Vilken tomat är bäst?

trollet
Vilken tomat är bäst? Det beror på dig, dina behov och preferenser. Tomaterna Sibirjak och Utenok är det många som gillar eftersom de är tidiga.
En av de allra vanligaste frågorna jag får är just denna: Vilken tomat är bäst? Vilken sort är bäst? Vilken dvärgbusktomat är bäst? Vilket äpple är bäst? Vilken jordgubbe är bäst osv… Och det beror på eftersom olika namnsorter är ”olika bäst” på olika saker. Så vad behöver du, vad är allra viktigast för dig…?

Jag får ofta frågan om vilken sort som är bäst. Inte så konstigt kanske, eftersom jag fokuserar så mycket på namnsorter i mina kanaler. Jag förstår att du vill veta vilken sort som är bäst men tyvärr… Det går inte att svara på eftersom det beror på dina behov. Och vad DU behöver, vad som är viktigast för just DIG, det vet bara du. 🙂

Ingen sort är bäst på allt samtidigt… Vissa sorter ger skörd tidigt, andra är produktiva, eller goda, eller supersöta, eller friska/resistenta mot sjukdomar, eller tål jättemycket kyla, tål jättemycket hetta, eller är snygga/roliga, eller innehåller extra mycket lykopen osv. Och visst finns det flera sorter som har flera olika bra egenskaper samtidigt men ingen sort är bäst på allt samtidigt. Därför gäller det att kombinera olika sorter som kompletterar varann. 😃😃😃

Dvärgbusktomater är praktiska eftersom de tar så lite plats, de får plats på fönsterbrädan. Jag älskar dvärgbusksorter, inte för att de är godast (för det är de inte) utan för att man då kan få en lång säsong med egna tomater, både höst och vår.

Vad är viktigast för dig?

Det finns tusentals olika tomatsorter i världen och du kommer sannolikt inte att hinna odla dem alla. Därför är det klokt att tänka igenom det här när du ska välja sort:

  1. Hinner den mogna hos dig? – I vilken växtzon odlar du? Kolla upp sortens utvecklingstid innan du bestämmer dig.
  2. Passar sorten just ditt sätt att odla? – Välj sort/sorter som passar DITT sätt att odla, och DINA odlingsförutsättningar. Skippa växthussorter om du inte har nåt växthus.
  3. Hur äter du och din familj tomater? – Välj sorter som ni faktiskt kommer att äta upp, som passar till era favoritvardagsrätter. Äter ni bara körsbärstomater så odla körsbärstomater.
  4. Hur mycket tid och ork kan du lägga på odlingen? – Högväxande sorter kräver flest arbetstimmar, de ska tjyvas och bindas upp om och om igen… Dvärgbusksorter, ampelsorter och busksorter kräver betydligt mindre jobb. Skippa högväxande helt om du inte ids sköta dem.
  5. Finna frö i tid – Välj en sort du faktiskt får tag på. Bättre en vanlig mainstream-sort som du sår i rätt tid, än en supercool udda, ovanlig sort som du fick tag på för sent… Det fröet kan du spara till nästa års odling istället.

De tomatsorter som är bäst FÖR DIG är alltså sorter som du kommer att äta upp, som du får tag på i tid, som hinner mogna hos dig, som passar ditt sätt och din plats att odla. Och som du orkar med att både sköta och skörda. Det finns inte en enda sort som är bäst på allt, därför är det klokt att du sprider dina risker och odlar många olika namnsorter av tomater som tillsammans uppfyller dina behov och smakpreferenser. 😃😃😃

Välj sorter som ni faktiskt kommer att äta upp, som passar till era favoritvardagsrätter. Äter ni bara körsbärstomater så odla körsbärstomater. Ingen idé att odla massa pastatomater om du ändå inte tänker koka nån sås.

Kombinera mera

Jag gillar t ex att kombinera dvärgbusktomatsorterna Rejina Red (tidig) med Jochalos (god), Lille Lise (produktiv) och Mongolian Dwarf Micro Bush. Mongolian ger ju tomater av lite mer ”normal”, mellanstor storlek medan de andra ger små. Det är en bra kombination för mig, men det beror ju på vilka behov man/du har. Det som passar mig kanske inte passar lika bra för dig. Det beror ju också på HUR man odlar (på friland, i kruka, i växthus/utan växthus), VAR i landet man odlar (vilken växtzon, dvs hur lång/kort säsong du har) och vilka smakpreferenser man har. Jag brukar gärna vilja ha en lång säsong, därför försöker jag också kombinera tidiga sorter med senare sorter + seriesådd. 🙂

Sen odlar jag inte bara dvärgbusktomater förstås… Men jag försöker sprida mina risker och välja olika sorter inom olika kategorier som kompletterar varann. Också för att få en lång säsong. Oavsett om jag väljer tomater, eller äpplen, eller blåbärstry, jordgubbar, kål eller nåt annat.

Tomatväggen i augusti: högväxande närmast väggen och dvärgbusk i framkant. Jag försöker sprida mina risker och odlar många olika kategorier av tomater för att få en lång säsong.
Visst kan du chansa och bara välja tomatsorter på måfå också, men visst är det väl roligare att välja sort med omsorg så att du vet att de hinner mogna hos dig?
Läs också: Såhär budgetodlar jag tomater
17 sortguider om tomater
Tomaten Health Kick och andra supersorter
Lyckas med tomater
Poddavsnitt om tomater

Annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.