCKET orange i tomatodlingen i år. Så pass mycket att det med rätta kan kallas för ett tema. Om odlingssäsongen blir bra så lär jag komma ihåg sommaren 2019 som det orangea tomatåret. 🙂

Det bör väl tilläggas att det alltid blir fler sorter än jag tänkt. Det här är mitt planerade strukturerade minimum. En plan som så gott som alltid spårar ur och resulterar i långt fler sorter… Men vad gör det.
Kan man ha för mycket tomater?
Nej, omöjligt. 😉

Tack

Tack snälla C.T för att jag får använda din fina bild på Peter Den Hållbare på bloggen, och tack för frö! Hoppas bara att mina tomater blir lika snygga som dina… 😀

Och tack Robban för Yantarnyi! Den är ju god oavsett om sommaren blir varm eller kall, ett säkert kort! 😀

Läs också: Tetra cis-lykopentomater: Supersorterna
Fler inlägg om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.