1300 dagar av omställning

trollet
Syrenerna har blommat över ovanligt snabbt i årets (periodvisa) hetta.
Vad har egentligen hänt sen sist? Massor.😂 Ofta känns det som att det inte händer så mycket men det gör det ju, och det blir väldigt tydligt när jag gör de här inläggen regelbundet. Det är nyttigt att stanna upp och sammanfatta ibland.

Jaja, egentligen är det väl dag 1328 om man ska vara petig men jag har fått prioritera annat än bloggande. Våren har varit knepig, både vädermässigt och privat… Mina föräldrar blir äldre och behöver mer hjälp. Vi har bl a åkt upp och tittat till deras stuga i norrland och försökt avsätta mer tid för släkten. Våren var kall länge och sen blev det pangvarmt så att hålla jämna steg med odlingarna har i princip varit omöjligt… Men nån slags skörd blir det ju alltid till slut.😃

Massor med sniglar och mygg

Det har varit en kall vår med massor av sniglar och mygg. Och när jag säger massor av sniglar, så menar jag MASSOR av sniglar. Vissa är långa som kravbananer! En hel del växter har slukats av sniglarna hittills: stockrosor, solrosor, klockranka, kålväxter, sallad, dahlior, klint, spenat och en himla massa annat. Trist. Vädret har överlag varit rätt spretigt: nån höst hade vi knappt förra året 2023 utan det blev plötsligt smällkallt och den kylan kom för att stanna. Och mycket snö! Våren 2024 blev kall, för att sen pang bom bli jättevarm. Några järnnätter i juni har vi inte haft här hos mig i uppländska zon 4 ännu… Men ovanligt mycket åska. Och vind! Kraftiga kastvindar som gjort att många växter knäckts. Växtstöd som funkat fint alla andra år har rasat och odlingen har periodvis sett ut som plockepinn…😂

Vi har också behövt måla om verandan så att vänja de försådda växterna vid uv-strålningen inför utplantering har varit ovanligt kämpigt och omständigt iår. Istället för att bara ställa dem på verandan och flytta på de två skjutväggarna vid behov så har jag fått flaxa runt med fiberduk istället. Puh!

Man kan hålla sig för skratt när vinden plötsligt på ett ögonblick knäcker chili- och paprikaplantor som man vårdat ömt sen januari…
Snigelhärjad stackars dahlia.

Roligheter

Men det är inte bara elände, jag har gjort en hel del roliga saker också: åkt till Svartbäckens med grannen, kollat Konst På Väg, spela Pokemon och börjat läsa första Harry Potter-boken med sonen, haft minisemester och fått träffa surikater, kallsådderna har gått jättebra och nästan alla växterna överlevde vinterförvaringen i jordkällaren (aka spindelhuset).

Jag har också unnat mig att försöka gå på lite föredrag och Sesam-träffar, det ger så mycket energi! Även om man är trött och egentligen inte har tid så är det absolut värt det.😄😄😄

Kallsådderna har blivit riktigt bra iår.

Allt som hänt sen sist

 • Tomatens Dag den 9 mars så gick vi samman ett helt gäng härliga mat- och trädgårdsprofiler och skrev om tomater på olika sätt på våra olika konton, bloggar och plattformar. Det blev en riktig pangsuccé! TACK alla ni som var med och skrev, så roligt att ni ville vara med! 😄❤️🙏
 • Läst boken Svälten av Magnus Västerbro. En oerhört tänkvärd bok som fler borde läsa, du också.
 • Jag har, tillsammans med Olle, hållit första delen av Sesams fröodlingskurs i Härnösand. Jättekul! Uppföljningen hålls i oktober, ska bli så roligt att åka tillbaka.
 • Jag har hållit föredrag om Frukt & Bär, bl a på Bobrunna Gård, i Skogstibble, för Täby-Vallentuna Trädgårdsförening och på Älvkarleby Folkbibliotek i Skutskär. Mer om att boka föredrag här.
 • Gått på föredraget Gräv där du står som hölls av Patrick Sellman i Östhammar. Gick med grannen och sambon, i sann beredskapsanda.
 • Nätverkat på Nordiska Trädgårdar.
 • Börjat delta i Byalivs Öppen Cirkel då och då.
 • Haft njursten. (Ja, det är värre än att föda barn.)
 • Skillbreak har gått i konkurs, därför blir det inga fler kurser där tyvärr.
 • Jag har gett upp Searchie som kursplattform och istället börjat nosa på Zenler som kursplattform.
 • Börjat jobba på Blomsterträdgår’n i Östervåla.😃
Det blev en hel del täckande med fiberduk av växter på jobbet i våras. Kall och snöig vår var det…
…men sen kom värmen med besked! Extra kul att det blev så fint väder när det var dags för Tämnarrundan!

