Äntligen strävsolros!

trollet
Jag har varit nyfiken på strävsolros länge, och nu har jag äntligen lyckats lägga vantarna på några knölar.

Det vetenskapliga namnet på strävsolros är Heliathus strumosus. Den är släkt med både jordärtskocka och solros men det är inte alltid den hinner visa upp sina gula blommor i oktober, bara om det blir en tillräckligt lång och varm höst. Blommorna är inte så särskilt stora, men fina. Liknar höstöga (Coreopsis verticillata) på de bilder jag sett, fast bladen ser mer ut som jordärtskockans. Knölarna är mer lika dahliaknölar än jordärtskocka tycker jag, de är liksom ovala och ganska släta. Smaken lär vara likadan som jordärtskocka menar många, enligt vissa är den snäppet godare. Jag har inte hunnit smaka den själv än, för de här knölarna ska jag inte äta utan de ska ner i jorden bums. Både jordärtskocka och strävsolros har nämligen ganska dålig hållbarhet som skördade, de förvaras bäst i jorden, så skörda vid behov.

Precis som jordärtskockan så är strävsolrosen en perenn grönsak som vissnar ner ovan jord på hösten men knölen under jord lever vidare. Kom ihåg att inte skörda alla knölar, spara några och stoppa tillbaks i jorden så att du får plantor även nästa år. Strävsolros verkar vara utmärkt budgetodling: klarar sig själv, kräver väldigt lite insats men ger ändå stor utdelning. 🙂

Knölarna kan bli ganska stora, och rejält avlånga. Det ska bli kul att se hur de här små knölarna utvecklas i sommar.

Kan bli hög

Höjden beskrivs lite olika av olika källor… Enligt vissa blir plantorna ca 2 m höga, enligt andra (som odlar i låga zoner på lätt sandjord) kan de bli 3-4 meter höga. Blåst och höga plantor verkar inte vara nån vidare toppenkombination, så placera gärna plantorna i lä. Nån blomning kan man ju inte räkna med, men de verkar funka fint som insynsskydd iallafall! Jag leker med tanken på att sätta mina knölar längs med ett fult staket, så att jag kan binda upp dem mot det som stöd om det behövs. Å andra sidan verkar de vara ganska starkväxande med potential att sprida sig, och jag vill ju helst att de ska hålla sig på tomten… Får se hur jag gör. För tillfället får de bo i en kruka, i väntan på trevligare (varmare) trädgårdsfixarväder…

Knölarna vaknar snabbt, efter bara nån vecka såg det ut såhär i krukan.

Olika sorter

Vilken sorts strävsolros jag har fått tag på vete sjutton, men jag är glad ändå. Givaren har odlat den med gott resultat i Gävletrakten, så då borde den väl rimligtvis trivas även här hos mig som bor snäppet söderut i zon 4. Att få tag på knölar är inte helt enkelt, för de säljs inte i vanliga trädgårdsbutiker.

Det finns flera olika namn på strävsolros;  Helianti/ Helianthi, knölsolros och rotsolros. Vissa har ljust skal, andra har rödare skalfärg. Några potentiella sortnamn är kanske eventuellt möjligtvis Chinese, Gunnilse, Herman, och Lusthof (namnen är inte verifierade i SKUD, för där hittar jag inga sortnamn angivna alls tyvärr). På engelska kallas den bl a för Harsh Sunflower och Pale-Leaved Sunflower, Swollen Sunflower eller Rough Sunflower (ibland också Woodland Sunflower, men det är ett lurigare namn för det finns även andra Helianthus med andra vetenskapliga namn än strumosus som kallas så).

Strävsolros, Helianthus strumosus.
Knölarna smakar som jordärtskocka men är betydligt slätare.
Läs också: Svedjerovans återkomst
Fler inlägg om grönsaker

Annons

5 Comments

 1. Jag odlade strävsolros för första gången förra året. Visste inte riktigt vart jag skulle göra av dem när jag fick dem och som du nämner så ska de ju helst ner så fort som möjligt. Så några åkte ner i en rabatt (vilket jag sen kom på inte var så smart med tanke på spridningsrisken. Resten åkte ner i en 90L murarbalja.

  Jag skördade inga nu i våras av olika orsaker (bla en känslig mage ) så låter dem få växa till sig och föröka sig lite till.

  Har i alla fall sett att de nu äntligen har börjat komma upp på båda ställena.

  De i rabatten blev över 3 M höga i alla fall.. mätte aldrig. Och då står de torrt och näringsfattigt intill husgrund och obefintlig mylla (gammal bortglömd rabatt).

  De i murarbaljan blev lägre men då var det en rådjursget som knipsa av dem till några cm höjd en gång innan jag kom på att spruta trico garden på baljan.

  Blommade gjorde de inte trots lång varm höst och växtzon 1 (2) på norra Öland. Dock vet jag inte riktigt när de kom i jord på växtsäsongen så det kan ju ha försenat dem något.

  Något sortnamn har jag inte heller, köpte dem utav en privatperson.

  1. Vad kul att du också fått tag på strävsolros, och vad roligt att de blev så höga. De sägs ju vara lättodlade, jag hoppas att det stämmer för med husdjur och liten son är det svårt för mig att hinna med kinkiga växter… Hoppas att de trivs hos både dig och mig. Berätta gärna vad du tyckte om smaken sen när du smakat. 🙂

 2. Hej,

  Jag använder de i rotmos som extra smak, ofta tillsammans med jordärtskocka och palsternacka. Goda rostade i ugn osv. Lite som alla rotsaker vill jag påstå.

  Håller bra i jordkällaren över vintern i en låda med fuktig sand. Bra lösning tycker jag med rejäl tjäle och hungriga sorkar i trädgården

  1. Hej Towe!
   Ännu har jag lite för få för att vilja skörda, ska låta dem växa vidare och bli fler först… Men just att ugnsrosta dem ser jag verkligen fram emot att få testa, tack för tipset. 🙂

   Jag är också nyfiken på hur pass STORA själva knölarna kan bli. Vet du?

   1. Mina knölar blir ungefär som köpt ekologisk sötpotatis i storlek som störst. Använder de största o sätter de minsta. Knölarna verkar vara lite längre borta från plantan än vanlig jordärtskocka och potatis. Ja detta är en växt som sköter sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.