På gång

Jag testar torvfri jord på säck iår, det ska skrivas om på bloggen så småningom. Och Sesams Upplandsgrupp som jag är med i kommer fokusera på att odla upp uppländska lokalsorter iår, förhoppningsvis kommer jag kunna åka runt och fota en del såna sorter och skriva om dem. Och så kommer det fler sortguider förstås.😃

Mina instagram-lives har varit svåra att göra pga dåligt väder och blåst! Vädret är så spretigt. De lediga dagar jag haft har helt enkelt varit antingen för regniga för att filma eller så väldigt blåsiga att ljudet blivit för dåligt. Jag får nog ta och skaffa mig en liten mygg-mikrofon till mobilen om det ska bli av. Och flera läsare har önskat sig tips på besöks-ställen för trädgårdsälskare så förhoppningsvis blir det kanske lite såna inlägg också, som Tomatens Hus och Pelargonmuseet.

Har du nåt favoritställe du tycker att jag borde besöka?
Tipsa mig gärna så att jag sen kan tipsa andra. 😃😃😃

Jag ska testa mig igenom lite olika sorters torvfri jord på säck i sommar. Många verkar tycka väldigt olika om den torvfria jorden så jag vill prova flera olika och bilda mig en egen uppfattning.
Mats och Margareta på Pelargonfönstret har jag hunnit besöka i sommar iallafall. Flera av er har önskat sig tips på besöks-ställen för trädgårdsälskare så förhoppningsvis blir det kanske lite såna inlägg framöver också…
Jag har hållit fröodlingskurs för Sesam i Härnösand på Västernorrlands Museum med Olle.
Jag har både hållit föreläsning och gått på andras föreläsningar, bl a Phillipp Weiss om skogsträdgårdsodling på Bobrunna Gård.
Det har gått oerhört trögt att få ut tomaterna iår…
…eftersom vi behövt måla om verandan (och massa annat) där jag annars brukar avhärda de inomhussådda plantorna mot uv-strålning.
Men tomatskörd har vi fått ändå. Vi har ätit Firecracker också, ej med i bild. Lagringstomaterna Green Winter, Date Fruit Yellow och Pantelli är från förra årets skörd, de har lagrats inomhus vintertid och används i matlagning.
Årets stora höjdpunkt för mig har hittills varit den exklusiva guidningen hos surikaterna på Kolmården, på semestern.😄
Oerhört charmiga, kuttriga djur. De är lättare än man tror och har förvånansvärt svala tassar. Med JÄTTElånga klor.
Man står stadigare med svansen som stöd.
En sån här spis är drömmen: med både el och vedeldad. Finns i föräldrarnas norrlandsstuga. Efter vinterns elräkningar och föreläsningen med Sellman har jag börjat tänka mer och mer på sånt här.
Sambon inspekterar potatiskällaren i norrlandsstugan. Tänk vad lyxigt att ha den med trappa ner direkt från köket. Särskilt i norrland, så man slipper skotta.
Tavlan av min morfar vaktar stället.
Så finstämd tavla, min morfars energi på pricken. Nån gång ska jag ge den en riktig ram.

 

1200 dagar av omställning
Fler inlägg om omställning

Annons

2 Comments

 1. Vilket trevligt inlägg! Kul att läsa om att allt inte bara är lätt.
  Har ff tomater på min inglasade balkong som.borde sättas ut på odlingslotten men blåsten…nåja det ska nog.lösa sig.

 2. Ibland blir jag så himla arg på vädret! Vet att det är helt lönlöst och bara drabbar mig själv men ändå – det är verkligen orimligt: Inatt tex hade vi 3°! 14e juni liksom ska det få va så?
  Så, nu har jag skrivit av mig lite, intressant läsning; ska bli spännande att se hur du tycker den torvfria jorden är, jag har inte hunnit testa än men har iår känt mig rätt så trött på plantjord en jag köpte, den är så torvig och torkar ut så fort man blinkar.
  Kul med dina besöksställen; jag vill också gärna få tips
  /lindis @jordigatummen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.